G4Media.ro

Inaugurarea Bursei de Pește din Tulcea, butaforie cu premierul Dăncilă și trei…

Inaugurarea Bursei de Pește din Tulcea, butaforie cu premierul Dăncilă și trei miniștri / Directorul Bursei: A fost ca o repetiție ca să nu se piardă finanțarea europeană, încă nu funcționează

Bursa de Pește din Tulcea a fost inaugurată cu fast în 8 aprilie doar pentru ca finanțarea europeană să nu fie pierdută. Informația este confirmată de mai mulți oficiali. După plecarea premierului, Bursa a fost închisă și va deveni funcțională cel mai devreme la vară, așa cum au declarat pentru PressHub.ro și Info Sud-Est Grigore Baboianu și Adrian Izvoranu, directorii responsabili de funcționarea Bursei de Pește din Tulcea.

Bursa a fost închisă după inaugurarea premierului Dăncilă

Proiectul este finalizat încă din anul 2016, însă Bursa nu a funcționat niciodată și, conform condițiilor impuse de UE, dacă investiția nu își dovedea utilitatea publică, banii europeni trebuia returnați. Așa a apărut nevoia inaugurării proiectului și urgența efectuării a două tranzacții rapide.

Bursa nu a fost funcțională timp de trei ani din cauza unei erori a proiectului: investiția inițială nu prevedea și racordarea la utilități, deci Bursa nu putea funcționa fără lumină și apă. Achim Irimescu, ministrul Agriculturii în momentul finalizării construcției, a taxat această eroare și a demarat o anchetă, dar rezultatul ei nu este cunoscut nici astăzi. A fost nevoie de trei ani pentru ca acest lucru să fie reparat și Bursa să devină funcțională din punct de vedere tehnic.

Proiectul a fost depus spre finanțare în 2011 de Agenția Naţională de Pescuit şi Acvacultură, o instituție aflată în subordinea Ministerului Agriculturii. Acest lucru s-a întâmplat pe vremea fostului președinte al Consiliului Județean Tulcea, Victor Tarhon (PDL), dar investiția a fost finalizată abia în 2016, fără a fi însă racordată la utilități – lucrări care au durat alți 3 ani.

Așa că autoritățile au inaugurat Bursa abia în 2019, cu mare tam-tam, în prezența premierului Viorica Dăncilă, a ministrului Agriculturii Petre Daea, a ministrului de Interne Carmen Dan, a ministrului Transportului Răzvan Cuc și a președintelui Consiliului Județean Tulcea Horia Teodorescu (PSD).

Am fost la Bursa de Pește la trei zile de la inaugurarea făcută de premierul Dăncilă. În 11 aprilie, pe sediul clădirii nu era afișat niciun program de funcționare, nici alte detalii referitoare la momentul în care Bursa va deveni funcțională. Paznicii clădirii nu ne-au lăsat să intrăm nici în calitate de posibili cumpărători, nici ulterior, când le-am spus că suntem jurnaliști: ”Nu se intră, e închis. Nu se vinde, nu se cumpără niciun pește. Sunați-l pe director dacă vreți să știți de ce”, a fost singurul răspuns pe care l-am primit de la oamenii care păzesc clădirea închisă.

Grigore Baboianu, directorul Bursei de Pește: „S-a făcut inaugurarea pentru că riscam penalități. A fost ca o repetiție, încă nu e funcțională”

L-am sunat pe Grigore Baboianu, directorul Bursei de Pește din Tulcea. Am vrut să înțelegem de ce Bursa este închisă la trei zile, de când a fost inaugurată de premierul Dăncilă și de ce a fost inaugurată dacă nu e funcțională.

Grigore Baboianu, care a fost și șef al Administrației Rezervației Biosfera Delta Dunării (ARBDD), ne-a declarat că Bursa nu este încă funcțională și a fost inaugurată pentru că altfel autoritățile ar fi trebuit să plătească penalități. Proiectul a fost depus spre finanțare de ARBDD, Consiliul Județean Tulcea și Agenția Națională de Pescuit și Acvacultură.

“Bursa încă nu funcționează pentru că în această perioadă Casa de Comerț Agroalimentar, care a preluat Bursa și care o va face funcțională, finisează toate formele de funcționare, regulamente și alte elemente care să pună în aplicare conceptul de funcționare. Deocamdată se pregătește și, în foarte scurt timp, se va anunța pe site-ul Bursei (Bursa nu are site încă, n.red.) modul de funcționare, se va afișa și regulament. Mai multe detalii privind stadiul organizării îl puteți obține de la sediul central, de la domnul Adrian Izvoranu, care este directorul general al Casei de Comerț”, a precizat Grigore Baboianu.

Cu privire la inaugurarea pripită, directorul Bursei a spus că aceasta a fost făcută pentru că a existat o obligație a Uniunii Europene pe care, dacă ar fi încălcat-o, ar fi riscat penalități. Așa că au făcut un soi de ”repetiție”:

”Inaugurarea s-a făcut pentru că a existat o obligație de la finanțator, pentru că altfel exista riscul să se plătească niște penalități. Ea este încheiată, s-au făcut toate probele tehnologice și s-a inaugurat tocmai pentru a se vedea dacă poate funcționa în ansamblul care a fost creat în această zonă. Și s-a făcut, cum se spune, o repetiție, o verificare a funcționării ei din punct de vedere tehnic. Urmează să punem la punct celelalte detalii, inclusiv poate și de reglementare, cu siguranță”, a conchis directorul Bursei de Pește din Tulcea.

Adrian Izvoranu, șeful societății care va gestiona tranzacțiile Bursei: ”În ziua când a venit doamna premier, am tranzacționat 5 tone de pește ca să arătăm că funcționează instalațiile”

Adrian Izvoranu este consilier al ministrului Agriculturii Petre Daea și directorul Casei Române de Comerț Agroalimentar ”UNIREA” S.A., o societate înființată în ianuarie 2019, cu capital integral de stat, care a luat în comodat Bursa de Pește din Tulcea. Casa de Comerț „Unirea” a fost înființată pentru a-i pune în legătură pe fermierii și producătorii români cu potențialii clienți pentru a facilita vânzarea producțiilor. Tot Casa de Comerț va negocia marfa în numele pescarilor din Tulcea și Constanța care își vor vinde peștele prin Bursă.

Adrian Izvoranu a explicat pentru PressHub.ro și Info Sud-Est care este, de fapt, povestea Bursei de Pește și când va deveni ea funcțională: cel mai devreme la vară.

”Eu am luat proiectul în stadiul acesta: am luat un proiect cu finanțare europeană, terminat, dar care nu avea în tema și conceptul lui și partea de finalizare comercială propriu-zisă, adică nimeni n-a proiectat în această investiție și modul în care ea va funcționa. Eu așa l-am luat în primire acum două luni. Eu, Casa Română de Comerț Agroalimentar ”Unirea”, am fost, la rândul meu, înființată în ianuarie anul acesta. Noi avem deocamdată documentele de înregistrare, suntem cu hârtiile în regulă și cu cont în bancă, dar fără bani în cont și fără personal și fără dotări. Bursa de Pește am preluat-o ca pe un obiectiv fizic existent, acum încerc să îi dau și suprastructura funcțională”, a explicat Izvoranu.

Foto: Gov.ro

Citește tot articolul pe PressHub.ro

Doneaza prin PayPal paypal icon
Donatie recurenta

Doneaza lunar pentru sustinerea proiectului G4Media

Doneaza prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Doneaza prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

29 comentarii

 1. Vodevil psd cu hoti, demagogi si mincinosi.

 2. Bai mula proasta, dute la peste ba, nu la guvern . Proasta curului.

 3. Pe scurt, ati decis ca mai bine trageti in piept UE decat sa va asumati responsabilitatea. Totusi, nu mai suntem in 1950 si informatiile circula destul de repede…nu credeti?

 4. Presa trebuia să o întrebe pe Debila, cat e ROBORul la pește ! : )

 5. ” investiția inițială nu prevedea și racordarea la utilități, deci Bursa nu putea funcționa fără lumină și apă”
  E de ris daca nu ar fi adevarat!
  Bine ca nu s-au apucat de autostrazi ca uitau sa specifice ca trebuie asfaltate!

 6. Mergeți și la „viitorul” pasaj Domnești, aceeași butaforie! Au apărut 3 utilaje la vizita cucului, apoi și-au luat zborul într-un stat paralel, probabil!
  Aștia sunt in campanie electorală, cum nu mai pot promite nimic nou, se fac că lucrează intens!

  • Se continua indemnul din dec. ’89 : fa-te că lucrezi…și de 30 de ani se tot fac că fac că fac…pe dracu să-i înțărce.

 7. Adica a fost prosteala pesedista!

 8. Autodenunt in direct. Nu merge, dar ne prefacem, ca sa nu pierdem finantarea europeana… Hai ca asta e unul dintre cei mai imbecili pesedisti in viata.

 9. Bursa lu’ peshte :)))
  Proiectele europene sunt birocratice, pline de evenimente obligatorii de diseminare, termene foarte stricte, la fel si criteriile de eligibilitate pentru cheltuieli.
  Daca instalatiile sanitare nu erau eligibile trebuiau finantate de autoritati. Banii europeni sunt dati ca sa ajute investitiile, nu ca sa faci investitii dupa ce cheltuieli eligibile apar in linii de finantate nou lansate.

 10. Nu vreau sa spammez dar despre asta am scris din 2017 🙂
  https://www.facebook.com/bogdanvasilescu.ro/videos/1448784095174956?sfns=mo

  • Buna Dimineata Bogdan Vasilescu
   Probabil audienta a fost redusa, acum din nou, merita sa te gandesti la Altfel De “scriere “ sau…doar scrisul conteaza ?

   “When the government violates the people’s rights, insurrection is, for the people and for each portion of the people, the most sacred of the rights and the most indispensible of duties.”

   La Fayette

 11. Sunt din Tulcea, vorbim de un oras care nu a mai vaut asfalt nou de doi ani (doat cateva petice de asfalt inainte sa vina Dancila), totul este trist aici, o imagine dezolanta, coruptia a distrus cam tot, delta e deja amanetata. Nu am cuvinte suficiente sa-mi exprim dezamagirea si mahnirea.

 12. O mostră de competență politica, proiect fara utilități, 3 ani pentru racordarea la utilități, inaugurare de fațadă. Din prostie in prostie. Asta sunt in stare să facă oamenii numiți politic. Bine sau rău putem judeca la vot.

 13. Cu ceva ani in urma am mers pentru 3 zile in delta dar peste nu s-a putut manca deoarece „secase Dunarea”…
  .. la noi ca la nimeni!

 14. Cee ce stiam deja.
  Guvernare inexistenta.
  Rusine!!!

 15. Nu există mai ridicoli în lumea asta decât jurnaliștii care postează asemenea non știri

 16. Deci un proiect marca PDL, ca să știm cine a greblat banii…

 17. Cam asta e Romania de astazi. Trist, insa adevarat.
  O inaugurare, care este de fapt o repetitie, fiind in realitate, un santier neterminat.

 18. gretos, in pur stil comunist

 19. fostele slugil ale lui ceausescu… aplica ce au invatat.
  comunistii sunt cei mai mari hoti si cei mai mari criminali din istorie.

 20. A facut bursa asta pentru cormorani,dar ei vin la vara, daia e inchisa

 21. ceausescu traieste! l-au clonat slugile.

 22. Sunt curioasă de când si la cat sunt estimate salariile directorilor , secretarelor si celorlalte posturi aferente acestei Burse ? Pana va functiona , sunt trimisi in somaj tehnic?

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.