G4Media.ro

Incendiul din nordul Atenei a distrus mai multe case și mașini /…

Incendiul din nordul Atenei a distrus mai multe case și mașini / MAE, avertisment pentru românii care călătoresc în Grecia, din cauza unui cod roșu de caniculă și a riscului de incendii

Incendiul izbucnit marți în nordul capitalei grecești Atena a distrus patru case și a avariat multe altele, iar 15 mașini au ars în incendiul cu care pompierii s-au confruntă de mai multe ore, potrivit publicației Kathimerini.

Responsabil pentru izbucnirea incendiului ar fi un fermier, care afuma stupi de albine. În cursul zilei de marți, locuitorii din Dionysos, Stamata și Rodopolis, din nord-estul Atenei, au trecut prin momente dificile din cauza incendiului izbucnit într-o zonă forestieră în apropiere de cimitirul din Stamata. Incendiul a cuprins localitatea, iar apoi sa extins în sud, spre localitățile Rodopolis și Dionysos.

Patru case au fost distruse complet, iar alte șapte-opt case au fost avariate, potrivit pompierilor. De asemenea, 15 mașini care erau parcate pe stradă și în curțile caselor au fost arse de flăcări.

Autoritățile locale consideră că incendiul a fost provocat de o acțiune umană, în contextul în care au avut loc cinci incendii în comuna Dionysos în ultima lună și jumătate.

Ministrul Protecției Civile, Michalis Chrysochoidis, și ministrul adjunct al Protecției Civile, Nikos Hardalias, au afirmat inițial că au fost reținuți patru suspecți, dar au fost eliberați ulterior.

Oficialii greci cred că „cel mai probabil scenariu este că incendiul a pornit de la apicultorii care și-au afumat stupii”, după cum au mai existat cazuri asemănătoare în trecut. În cursul nopții trecute, autoritățile au arestat un apicultor de origine albaneză în vârstă de 63, care este considerat principalul suspect.

MAE, avertisment pentru românii care călătoresc în Grecia: Cod roșu de caniculă și pericol de incendii

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează cetăţenii români care se află sau care intenţionează să călătorească în Grecia că Serviciul elen de Meteorologie a emis un cod roşu de caniculă pentru intervalul 27 iulie – 3 august.

*** 27 iulie – temperaturile vor fi deosebit de ridicate în vestul, centrul şi nordul ţării, cu temperaturi mai ridicate preconizate în părţile interioare ale Epirului şi Tesaliei (până la 39 – 40 de grade Celsius) şi în centrul Macedoniei (până la 38 – 39 grade C). În insulele Ionice temperaturile se vor situa între 35 şi 36 grade C;

*** 28 iulie – valul de căldură va afecta cea mai mare parte a teritoriului elen. Se vor înregistra temperaturi cuprinse între 40 şi 41 grade C în vestul Greciei Centrale, Tesalia, Macedonia Centrală şi în centrul regiunii Epir, în timp ce în insulele Ionice, cele estice ale Mării Egee şi insulele Dodecaneze temperaturile vor urca până la 37 grade C în timpul zilei;

*** 29 iulie – temperaturile vor continua să crească în toată ţara, ajungând la 41 – 42 grade C în vestul Greciei Centrale şi în Tesalia şi la 40 – 41 grade C în Macedonia Centrală şi în Epirusul interior. Temperaturile în zona insulelor Ionice se vor situa între 38 şi 40 grade C, respectiv 37 – 38 grade C în estul Mării Egee şi insulele Dodecaneze;

*** în intervalul 30 iulie – 3 august, temperaturile vor creşte constant, valorile maxime estimate fiind de 43 grade C în unele zone continentale, putând atinge izolat chiar şi pragul de 45 grade Celsius.

Conform atenţionării MAE, în capitala Atena temperaturile se vor situa în acest interval între 41 şi 42 grade C, cu posibilitatea înregistrării temporare a unor valori mai ridicate.

Avertizare de incendii pentru mai multe zone

În acelaşi timp, Secretariatul de Stat pentru Situaţii de Urgenţă din Grecia a emis o avertizare de incendii (nivel de alertă grad 4 din 5) pentru următoarele zone:

* Regiunea Attica (inclusiv capitala Atena);
* Regiunea Greciei Centrale (zonele Evia şi Viotia);
* Regiunea Peloponezului (zonele Corint, Argolida);
* Regiunea Mării Egee de Nord (insulele Lesvos, Chios, Samos, Ikaria);
* Insula Creta.

Autorităţile elene recomandă tuturor persoanelor să manifeste o atenţie sporită şi să evite orice activitate în aer liber care poate provoca, din neglijenţă, un incendiu (ex. arderea/ curăţarea resturilor de vegetaţie uscată, utilizarea de maşini/ dispozitive care provoacă scântei, folosirea grătarelor în aer liber, afumatul stupilor, aruncarea ţigărilor aprinse, curăţarea/ arderea vegetaţiei de pe loturile agricole, interzisă de altfel în acest sezon etc.). În caz de incendiu, cetăţenii sunt rugaţi să anunţe imediat pompierii, la numărul de telefon 199.

Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Atena (+302106710035) şi Consulatului General al României de la Salonic (+302310340088), apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate şi preluate de operatorii Call Center în regim de permanenţă.

De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă au la dispoziţie şi telefonul de urgenţă al misiunii diplomatice a României în Republica Elenă (+306978996222) şi Consulatului General al României de la Salonic (+306946049076).

Sursa foto: Twitter/ @ajplus

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.