G4Media.ro

Încă un condamnat celebru scapă de închisoare după decizia Curții Constituționale privind…

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Încă un condamnat celebru scapă de închisoare după decizia Curții Constituționale privind prescripția / Fostul director al CFR Mihai Necolaiciuc era condamnat la 9 ani și jumătate de închisoare în prima instanță

Fostul director al CFR Mihai Necolaiciuc scapă de închisoare, urmare a deciziei Curții Constituționale privind prescripția, a decis definitiv Curtea de Apel București, la finalul lunii martie.

În iunie 2022, Tribunalul București l-a condamnat Mihai Necolaiciuc la 9 ani și 6 luni de închisoare pentru achiziția frauduloasă a unor toalete ecologice pentru CFR între anii 2002-2003.

Necolaiciuc a mai fost condamnat în trecut în alte dosare, având pedepse totale de 12 ani și 6 luni din care a executat 6 ani, din care 2 ani și 6 luni în SUA.

Minuta instanței:

În baza art. 421 pct. 2 lit. a C.proc.pen. admite apelul declarat de către inculpatul NECOLAICIUC MIHAI împotriva sentin?ei penale nr. 603/F/07.06.2022 pronun?ate de Tribunalul Bucureşti – Sec?ia I Penală în dosarul nr. 16789/3/2019* Desfiinţează în parte sentinţa penală apelată şi rejudecând: Descontopeşte pedeapsa rezultantă stabilită în sarcina inculpatului NECOLAICIUC MIHAI în pedepsele componente pe care le repune în individualitatea lor. În baza art. 5 Cod penal schimbă calificarea juridică a faptei reţinute în sarcina inculpatului în infracţiunea de abuz în serviciu, în formă continuată (două acte materiale – 17.07.2001, respectiv 19.06.2002), prev. în art. 297 alin. (1) din Codul penal rap. la art. 309 din Codul penal cu aplicarea art. 35 alin. (1) din Codul penal. În baza art. 396 alin. 6 C.proc.pen. rap. la art. 16 alin. 1 lit. f C.proc.pen. încetează procesul penal pornit împotriva inculpatului NECOLAICIUC MIHAI sub aspectul săvârşirii infracţiunii de abuz în serviciu, în formă continuată (două acte materiale – 17.07.2001, respectiv 19.06.2002), prev. în art. 297 alin. (1) din Codul penal rap. la art. 309 din Codul penal cu aplicarea art. 35 alin. (1) din Codul penal ca urmare a împlinirii termenului prescripţiei răspunderii penale. Înlătură dispoziţiile privind aplicarea pedepselor complementare şi accesorii, dar şi menţiunile privind contopirea pedepselor şi anularea MEPI nr. 702/23.11.2016 a Judecătoriei sector 1 Bucureşti. În baza art. 275 alin. 3 C.proc.pen. cheltuielile judiciare avansate de stat în primă instanţă rămân în sarcina acestuia. Menţine celelalte dispoziţii ale sentinţei penale atacate care nu contravin prezentei. În baza art. 275 alin. 3 C.p.p. cheltuielile judiciare avansate de stat în faza procesuală a apelului rămân în sarcina acestuia. Definitivă. Pronunţată conform art. 405 alin. 1 C.proc.pen. prin punerea hotărârii la dispoziţia părţilor şi procurorului prin mijlocirea grefei instanţei azi, 28.03.2023.

Context. Zeci de dosare cu inculpați celebri, unii dintre ei având decizii de condamnare de ani grei de închisoare în primă instanță, cazuri cu fapte grave și prejudicii mari, sunt închise pentru că faptele s-au prescris. Altele își așteaptă rândul. Deciziile CCR privind prescripția au efecte chiar și cu privire la dosarele cu verdicte definitive.

Judecătorii dispun încetarea proceselor pe latura penală (inculpații scapă de pușcărie), dar mențin totuși dispozițiile pe latura civilă (care nu se prescrie) de recuperare a prejudiciilor sau confiscare a mitelor. Însă un avocat a sesizat deja CCR și întreabă dacă pot fi dispuse decizii de confiscare în absența deciziei de condamnare survenite ca urmare încetarii procesului penal din cauza prescripției.

Curtea Constituțională a decis anul trecut că, între iunie 2018 și mai 2022, nu a existat prescripție specială, un instrument care permitea prelungirea perioadei în care pot fi trase la răspundere faptele penale după ce suspectului i s-a comunicat faptul că este anchetat.

Apoi, pe 25 octombrie 2022, Înalta Curte a decis că absența acestui instrument (prescripția specială) în perioada 2018-2022 reprezintă lege penală mai favorabilă și retroactivează până la 1 februarie 2014, data intrării în vigoare a noului cod penal. Prin urmare, ÎCCJ a prelungit perioada în care faptele penale se prescriu mult mai repede si anume: 2014 – 2022.

Cel mai recent este dosarul lui Bogdan Olteanu.

Citește integral Curtea de Apel București a decis încetarea procesului penal în cazul lui Bogdan Olteanu pe motiv de prescripție a faptelor / Decizia e definitivă / Instanța i-a confiscat un milion de euro

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Batjocori, hoțul scăpa hoțul

  2. VOTATI PSDNLUDMR

    ” cateva dintre cumparaturile comandate de Necolaiciuc in calitate de director CFR: tone trandafiri in valoare de 500 de milioane de lei, costume de scafandru, suruburi cu 3,6 milioane lei bucata, saibe de 1,2 milioane lei bucata, balamale de 1,62 milioane de lei bucata, insecticide, ierbicide, perne de 1.300 euro bucata, solnite de 400 de euro bucata, oglinzi de 48 de milioane de lei vechi bucata, mese de cate 113 milioane de lei vechi sau lumanari de 5,1 milioane de lei vechi fiecare. „

  3. Asta este unul din „groparii”CFR,care de atunci calea fierată supravietuieste cu bani de la bugetul de stat.El dadea cu tarnacopul de milioane de lei(nu avea varful aurit),iar Mitrea scotea cu lopata,cumparată pe bani grei(nu avea coada de fildes),pamantul din groapa din care nici astazi CFR-ul n-a reusit să iasă.Dimpotriva,”exemplul”dat de ei s-a transmis cu „mandrie de mafiot”la multi sefi care au urmat.Daca vă era dor de el,pe Mitrea îl gasiti la coproprietatea sa,Realitatea tv.,unde fata lu’ tata(alt copropietar),Pacuraru Alexandra tine emisiuni cu „accente comice”de patriotism si de altele,impanate cu picturi din biserici.
    Nu stiu cată puscarie a facut acest Nicolaiciuc(a fost fugit si pe la Maiami,parca),dar el este simbolul interventiei politicului in justitie.Oricum,a fost un „model”,care i-a inspirat pe multi.