G4Media.ro

Începe procesul de la Geneva al miliardarului israelian Beny Steinmetz, unul dintre…

Începe procesul de la Geneva al miliardarului israelian Beny Steinmetz, unul dintre investitorii de la Roşia Montana / Steinmetz aşteaptă şi verdictul final din România din dosarul Ferma Băneasa

Miliardarul israelian Benyamin Steinmetz – unul dintre cei mai bogaţi oameni de afaceri israelieni şi investitor în proiectul Roşia Montana din România –  va compărea în ianuarie 2021 în faţa unui tribunal din Geneva în procesul în care este acuzat de dare de mită și fals în legătură cu obţinerea licenţei pentru exploatarea zăcământului de fier Simandou din Guineea (vestul Africii), a declarat avocatul lui Steinmetz pentru Reuters.

În august 2019, Steinmetz a fost pus sub acuzare de un procuror din Geneva. Acesta îl acuză pe miliardar și pe doi asistenți că ar fi plătit mită 10 milioane de dolari uneia dintre soțiile fostului președinte din Guineea, Lansana Conte, pentru licențe miniere între 2005 și 2010.

Există două acuzații, corupție și fals. Ambele sunt contestate categoric. Acuzațiile nu au niciun temei de fapt sau de drept”, a declarat pentru Reuters Marc Bonnant, un cunoscut avocat din Geneva care îl reprezintă pe Steinmetz.

Beny Steinmetz nu i-a plătit niciodată un cent doamnei Mamadie Toure (una dintre concubinele fostului preşedinte din Guineea – n.r.). Mamadie Toure nu a fost soția președintelui (Lansana Conte), nu este agent public și, prin urmare, nu putea fi coruptă”, a spus Bonnant.

Beny Steinmetz nu a semnat niciodată documente falsificate, nu a fost niciodată un instigator la semnarea documentelor falsificate„, a adăugat el.

Avocatul susţine că Steinmetz va participa la proces. Miliardarul a fost rezident în Geneva, dar din 2016 s-a mutat în Israel. Ancheta se desfăşoară în Elveţia întrucât unele fapte de corupţie s-ar fi petrecut la Geneva. Procurorul care a instrumentat dosarul, Claudio Mascotto, a solicitat anul trecut pedepse cu închisoarea cuprinse între doi și 10 ani pentru Steinmetz și cei doi asociați ai săi.

Cum a obținut Steinmetz minereuri de fier de 5 miliarde de dolari. În 2013, The New Yorker şi The Guardian au scris pe larg despre modul în care Beny Steinmetz a devenit acționar în afacerea ce are în centru zăcământul de fier Simandou din Guineea. Miliardarul ar fi obținut, cu doar 167 de milioane de dolari, pe minereuri a căror valoare era estimată la peste 5 miliarde de dolari.

Steinmetz a cumpărat licența în 2008, cu câteva luni înainte ca președintele din Guineea, Lansana Conte, să moară. Un an mai târziu, în 2009, Steinmetz s-a asociat pentru exploatarea zăcământului cu gigantul minier brazilian Vale SA.

Vale a cumpărat atunci de la Steinmetz pachetul majoritar de 51% pentru că era vorba de un zăcământ strategic în lupta pentru dominație cu giganții mineritului mondial, Rio Tinto Group, BHP Group, totul în contextul cererii uriașe de minereu de fier din partea Chinei.

Ulterior, în 2010, după venirea la putere în Guineea a președintelui Alpha Conde, autoritățile din țara africană au confiscat zăcământul în urma unor acuzații de corupție aduse lui Steinmetz. Potrivit Bloomberg, noul președinte ar fi fost consiliat în conflictul cu Steinmetz de către miliardarul american George Soros și de către fostul premier britanic Tony Blair.

După pierderea zăcământului, Vale SA a considerat că a fost trasă pe sfoară de Steinmetz. Vale SA îl acuză că le-ar fi ascuns faptul că ar fi obținut licența de exploatare prin mită și fraudă. Gigantul brazilian a cerut despăgubiri Curții Internaționale de arbitraj de la Londra și le-a obținut anul trecut: 2 miliarde de dolari de la Steinmetz.

A apelat la Black Cube. Apoi, Vale a cerut unei curți din New York să confiște proprietățile imobiliare ale magnatului israelian din metropola americană tocmai pentru a-și putea recupera efectiv banii. În cadrul procesului din New York, Steinmetz a susținut însă că executivii Vale ar fi avut suspiciuni cu privire la licența din Guineea, încă dinainte să se asocieze, în 2009, și și-ar fi asumat riscurile. Mai mult, Steinmetz a prezentat probe în acest sens obținute de Black Cube. E vorba de înregistrări și stenograme ale conversațiilor dintre agenții sub acoperire ai Black Cube și foștii executivi ai Vale SA, precum Jose Carlos Martins sau Alex Monteiro.

Steinmetz a negat întotdeauna acuzațiile de corupție în legătură cu obținerea zăcământului din Guineea, iar, în 2017, a fost exonerat de statul african, dar este încă investigat în Israel și Elveția. Steinmetz a fost vizat și de o anchetă a FBI, însă americanii nu au formulat acuzaţii direct la adresa lui, ci doar a unui director francez din cadrul companiei sale, care, de altfel, a și fost condamnat la 2 ani de închisoare, în 2014.

Steinmetz și dosarul din România. Steinmetz a fost inculpat în dosarul Ferma Băneasa de către DNA. Alături de el au fost inculpați Shimon Shevez, fost director de cabinet al premierului Yitzhak Rabin, Moshe Agavi, reprezentantul din România al lui Steinmetz, consultantul politic Tal Silberstein, miliardarul român Remus Truică, pretinsul prinţ Paul al României şi directorul EVZ, Dan Andronic.

În acest proces, verdictul final este aşteptat pe 17 decembrie 2020 la Înalta Curte de Casaţie şi justiţie. În sala de judecată, procurorul DNA a cerut pedepse orientate spre maximum, ceea ce înseamnă că inculpații riscă până la 15 ani de detenție pentru trafic de influență și grup infracțional organizat, plus un spor de pedeapsă, dacă li se aplică codul penal dinainte de 2014 sau 10 ani de închisoare, daca li se aplică noul cod.

În iunie 2019, la fond, la Curtea de Apel Brașov, omul de afaceri Remus Truică a fost condamnat la 4 ani de detenţie efectivă, iar Paul al României, la 3 ani cu suspendare, în dosarul retrocedării ilegale a Fermei regale de la Băneasa şi a Pădurii Fundu Sacului din Snagov. CA Brașov i-a achitat însă pe israelienii Benjamin Steinmetz, Tal Silberstein și Moshe Agavi. Și consultantul politic al fostului premier, Călin Popescu Tăriceanu, jurnalistul Dan Andronic, a fost achitat.

În schimb, Curtea de Apel Brașov a dispus confiscarea a 45 de hectare de teren şi a peste 12,5 milioane de euro de la omul de afaceri Remus Truică, Paul al României şi de la firma condusă de Truică, Reciplia SRL, în spatele căreia s-ar afla un holding controlat de miliardarul israelian, Beny Steinmetz, potrivit deciziei CA Braşov.

Prejudiciul din dosar se ridică la peste 145 de milioane de euro, peste 135 de milioane de euro, reprezentând contravaloarea terenurilor fostei Ferme regale de la Băneasa şi aproape 10 milioane de euro, pădurea Fundu Sacului din Snagov.

Cine e Benyamin Steinmetz. A fost considerat cel mai bogat evreu şi unul dintre cei mai bogaţi oameni din lume. A fost locul 178 mondial, cu o avere estimată la 7,4 miliarde de dolari. Este unul dintre investitorii proiectului minier de la Roşia Montana.

Tal Silberstein si Dan Andronic au fost consultanți politici al premierilor Adrian Năstase, Călin Popescu Tăriceanu, apoi ai PDL şi ai preşedintelui României, Traian Băsescu.

În august 2017, Steinmetz și Silberstein au fost arestați în Israel pentru fraudă și spălare de bani în legătură cu presupuse ilegalități comise în România, potrivit unei declarații în fața Curții din Rishon Letzion a anchetatorului Avshalom Ahrak, citate de cotidianul Haaretz.

În noiembrie 2018, fostul președinte Traian Băsescu a fost audiat ca martor la DNA în cadrul unei comisii rogatorii cu Israelul în dosarul în care oamenii de afaceri Beny Steinmetz și Tal Silberstein au fost arestați în 2017.

Notă: Alex Costache este jurnalist și la Știrile TVR.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

5 comentarii

 1. Ati uitat sa scrieti ca escrocul asta vrea despagubiri in valoare de 4,4 miliarde de dolari in procesul de arbitraj, drept compensatii pentru pierderile pe care sustine ca le-a suferit in urma nedemararii proiectului exploatarii aurifere de la Rosia Montana. Incearca sa faca bani folosind reteta de succes folosita in Romania si de cei de la Bechtel .

  • Problema e ca are sanse de castig!
   Asa e cand esti politician de Romînistan si joci poker pe bursa cu bugetul tarii.

 2. La bulău cu el și confiscarea averii

 3. nui satura dracu de bani
  au de ajuns pe 100 de vieti si tot nui satura dracu
  la bulau cu ei , cu toti

 4. O sa fie arestata femeia de serviciu, iar domnii vor primi despăgubiri de la statul roman. Nu ar fi primul caz…