G4Media.ro

Încă 4 infectări confirmate în România cu tulpina Delta a coronavirusului, depistată…

Încă 4 infectări confirmate în România cu tulpina Delta a coronavirusului, depistată prima dată în India. Numărul total a urcat la 23 de cazuri, majoritatea fiind cetățeni indieni din județul Ilfov / Situația răspândirii celorlalte variante îngrijorătoare

Încă 4 infectări au fost confirmate în România cu tulpina Delta a coronavirusului, care a fost depistată prima dată în India, astfel că numărul total a urcat la 23 de cazuri, majoritatea fiind cetățeni indieni din județul Ilfov, potrivit raportului Institutului Național de Sănătate Publică (INSP) publicat joi.

Față de săptămâna trecută, au fost confirmate 4 cazuri noi cu tulpina Delta (linia genetică B.1.617.2), dintre care unul în București, unul în județul Dâmbovița și două în Dobroești, județul Ilfov, într-un focar cu 17 cazuri de COVID-19.

Cele 23 de cazuri depistate în România:

– 3 cazuri provin dintr-un focar din Colonia Bod, județul Brașov și sunt cetățeni indieni;

– 1 caz provine dintr-un focar familial din București, cu 3 cazuri COVID-19, din care unul confirmat cu varianta Delta; locul probabil al expunerii cazului index este necunoscut;

– 1 caz, cetățean român, bărbat în vârstă de 58 de ani, provine dintr-un focar din județul Dolj, cu 5 cazuri COVID-19 (doar unul confirmat până în prezent cu varianta Delta), din care 4 angajați și 1 caz secundar, familial;

– 1 caz este cetățean indian, domiciliat în județul Ilfov, dar care a sosit în România în luna martie, anul 2021;

– 13 cazuri provin din focarul din orașul Popești-Leordeni: 11 sunt cetățeni indieni, unul este cetățean român, caz secundar al unui cetățean indian, iar altul este cetățean român, caz terțiar (fiul cazului secundar);

– 2 cazuri sunt cetățeni indieni și provin dintr-un focar cu 17 cazuri COVID-19 din Dobroești, județul Ilfov;

– 1 caz provine dintr-un focar familial cu 2 cazuri COVID-19 din București, din care 1 confirmat cu varianta Delta;

– 1 caz din județul Dâmbovița are istoric de călătorie în India.

„În acest moment nu se poate vorbi despre transmitere comunitară, în România, a variantei Delta”, precizează INSP.

Luni, OMS a anunţat că va atribui litere din alfabetul grecesc denumirilor ştiinţifice ale diverselor variante detectate, precum Alfa, Beta, Gamma şi Delta – cea din urmă referindu-se la varianta B.1.617, care a fost depistată pentru prima dată în India. Această iniţiativă doreşte mai ales evitarea unor denumiri „stigmatizante şi discriminatorii” pentru ţările şi teritoriile în care acele variante au fost depistate pentru prima dată.

În 26 mai, Centrul European pentru Controlul Bolilor (ECDC) a inclus sub-linia genetică B.1.617.2 a coronavirusului între „variantele care determină îngrijorare”.

Potrivit raportului INSP, în ultima săptămână au fost confirmate 19 cazuri noi de infectare cu tulpina Alpha (britanică), astfel că bilanțul total ajunge la 1394 de cazuri și 3 cu tulpina Gamma (braziliană), numărul total de cazuri ajungând la 15.

Nu au fost confirmate noi infectări cu tulpina Beta (sud-africană), numărul acestora rămânând la 10.

INSP precizează că „există circulație extinsă în România, în comunitate, a variantei Alpha”.

În total, în România au fost depistate până acum 1442 de cazuri cu variante ale SARS-CoV-2 care determină îngrijorare (VOC) din 2020 de secvențieri. Rata de confirmare a ajuns la 71%.

Sursa foto: Inquam Photos/George Călin

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter