G4Media.ro

Încă o intervenție a Guvernului în piața privată: salariul minim brut lunar…

Încă o intervenție a Guvernului în piața privată: salariul minim brut lunar va fi de 3.000 lei în sectorul construcţiilor, taxele pe muncă vor fi modificate

Domeniul construcţiilor va fi declarat „prioritar şi de importanţă naţională” pentru economia românească, a anunţat joi premierul Viorica Dăncilă, care a mai spus că pentru acest sector va fi stabilit „un salariu minim brut lunar de 3.000 de lei”, transmite Agerpres.

Măsura vine pe fondul crizei acute de forță de muncă din domeniu, zeci de mii de muncitori în construcții fiind plecați în UE pentru salarii mai bune.

Anunțul a fost făcut la începutul şedinţei solemne de Guvern de la Alba Iulia. Dăncilă a spus că executivul va adopta un ”acord în domeniul construcţiilor: vom declara acest sector prioritar şi de importanţă naţională pentru economia românească pentru următorii 10 ani. Pentru sectorul construcţiilor, vom stabili un salariu minim brut lunar de 3.000 de lei, vom elimina taxele pe muncă pentru angajatori, iar pentru angajat le vom stabili astfel încât salariul minim net lunar să depăşească echivalentul în lei a 500 de euro”.

Potrivit şefei Executivului, vor fi introduse şi alte măsuri suplimentare pentru combaterea muncii la negru în acest sector.

„O altă măsură va consta în introducerea obligativităţii de acordare a avansului pentru contracte de lucrări, în procent de 30%, indiferent de sursa de finanţare şi restituirea acestuia prin reduceri procentuale la fiecare factură, până la finalizarea proiectului”, a arătat Dăncilă.

În sprijinul finanţării acestui sector va fi înfiinţat „un fond de garantare pentru construcţii cu participarea statului în procent de 80% şi a firmelor de construcţii cu 20%”, a mai spus Dăncilă.

Foto: Muncitori în construcții (Sursa: Ministerul Mediului)

Doneaza prin PayPal paypal icon
Donatie recurenta

Doneaza lunar pentru sustinerea proiectului G4Media

Doneaza prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Doneaza prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.