G4Media.ro

Înalt diplomat rus: „Nu există riscul unui război pe scară largă în…

Înalt diplomat rus: „Nu există riscul unui război pe scară largă în Europa. Nu vom ataca, lovi sau invada Ucraina. Nu efectuăm decât manevre şi transferăm trupe pe propriul teritoriu”

Vice-ministrul rus de externe Serghei Riabkov, negociatorul şef al Moscovei la discuţiile cu SUA pe probleme de securitate, a declarat miercuri că el nu crede că există riscul ca un război pe scară largă să înceapă în Europa sau în altă parte, dând asigurări că Moscova nu are planuri să atace, să lovească sau să invadeze Ucraina, în pofida concentrării importante de trupe în apropiere de frontiera ucraineană, relatează Reuters, EFE şi TASS, citate de Agerpres.

„Sunt convins că nu există riscul unui război pe scară largă în Europa sau oriunde altundeva în lume. Nu avem în intenţie niciun fel de măsuri agresive. Nu vom ataca, lovi sau invada Ucraina”, a declarat Riabkov, vorbind în cadrul clubului de discuţii Valdai.

Riabkov a spus că SUA nu ar trebui să fie îngrijorate de viitoarele manevre comune ruso-belaruse, invitându-le „să se concentreze asupra căii diplomatice” de rezolvare a crizei legate de Ucraina.

Rusia a transferat trupe săptămâna aceasta în Belarus înainte ca Minskul să anunţe exerciţii comune preconizate pentru luna viitoare, pe fondul temerilor că Moscova s-ar putea pregăti pentru o nouă ofensivă militară împotriva Ucrainei. Moscova neagă planurile de a lansa un atac.

„Pot să vă asigur că nu există niciun motiv să fiţi preocupaţi în ceea ce priveşte aceste exerciţii”, afirmă Riabkov.

Washingtonul a calificat drept „îngrijorătoare” exerciţiile militare comune între Rusia şi Belarus, anunţate să se desfăşoare între 10 şi 20 februarie, pe fondul temerilor privind o ipotetică invazie rusă în Ucraina, notează EFE.

„Nu încetez să repet că suntem deschişi dialogului, că suntem pentru o soluţie politică. Şi o spun din nou”, a afirmat vice-ministrul rus de externe.

Diplomatul rus a insistat că Moscova „nu face nimic care să ameninţe securitatea Ucrainei”. „Noi nu efectuăm decât manevre şi transferăm trupe pe propriul teritoriu. Şi vom face asta în continuare”, a spus Riabkov, citat de TASS.

Moscova se aşteaptă să primească de la SUA şi NATO garanţii obligatorii din punct de vedere juridic că extinderea Alianţei Nord-Atlantice nu va continua, a declarat vice-ministrul rus.

Rusia – a menţionat Riabkov – va continua să facă „tot ce este posibil” pentru a preveni integrarea Ucrainei în NATO „prin mijloace diplomatice”, notează EFE.

„Vedem o ameninţare în continuarea apropierii Ucrainei de NATO, chiar şi fără a obţine statutul de membru”, a spus el, adăugând că Moscova va face tot posibilul pentru a „inversa această situaţie” cu ajutorul diplomaţiei.

Riabkov, care s-a exprimat în limba engleză, a afirmat că riscul ca Ucraina să devină din ce în ce mai apropiată de NATO este ceva care loveşte direct în centrul intereselor de securitate ale Rusiei.

Propunerile ruseşti prezentate Alianţei Nord-Atlantice şi SUA sunt tocmai ‘calea de urmat’ pentru o soluţie diplomatică la situaţia legată de Ucraina, a adăugat el.

Kremlinul a declarat miercuri că una din cauzele tensiunilor legate de Ucraina vizează furnizarea de arme Kievului şi manevrele NATO din regiune, potrivit EFE.

„Situaţia este într-adevăr tensionată. Vedem că se livrează arme (Ucrainei) şi se efectuează manevre, inclusiv survoluri ale aviaţiei NATO şi altor ţări occidentale” în zonă, a declarat purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov, citat de TASS.

Peskov a spus că speră ca SUA şi NATO să „răspundă în următoarele zile” la cererile de garanţii de securitate în Europa pe care le solicită Moscova.

„În acest moment, nu am primit un răspuns în scris. Sperăm să-l avem în următoarele zile”, a spus Peskov.

Cu o zi în urmă, Kremlinul a calificat drept „extrem de periculoase” informaţiile despre furnizarea de arme către Ucraina care vin dinspre Londra şi Washington.

Ministrul britanic al apărării, Ben Wallace, a anunţat săptămâna aceasta un acord pentru a oferi Ucrainei noi arme pentru a-i creşte ‘capacitatea defensivă’ în faţa unei posibile invazii ruseşti, Washingtonul şi Kievul având temeri că aceasta ar putea avea loc în această iarnă.

Wallace a explicat că pachetul include „sisteme uşoare de arme antitanc” şi a subliniat că toate echipamentele sunt „cu rază scurtă de acţiune” şi au o utilitate „clar defensivă”, deci nu reprezintă o „ameninţare pentru Rusia”.

Săptămâna trecută, cererile, pe care Rusia le-a anunţat în noiembrie, au fost abordate în cadrul a trei runde de consultări cu SUA, NATO şi Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE).

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat marţi că Moscova aşteaptă un răspuns scris la cererile sale „pentru a continua negocierile”.

Mai direct, Riabkov a cerut miercuri Washingtonului să sisteze sprijinul militar pentru Kiev, întrucât aceasta – a spus el – ameninţă direct Rusia, potrivit TASS.

Rusia invită SUA să se ocupe de ‘fapte concrete’ şi să Kievul să pună în aplicare acordurile de la Minsk în integralitatea lor pentru soluţionarea conflictului din Donbas, dacă Washingtonul este cu adevărat interesat de acest lucru, a spus vice-ministrul rus.

Sursa foto: Russian Defense Ministry

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

11 comentarii

 1. Rusii sunt niște mincinoși notorii.
  Nu as crede un rus nici dacă mi-ar spune in viu grai ca este viu.

 2. Interesant raționament !
  Dar dacă Moscova ,de la sine putere, muta granițele ? Adică nu mai exista Ucraina !
  Nu te încrede în ruși ! Sunt născuți și îmbăiați in minciună . Imperialismul rus și ulterior bolșevic vine din istoria lor . Dorința de a fura este cunoscuta ! Mult prea mult nouă românilor .

  • ADEVARATA LOR INTENTIE ESTE SA OCUPE UKRAINA ASTAI MIZA LOR EAR PUTIN NU SE SPERIE DE NIMIC EL SEA FACUT CALCULU NU SE TEME NICI DE USA NICI DE NATO ,DACA INTRA IN UKRAINA NUL MAI SCOATE NIMENI ,NATO ,USA ACUMA POATE FACE CEVA SA TRIMITA TRUPE LA GRANITA UKRAINEI ,EAR DE EUROPA PE PUTIN IL DOARE IN COT, ORICUM RUSIA A DEVENIT UN IMPERIU, NATO EUROPA NU A DAT VOIE CA TARILE EUROPEI SA DE INARMEZE

 3. Eu ii cred Siberia e prea mica ptr . sa aplicați sper ca Franța sa le ajungă.

 4. Atâta știți, atâta faceți.

 5. Ascundeti cesurile si paltoanele …………………vin colectionarii.

 6. „Nu vom ataca, lovi sau invada Ucraina”. Poate chiar au dreptate. Poate ținta lor sunt statele baltice. Poate chiar Romania, un stat de paie. În 2 zile Romania e invadată de la Est la Vest. Un oficial NATO spunea că România are o mare problema prin lipsa infrastructurii rutiere și că un eventual ajutor poate dura și o săptămână din cauza lipsei autostrăzilor și caii ferate varză. Poate nu întâmplător nu s-a dorit să avem autostrăzi, infrastructura CFR sa fie lăsată de izbeliște. Sabotajul nu e de origine externă. Grindeanu nu va face mai nimic. AUR-ul e pe val. Nimic nu e întâmplător in colțul ăsta de Europa. În 2024 prin absenteismul masiv la vot România are toate șansele să iasă din lumea occidentală. Rusia ne așteaptă.

  • Perfect de acord! Planul de a tine tara neconectata pe regiuni, a functionat cu succes. Prietenii de la PSD au ajutat mereu. Au sabotat transporturile, au infiintat AUR, acum cu ajutor divin si de la Biserica, ceilalti prieteni pe care ii tin pe statul de plata. Amin!

 7. „Cine nu are memoria istoriei, riscă să o repete”…. Să te încrezi în ruși, e că și cum ți-ai semna singur condamnarea…. O nație sălbatică care ne-a invadat și asuprit de câte ori a vrut!!!! Ei și ungurii, alți sălbatici veniți din stepele Asiei…. Norocul nostru e că ungurii, de unii singuri, nu mai reprezintă o amenințare serioasă…. In schimb, rușii, sunt extrem de puternici și periculoși, vorba aia’: prima data trag și după aceea întreabă dacă e cineva acasă….

 8. Nu avem nicio obligatie sa facilitam antrenarea soldatilor pe teritoriul nostru. Nu sunt membri NATO !