G4Media.ro

Inflația din Bulgaria a atins în luna aprilie la un nivel record:…

Inflația din Bulgaria a atins în luna aprilie la un nivel record: 14, 4% / PIB-ul a crescut cu 4, 5% față de același trimestru al anului trecut

Inflația a atins niveluri record în aprilie. Institutul Național de Statistică (INS) a raportat o creștere a prețurilor de consum de 14,4% față de luna aprilie 2021, iar de la începutul acestui an creșterea este de 7,8%, transmite agenția Sega, citată de Rador.

În doar o lună, prețurile bunurilor și serviciilor din coșul de consum au crescut astfel: alimente și băuturi nealcoolice – o creștere de 4,5%; băuturi alcoolice și produse din tutun – o creștere de 0,2%; îmbrăcăminte și încălțăminte – o creștere de 6,4%; locuințe, apă, electricitate, gaze și alți combustibili – o creștere de 1,7%; mobilier pentru casă, aparate și accesorii de uz casnic, produse de curățenie – o creștere de 1,5% asistență medicală – o creștere cu 0,1%; transport – o creștere de 3,5%; comunicații – o creștere de 0,4%; divertisment și cultură – prețurile rămân la nivelul de luna trecută; educație – o creștere de 0,2%; restaurante și hoteluri – o reducere de 2,6%; diverse bunuri și servicii – o scădere de 2,9%.

Carnea de porc, de miel și pui, cârnații, ouăle, roșiile, ardeii, ceapa coaptă și cartofii au crescut cel mai mult ca preț în aprilie. Doar castraveții, salata verde și peștele au înregistrat o scădere în ultima lună.
În cazul produselor nealimentare, cea mai mare creștere a fost la prețurile pentru metan, motorină, îmbrăcăminte și încălțăminte, precum și pentru ziare. Cea mai populară benzină A95 s-a majorat în aprilie cu 3,5%. Scăderea prețurilor s-a înregistrat și la electrocasnice și telefoane mobile.

Economia crește

În primul trimestru al anului 2022, Produsul Intern Brut (PIB) al țării a crescut cu 4,5% față de același trimestru al anului precedent și cu 1,0% față de trimestrul IV din 2021. Acest lucru a fost anunțat de INS pe baza estimărilor exprese ale PIB-ului, preliminare și supuse actualizărilor și revizuirilor.

Potrivit estimărilor INS, în primul trimestru al anului 2022, PIB-ul în termeni nominali a ajuns la 30,4 miliarde de leva. Valoarea adăugată realizată este de 25,856 miliarde de leva. Exporturile de bunuri și servicii au crescut cu 11,8% față de primul trimestru al anului trecut, iar importurile – cu 13,6%.

Creșterea economică planificată în bugetul pentru acest an este de 4,1%. Cu toate acestea, este de așteptat să fie mai scăzută din cauza efectelor războiului din Ucraina. Luni, Comisia Europeană a anunțat, în prognoza sa de primăvară, că se așteaptă ca creșterea PIB-ului Bulgariei să fie de câteva ori mai mică decât anul trecut – 2,1% față de 4,2%.

Sursa: Sega / Rador/ Traducerea: Mirela Petrescu
 

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

4 comentarii

  1. Tărâțele din capul tău, dor?

  2. Acum cateva zile, comentau propagandistii anti occidentali preocupati sa critice absolut tot ce se intampla in Romania pentru ca ei vor sa fie la noi ceva gen Uresese, ca e mare inflatia la noi comparativ cu bulgarii. Acum, ca usereul combinat cu hegemonul si la bulgari, alea alea, d-ale lor.

  3. Cui ii pasa de Bulgaria? Slava Ukrainii!

  4. Saptamana trecuta erau cei mai tari bulgarii. Intrau si in euro.