G4Media.ro

Incendiul forestier din Parcul natural Serra da Estrela din centrul Portugaliei a…

Sursa foto: Pexels

Incendiul forestier din Parcul natural Serra da Estrela din centrul Portugaliei a fost declarat ”sub control”

Incendiul forestier din Parcul natural Serra da Estrela din centrul Portugaliei, care a distrus peste 17.000 de hectare, a fost declarat ”sub control” în cursul nopţii, a anunţat protecţia civilă, care rămâne, totuşi, puternic mobilizată, relatează AFP.

Incendiul, care durează de o săptămână, a fost declarat ”sub control”, a declarat pentru TSF comandantul Protecţiei Civile, Miguel Cruz.

”Noaptea a fost liniştită, dar mai avem mult de lucru” pentru a evita noi incendii, a spus el, adăugând că vântul aşteptat sâmbătă ”a fost principala preocupare” a pompierilor.

Acest incendiu forestier este cel mai amplu din această vară în Portugalia. Incendiul a distrus geoparcul mondial recunoscut de Unesco în regiunea muntelui Serra da Estrela, cu o altitudine maximă de aproximativ 2.000 de metri.

Flăcările au pus stăpânire peste 17.000 de hectare de vegetaţie din parcul natural protejat, potrivit ultimei estimări încă provizorii a Sistemului european de informare privind incendiile forestiere (EFFIS).

”Este o tragedie a mediului încojurător”, a declarat, vineri seara, ministrul de Interne Jose Luis Carneiro.

În timp ce Comandamentul Protecţiei Civile este criticat pentru gestionarea operaţiunilor de stingere a incendiului, premierul portughez Antonio Costa a declarat, vineri, că doreşte să ştie ”ce acţiuni ar fi trebuit fi întreprinse pentru a preveni izbucnirea incendiului de o asemenea magnitudine”.

Portugalia, care se confruntă în acest an cu o secetă excepţională, a înregistrat şi cea mai fierbinte lună iulie din ultimul secol.

De la începutul anului, aproximativ 79.000 de hectare au fost arse, cel mai sumbru bilanţ de la incendiile mortale din 2017, care s-au soldat cu moartea a aproximativ 100 de persoane, potrivit Institutului pentru Conservarea Naturii şi Pădurilor.

sursa: News.ro

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter