G4Media.ro

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie: Primarul din Miercurea Ciuc, Robert Raduly,…

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie: Primarul din Miercurea Ciuc, Robert Raduly, a discriminat românii prin solicitarea de a cunoaște limba maghiară la ocuparea anumitor posturi din instituție

Prin sentinţa definitivă pronunţată miercuri, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României (ICCJ) a confirmat că, atunci când a solicitat cunoaşterea limbii maghiare pentru ocuparea anumitor posturi din cadrul instituţiei, primarul din Miercurea Ciuc, Róbert Ráduly a discriminat populaţia română a oraşului, transmite Hirado.hu

Prin extrasul de sentinţă publicat pe pagina sa de internet, ICCJ a respins recursul primarului şi a confirmat decizia pronunţată de Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD), în decembrie 2015.

CNCD a examinat cazul la cererea Asociaţiei Civice pentru Demnitate în Europa (ADEC), care intentează procese împotriva utilizării simbolurilor şi inscripţiilor maghiare, pentru a stabili dacă solicitarea cunoaşterii limbii maghiare era o cerinţă justificată atunci când au fost scoase la concurs două posturi de funcţionari publici în domeniul resurselor umane şi al urbanismului.

În hotărârea CNCD din ianuarie 2016 s-a stabilit că solicitarea cunoaşterii limbii maghiare este motivată numai în cazul acelor funcţionari publici, care în timpul activităţii lor iau contact direct cu populaţia. Potrivit punctului de vedere al CNCD, în cazul funcţionarului care se ocupă de urbanism, cerinţa era justificată, însă în cazul funcţionarului care lucra în domeniul resurselor umane, solicitarea nu era fondată. CNCD a aplicat edilului o amendă
de 2000 de lei.

Róbert Ráduly a declarat pentru agenţia ungară de presă MTI, că majoritatea populaţiei oraşului a formulat ca o aşteptare legitimă, ca funcţionarii publici din cadrul primăriei, cu care intră în contact, să cunoască limba maghiară. Primarul a subliniat că în oferta de angajare nu a fost inclusă o cerinţă legată de naţionalitate, ci doar una legată de cunoaşterea limbii maghiare, şi că în opinia sa, cu un minim de efort, oricine din Ţinutul Secuiesc poate învăţa limba maghiară.

Potrivit primarului, este regretabil că CNCD nu a analizat dacă acei locuitori ai oraşului, a căror limbă maternă este limba maghiară, au sau nu acces la comunicare în limba maternă, nu numai în cadrul primăriei, ci şi la poliţie, la prefectură, la administraţia financiară şi în alte locuri. În opinia edilului, drepturile maghiarilor de a-şi folosi limba maternă sunt încălcate zi de zi de către funcţionarii publici, dar acest lucru nu interesează autorităţile.

La recensământul din 2011, 81,5% din populaţia de aproape 39.000 de persoane a oraşului Miercurea Ciuc a declarat că este de etnie maghiară, în timp ce 17,4% s-au declarat români.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

26 comentarii

 1. Cu un minim de efort ar putea învăţa ei, ca cetăţeni ai României, limba oficială a ţării în care trăiesc. La limba română mă refer. Zic şi eu.

  • Sa nu uite acest primar ca nu traeste in Ungaria si este in Romania unde constitutia spune clar ca in ori ce institutie de stat limba folosita este limba Romana ,deci in concluzie acest edil nu numai amendat ar trebui si ar trebui si destituit din functie pentru ca nu reprezinta cum trebuir functia de primar .

  • > „… solicitarea cunoaşterii limbii maghiare este motivată numai în cazul acelor funcţionari publici, care în timpul activităţii lor iau contact direct cu populaţia”
   Este o prostie, care porneste de la o interpretare aberanta a unei prevederi din constitutie. Posibilitatea utilizarii limbii materne in administratia publica si in justitie, nu inseamna ca Romanii trebuie sa fie obligati sa invete limba unei minoritati, pentru a-si gasi un loc de munca in tara lor.
   Prevederea din constitutie trebuie interpretata ca in toate unitatile administratiei publice si in justitie, in acele zone ale tarii, in care ponderea minoritarilor depaseste o anumita valoare, trebuie sa existe un translator, pentru cei care chiar nu pot invata limba oficiala a statului.
   Cunoasterea limbii maghiare in Romania trebuie sa fie obligatorie doar pentru profesorii si traducatorii acelei limbi.
   Cit este de greu de inteles acest lucru elementar de catre autoritatile Romane, care se lasa prostite de extremistii maghiari ?
   Maghiarii din Romania nu cunosc limba tarii in care traiesc, pentru ca li se cere sa nu o invete si sa nu o foloseasca, pentru ca in scoala si la biserica li se inoculeaza o minciuna sfruntata privind istoria.
   De ce permit autoritatile Romane predarea in scolile Romanesti si raspindirea unor minciuni privind istoria Romaniei ?
   Trebuie sa stie toata lumea ca, in trecut, Transilvania a fost un Principat autonom, la fel ca Tara Romaneasca si Moldova, locuit in marea majoritate de Romani.
   Din ultimii cinci sute de ani, treisute cincizei de ani, Ungaria nici nu a existat ca stat (o suta cincizeci de ani a fost pasalic turcesc, iar doua sute de ani a fost provincie austriaca), cincizei de ani, a facut parte din Imperiul Austro-ungar, iar in ultimii o suta de ani, a fost asa cum este astazi.
   Daca acum o suta de ani era de inteles ca anumite persoane sa nu cunoasca Limba Romana, astazi, dupa trei sau patru generatii, este intolerabil ca cineva sa nu cunoasca limba oficiala a tarii, este intolerabil ca Romanii sa fie obligati sa invete limba unei minoritati, pentru a-si gasi un loc de munca in tara lor, pentru ca minoritarii nu vor sa invete si sa foloseasca limba oficiala a statului.

 2. Nu ar fi mai simplu si mai corect sa invete ei limba romana. De ce sa fiu eu, roman, in tara mea obligat sa invat si sa vorbesc maghiara. Pretentia acestui primar, Raduli, este expresia clara a unui sovinism dus la extrem, pe langa o nesimtire crasa.

 3. Cu un minim efort ar trebui sa uite de URSS, nu sa priveasca cu admiratie acolo ! La primarul asta Hortyst ma refer

  • De ce sunt obligati romanii in tara lor sa invete maghiara iar pentru maghiarii care traiesn in Romania nu este obligatoriu sa cunoasca lba romana?
   Nu ni se pare normal!

 4. Așa e – hungurimea vrea musai ca Rom să devină stat multinațional si lb maghiara sa fie limba oficială de stat. JUDMR asta vrea.

 5. Da mâță cunoaște limba romana?? Nesimțiților.. Vi se da un deget și luați toată mana.. Din veacuri sunteți panarame!!

 6. Cu un minim efort si bun simț sa învețe limba romăna ,sunt cetățeni români. Românii nu sunt obligați să învețe limba maghiară nu au de in instituțiile publice din Romania se vorbește românește actele se scriu în limba română dacă nu inteleg sa învețe romana e foarte usor. Este o vorba din bătrâni ROATA se intoarce cred ca stiti la ce ma refer. Istoric vorbind.

 7. Astia cer ca prin lege sa aiba dreptul la indobitocire totala , sa vorbeasca peste tor doar tiganeasca lor ungureasca ! La nici un departament al primariei nu ar trebui sa existe obligatia de a cunoaste limba maghiara ci sa fie un simplu avantaj !

 8. Cu un minim eford , nu exista tinut secuiesc, exista România stat suveran si independent, induvizibil … asa zice constitutia prumarule… chiar daca populatia esta 83 majoritara este Romania si se vorbeste romaneste…
  Nu cumva ne trebuie si viza in oras?

  • Tinutul secuiesc exista doar in capetele lor indoctrinate cu multa ura si acaparare a ceea ce cred ei ca este al lor! Daca ei in 1989 au vrut sa rupa Transilvania de Romania de ce va mai mirati ca prin mijloace din acestea tot cauta sa obtina niste drepturi si au cerinte imposibile intr-o tara normala? Dar cum tara noastra este condusa de oameni atat de slabi… 🙁

 9. Oare de ce tre sa ii lasam pe acești neica nimeni sa facă legea în tara românească? Vezi opinia australiei: nu va convine MARSH la mama voastră acasă!

 10. ?????????daca statul roman nu si trateaza cu respect cetatenii romani,ALTE NATII DE CE AR FACE O…..?????????????

 11. Ceaușescu, a fost bun pt ăștia, ce panarame, ce tupeiști, eu roman să fiu obligat sa învăț limba lor de c… t, cu ăștia aplicată constituția și pumnul în gura.

 12. Am impresia ca ,castravetele ăla de primar de la Miercurea Ciuc a uitat ca se afla în România și nu în Ungaria ,sa se duca dracu cu toții în Ungaria dacă vor drepturi ,sa nu uite niciodată ca au fost ,sunt și vor rămâne o MINORITATE, îți faci mila de drac și apoi ți se suie în cap

 13. tericeanu si dragnea sunt calariti de unguri. pe noi ne calaresc tericeanu si dragnea. suntem jos de tot.

 14. UDMR si cine il sprijina din dosul cortinei,incepand din ’89 tot agita spiritele,incita permanent la ura interetnica.Sunt multi,foarte multi maghiari in randul populatiei care au inteles acest lucru si nu-l aproba.Toti maghiarii din Romania trebuie sa stie ca sunt acasa,ca noi romanii care gandim normal,nu suntem ultranationalisti si cei care-i jignesc nemotivat sunt tocmai aceia care se lasa mamipulati,care traiesc in sud-estul tzarii si nu cunosc maghiarii.Atat de oparte cat si de cealalta exista omeni usor maneveabili in folosul exclusiv al politicienilor.Cert este pentru toti un lucru: maghiarilor dim Romania nu le-a fost interzis nimic,au avut si au drepturi egale ca oricare cetatzean din aceasta tzara.Isi pot vorbi linistiti limba ca nu le interzice nimeni,din contra,au forme de invatamant la toate nuvelurile in limba materna,au claduri de cult in confesiunea lor,nu-i impiedica nimeni sa-si continue teaditiile culturale.Dar de aici si pana-a pretinde autinomie teritoriala si abordarea altui drapel decat cel romanesc pe cladurile oficiale,este cale lunga.Romania inseamna si pentru ei acasa,dar asa cum romanii resoecta Constitutia,asa trebuie sa faca si ei,pentru ca sunt cetateni romani! UDMR-ul impreuna cu gruprile shovine,nu fac alteceva decat sa le adanceasca convingerea gresita ca nu trebuie sa vorbeasca limba romana.Din pacate pentru ei,nu se pot izola,nu pot trai numai in interiorul judetzului si,se confrunta cu probleme reale de limba.Cunosv persoane tinere,spirtivi de prfirmanta,antrenori,care atunci cand au fist nevoiti sa tina un dicurs,efectuv s-au panicat(asra este numau un exemplu).In Ardeal si oriunde in tzara,repet,sunt acasa.Dar,daca nu le place acasa,sunt liberi sa plece oriunde,asa cum fac si romanii.Cei care gandesc normal,ar face bine sa nu se mai lase manipulati,sa-si dea seama ca putem trai bine impreuna.Ne poate fi bine impreuna,dar ne poate fi rau si lor si noua.

 15. sunteți idioți, tembeli, cretini ? Ce contează procentul populației maghiare din Miercurea Ciuc ?!!! SUNTEM în ROMÂNIA !!! un translator e suficient !!! introducerea criteriului de limbă maghiară ar trebui sancționat cu moartea !!! Unde dracu mai întâlnim așa ceva pe mapamond ?!!!

 16. Mi separe de bun simț și o dovadă de respect față de majoritarii maghiari din zonă ca TOȚI funcționarii publici să cunoască și limba maghiară. După cum și invers. A refuza să înveți limba unor oameni cu care te întâlnești zilnic, numai din ură față de nația respectivă este o dovadă de prostie. În Transilvania suntem TOȚI acasă, nimeni nu este musafir !

  • Păi ‘nea Vasile, atunci ți se pare normal ca unii „maghiari” sa nu știe vorbi deloc limba română, limba oficiala a țării în care ei s-au născut, și au crescut? A se vorbi limba română în instituțiile statului e esențială, denotă autoritate din partea statului!

 17. Ba, natie proasta ! In America sunt o multitudine de natii si minoritati ! Acasa, in comunitatile lor vorbesc ce vor. In relatia cu Statul si cu ceilalti vorbesc engleza..americana. … Asadar, mai terminati cu cererile astea hortiste ! Sunteti o comunitate care contribuie cel mai putin la PIB-ul Romaniei , primiti finantari ilegale pe criterii etnice din ungaria, dar aveti cele mai multe drepturi dintre minoritari . Soricul porcului e mai subtire si mai fin decat obrazul vostru. Nu mai spun de comportament.

 18. Mergeti in Rusia da America, UK, Canada, si cereti asa ceva ! Veti vedea ce raspuns primiti////

 19. „în opinia sa, cu un minim de efort, oricine din Ţinutul Secuiesc poate învăţa limba maghiară.”

  Iar in opinia mea, cu acelasi minim efort, oricine poate invata limba romana.

 20. Ungurii atita stiu, atita cer. Pacat ca romanii nostrii de prin tarile dimprejur nu-si revendica etnicitatea in acelasi mod raspicat. Stiu, au mai mult bun simt si chiar respecta legile statului in care locuiesc.
  Oricum, pentru comportamentul deviant a unei parti din minoritatea maghiara, trebuie sa le fim vesnic recunoscatori d-lor Basescu, Tariceanu si nu-n ultimul rind, d-lui Dragnea.
  Halal sa le fie.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.