G4Media.ro

Începe lupta PSD pentru controlul serviciilor secrete: Parlamentul înfiinţează comisia specială pentru…

Foto: InquamPhotos / Octav Ganea

Începe lupta PSD pentru controlul serviciilor secrete: Parlamentul înfiinţează comisia specială pentru legile securităţii naţionale

Parlamentul votează miercuri, 18 aprilie, înfiinţarea unei comisii comune pentru analizarea şi actualizarea cadrului normativ cu incidenţă în domeniul securităţii naţionale, adică legile care guvernează activitatea serviciilor secrete. G4Media.ro a scris încă de săptămâna trecută că Liviu Dragnea începe asaltul final asupra serviciilor secrete, pe care vrea să le ia de sub controlul preşedintelui ca să controleze prin intermediul Guvernului sau al Parlamentului.

Iată care vor fi principalele modificări pe care Liviu Dragnea şi PSD le doresc la legile serviciilor secrete, potrivit informaţiilor G4Media:

 • Schimbarea modalităţii de numire a şefilor SRI şi SIE, astfel încât controlul real să nu mai fie exercitat de la Cotroceni
 • Trecerea Serviciului de Telecomunicaţii Speciale (STS) de la CSAT la Ministerul Comunicaţiilor
 • Restructurarea şi dublarea atribuțiilor SPP prin modificarea legislaţiei, astfel încât şi alte structuri din Ministerul de interne să execute misiuni de protecție și pază.
 • Înfiinţarea unei autorităţi naţionale de interceptări şi plasarea ei în subordinea Parlamentului

Liviu Dragnea a anunţat încă de la începutul anului intenţia de a modifica radical legislaţia pe siguranţă naţională, un avertisment clar către reprezentanţii instituţiilor de forţă. Dragnea a arătat încă de anul trecut că îşi doreşte controlul serviciilor. Astfel, imediat după instalarea primului guvern PSD, Dragnea şi-a trecut practic în subordine serviciul secret al Ministerului de Interne, minister condus de apropiata sa, Carmen Dan.

Miza controlului asupra serviciilor secrete este majoră atât în plan politic, cât şi în ce priveşte arhitectura de securitate a statului. Astfel, dacă Liviu Dragnea va reuşi să ia de la preşedintele Iohannis atributul numirii şefilor de servicii, îl va lăsa pe acesta practic fără nici o pârghie de putere.

De asemenea, din punctul de vedere al siguranţei naţionale, această schimbare duce la modificarea raporturilor cu partenerii externi ai serviciilor.

Reamintim că Senatul şi Camera Deputaţilor se reunesc miercuri, de la ora 13,00, într-o şedinţă comună, în care urmează să se dea votul asupra înfiinţării a două comisii speciale. Pe ordinea de zi a şedinţei figurează constituirea comisiei speciale a Camerei Deputaţilor şi Senatului privind analizarea şi actualizarea cadrului normativ cu incidenţă în domeniul securităţii naţionale, potrivit Agerpres.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

1 comentariu

 1. Ceea ce ma intristeaza pe mine este ca si daca am lasa la o parte, chiar si pentru o clipa, nu s-ar schimba nimic din punct de vedere al tarii. Mi se pare halucinant ca lumea nu intelege ca infiltrarea serviciilor secrete de catre oameni incompetenti poate duce la slabirea sigurantei nationale (vorbim aici si de persoane nedezirabile, dar si teroristi precum si posibile atentate, care, sa fim sinceri, desi nu au fost multe, au fost dejucate).

  Acum daca turnam si peste, ramanem cu primul paragraf, dar adaugam si faptul ca este condus de un tiran corupt fara scrupule, caruia nu ii pasa decat de el.

  Lumea trebuie sa inteleaga ca nu e vorba ca „sunt servicii asa ca da-le-ncolo”, pentru ca ele apara statul, fie ca ne place sau nu. Este incredibil cum lumea fie nu intelege, fie nu ii pasa, dar aplauda orbeste, la comanda tipic pavloviana, de fiecare data cand ii iese un porumbel pe gura mustaciosului…

  Daca pune ipochimenul asta mana pe servicii, va fi vai de noi…