G4Media.ro

În Statele Unite, candidații alternativi ar putea bulversa alegerile prezidențiale

Sursa foto: © Jbrown777 | Dreamstime.com

În Statele Unite, candidații alternativi ar putea bulversa alegerile prezidențiale

Niciun președinte sub o candidatură „independentă” nu a mai fost ales în Statele Unite de la … George Washington în 1789. Deși anul 2024 nu se îndreaptă spre un astfel de scenariu, un electorat dezamăgit de un duel Biden-Trump ar putea să se orienteze spre o a treia cale, cu riscul de a bulversa alegerile, transmite agenția AFP.

Americanii s-au exprimat clar în sondaje: nu vor o revanșă între Joe Biden și Donald Trump în noiembrie.

Sistemul politic din Statele Unite, în care două partide zdrobesc orice concurență, lasă puține șanse ca un candidat alternativ să se instaleze la Casa Albă în 2025. Cu toate acestea, experții consideră că aceste candidaturi ar putea avea un impact semnificativ asupra unor alegeri care se anunță a fi foarte strânse.

Democrații își vor aminti în special cum candidata Partidului Verde, Jill Stein, a afectat șansele lui Hillary Clinton de a câștiga alegerile prezidențiale din 2016 împotriva lui Donald Trump.

Ecologista revine în acest an alături de alți candidați alternativi, cum ar fi militantul împotriva rasismului Cornel West și Robert F. Kennedy Jr, al cărui nume răsună în întreaga lume ca ecou al unei dinastii politice.

Consultantul politic Douglas MacKinnon, care a lucrat la Casa Albă în timpul lui Ronald Reagan și George Bush Sr., consideră că nepotul lui JFK a transformat alegerile într-o competiție în trei. Iar pentru cei care se îndoiesc de acest lucru, el amintește cum o mulțime de experți și comentatori și-au bătut joc de șansele lui Donald Trump în 2016.

„Cuvintele și avertismentele lui (Robert F.) Kennedy rezonează acum cu tinerii alegători aici, în America”, a scris recent Douglas MacKinnon într-un editorial pentru The Hill.

Sondajele

Părerile diferă, însă, în ceea ce privește candidatul care se simte cel mai amenințat de „RFK Jr.”, care împărtășește frecvent teorii ale conspirației despre vaccinuri și o aversiune față de ajutorul pentru Ucraina. Două teme care sunt mai răspândite în rândul electoratului trumpist.

Joe Biden și Donald Trump sunt la egalitate în media sondajelor RealClearPolitics. Dar dacă îl adăugăm în ecuație și pe Robert F. Kennedy Jr., acesta din urmă are 17% din intențiile de vot, în timp ce fostul președinte republican are un avans de cinci puncte față de succesorul său democrat.

Pentru Kyle Kondik, analist politic la Universitatea din Virginia, aceste sondaje ar trebui totuși tratate cu prudență, deoarece ele umflă adesea în mod artificial sprijinul pentru candidații independenți. Acești candidați pornesc de obicei cu mari ambiții înainte de a se estompa.

Dificultatea pentru acești candidați mai mici constă în capacitatea lor de a strânge fonduri pentru a ajunge pe buletinul de vot, spune el.

Însă, potrivit analistului, „sondajele care includ toți potențialii candidați arată în general că Joe Biden este mai afectat” de aceste candidaturi decât Donald Trump.

Zombi

Robert F. Kennedy Jr, Jill Stein și Cornel West ar putea fi însoțiți de alți candidați la Casa Albă, cum ar fi fostul politician republican anti-Trump Liz Cheney.

Un grup numit „No Labels” vrea, de asemenea, să propună un candidat „de unitate” pentru noiembrie, împotriva candidaților „divizori” ai celor două partide majore, susține acesta.

În 2016, Jill Stein a obținut doar 1% din voturi, dar totalul obținut de ea în mai multe state-cheie câștigate de Donald Trump a fost mai mare decât diferența de voturi dintre republican și Hillary Clinton.

Un raport parlamentar american publicat în 2018 susținea că Moscova a promovat pe rețelele de socializare postări în sprijinul lui Jill Stein, ceea ce a determinat-o pe Hillary Clinton să o catalogheze drept „agent rus”.

În ianuarie, Jill Stein a respins acuzațiile potrivit cărora ar fi permis victoria lui Donald Trump în 2016.

„Alegătorii au dreptul să aleagă pentru cine votează”, a declarat ea pentru NewsNation.

„Încercarea de a băga pe gât alegătorilor doi candidați – doi candidați zombi din două partide zombi care au servit elitele economice – mi se pare incredibil de arogantă”, a declarat candidata ecologistă.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...