G4Media.ro

În spatele negocierilor Schengen: SUA au avut un rol decisiv / România…

Foto: Wikipedia / Rob984

În spatele negocierilor Schengen: SUA au avut un rol decisiv / România și Bulgaria ar urma să primească solicitanții de azil sirieni și afgani, care se află în Austria

Viena face primul pas pentru a pune capăt veto-ului Schengen, iar Bulgaria și România urmează să primească solicitanții de azil și să consolideze protecția frontierelor. Miniștrii de interne din UE se vor reuni luni și marți la Brdo pentru continuarea discuțiilor pe marginea intrării României și Bulgariei în Spațiul Schengen, notează Der Standard.

Ca o condiție pentru relaxarea dreptului de veto al Austriei asupra spațiului Schengen, ministrul de interne Gerhard Karner va propune o triplare a misiunii Frontex în Bulgaria și chiar mai mulți bani europeni pentru infrastructura de protecție a frontierelor.

De când Austria a opus un veto neașteptat la aderarea României la Schengen, în urmă cu un an, diplomații români au lucrat neobosit pentru a găsi o soluție. Primele semne de succes apar acum. DER STANDARD a relatat luni că Austria ar putea fi de acord ca România și Bulgaria să adere în etape la spațiul Schengen. Inițial, ar urma să se renunțe la controalele pe aeroporturi.

Ministrul de interne Gerhard Karner (ÖVP) a confirmat acum acest scenariu pentru Kurier, notează jurnaliștii austrieci.

Guvernul de la Viena a blocat procesul timp de luni de zile, dar acum Olanda, care s-a opus doar aderării Bulgariei la Schengen, dar nu și României, ar putea ridica veto-ul. Austria ar fi atunci pe cont propriu. Discuțiile dintre fostul ambasador al SUA în Austria, Ronald Lauder, și diplomatul american responsabil pentru Europa, James O’Brien, cu politicienii de la Viena au fost, probabil, de asemenea, decisive în decizia de a ceda. România este un aliat important al SUA în Europa de Est.

De menționat este și faptul că în cadrul vizitei de lucru efectuată de prim-ministrul Marcel Ciolacu în Statele Unite ale Americii, a inclus întrevederi cu actualul președinte al Congresului Mondial Evreiesc, Ronald Lauder.
”Discuțiile s-au concentrat asupra consecințelor grave în plan umanitar și de securitate ale atacurilor comise de Hamas în Fâșia Gaza, dar și asupra unor subiecte de interes pentru comunitatea de români din Israel și pentru comunitatea evreiască din România”, se preciza într-un comunicat de presă transmis de Guvern în 6 decembrie.

Următorii pași urmează să fie stabiliți luni și marți, în cadrul Forumului Salzburg, o reuniune a miniștrilor de interne din UE care se desfășoară la Brdo, în Slovenia. La Brdo, se așteaptă ca Karner să înainteze condiția ca misiunea Frontex în Bulgaria să fie triplată și să se cheltuiască și mai mulți bani UE pentru infrastructura de protecție a frontierelor. Frontiera dintre Bulgaria și România, pe Dunăre, urmează să fie monitorizată în continuare.

În plus, România și Bulgaria urmează să accepte să primească solicitanții de azil sirieni și afgani care se află în Austria. Totuși, acest punct trebuie încă negociat. Bucureștiul este deja pregătit să primească înapoi solicitanții de azil care au călătorit prin România, în conformitate cu Regulamentul Dublin.

Austria și-a argumentat dreptul de veto Schengen prin faptul că prea mulți migranți călătoreau spre Austria. La București, însă, s-a subliniat că maximum 2% dintre migranți au trecut prin România, restul venind prin Serbia și Ungaria.

Bucureștiul speră acum că în martie se va renunța la controalele de pe aeroporturi, iar în toamnă – după alegerile din Austria – și la controalele de la frontierele naționale. Acest lucru este și în interesul companiilor austriece, deoarece acestea pierd mulți bani din cauza timpilor de așteptare la frontiere.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

33 comentarii

 1. Nebuni la cap!

  • Într-adevăr, ar fi „o nebunie” ca România, stat care nu este membru Schengen [până când nu este admisă terestru] să accepte migranți din Schengen care nu au trecut prin România!

   Oare ce a negociat domnul Emil Hurezeanu?!

   I s-ar putea impune României o cotă de migranți din Schengen, negociată la nivelul UE, abia DUPĂ ce România va fi admisă în spațiul de liberă circulație pe deplin, inclusiv terestru.

  • Este inadmisibil! Umilitor, revoltator, necinstit.
   Daca nu meritam in Schengen fiindca nu indeplinim conditiile, de ce sa intram fiindca dam austriecilor mita constand in a le prelua emigrantii?
   Nu le-am dat austriecilor destul si pana acum? Nu este un drept al nostru, ca tara UE? Ne-au pus bete in roate ca sa le platim intrarea?
   Daca se va intampla asta, sa nu se mire nimeni ca procentele lui Simion si Sosoaca vor creste exponential.

  • speri sa vote.ze lumea cu Simion si Sosoaca pentru ca…? 😂😂😂. Nici macar nu au zis aia da, olanda mai ales pt Bulgaria si voi deja stiti si ce se negocia.za. Pana mai ieri singurul care stia c intram in schengen era rares bogdan restul nici nu mai credeati

 2. nu vreau schengen! nu vreau imigranti din orientul mijlociu! austriecii ii pot pastra sau trimite in italia, croatia sau ungaria de unde au venit conform regulilor schengen! noi nu avem treaba!

  • Nu stiu in ce partw a tarii traiesti, dar deja ai f multi oameni de prin teritoriile alea si la anul vin 140.000, pana si aur si simion stiu si au spus ca e normal, nu avem ce face. Cel puton in urmatorii 10 ani…

  • Cei 140.000 sunt veniti cu contract de munca si nu sunt refugiati. Apoi sunt veniti din alte zone nu din orientul mijlociu.

  • @Mihai46 eu zic sa mai cauti, sa vezi exact din ce zone vin! Sa nu ramai surprins :). Si cei care vor veni…ai impresia ca vin sa ce? Daca vin….. Vor munci, daca nu sunt expulzati. Asta e si planul UE!

  • @Nini… cu siguranta vor ramane sirienii sa munceaca si afganii daca vin in primul rand. In al doilea rand, nu muncesc fara acte! In al 3-lea rand nu muncesc pleaca. In al 4-lea rand…stai sa bata palma, sa accepte Olanda pe bulgari si dupa lista e lunga =)))))))

  • Refugiatii nu pot fi expulzati si in multe cazuri nu sunt nici daca comit infractiuni. Pentru a nu fi expulzati se judeca la CEDO unde pot castiga. In orice caz pana la solutionarea cauzei nu sunt expulzati. In plus ei trebuie sa primeasca asistenta sociala si nu sunt obligati sa lucreze. Lucratorii sezonieri au alt statut juridic.

  • E un articol pe economedia pe aceasta tema si nici vorba sa se mentioneze Afganistan sau Siria ca tara de origine pentru lucratorii sezonieri ci majoritatea sunt din subcontinentul indian.

  • @Mihai, nu o sa plece nimeni cu forta din Austria. Nu se va ajunge la asa ceva.

 3. Singurii solicitanți de azil pe are mi s-ar părea corect să-i luăm ar fi cei care au intrat prin România. Din câte știu așa sunt regulile, îi ia prima țară în care au ajuns.

 4. Ăştia ori sunt cu cerebelul ori vor să se asigure că pierd alegerile cei care nu vor să le piardă.
  Iartă-i doamne că nu ştiu ce fac, dar să îi ierţi de două ori că sigur nu ştiu ce fac.
  Lăsând la o parte nici dacă am vrea să îi luăm nu îi putem ţine că vor pleca ca românii de la noi că nu degeaba au ales acel traseu să ajungă la ei.
  Dar te rog doamne iartă-i de trei ori dacă se poate că tare sunt paraleli sunt cu realitatea.

  • Tatii, nici de la ei nu vor pleca. Cine naiba alege sa plece fin Austria pt Romania. Si vor fi reguli clare si la noi, precum in Europa. Nu muncesti… Out! Nu va mai pani.cati aiurea. O sa intram si terestru la anul!

  • @Dacia tu nu intelegi diferenta intre vize de munca si cerere de azil. Cei care cer azil nu au drept de munca pana nu li se acorda azil. Ei trebuie sa accepte ce le impune tara unde cer azil, daca Austria vrea sa ii mute in Romania si noi acceptam ori ii muta ori ii trimite direct de unde au venit. Ei stau deobicei in niste tabere, Grecia de exemplu ii tine pe o insula sa nu fuga, trebuie hraniti, asistenta medicala etc. Dupa ce li se aproba azilul practic accepti ca sunt persecutati si pot sta si lucra, daca vor si gasesc, nu ii poti deporta ca ai acceptat ca sunt persecutati si incalci drepturile omului daca ii trimiti inapoi in tara lor sa fie persecutati in continuare. Viza de munca e ca un contract, vine, munceste doar acolo unde ii permite viza altfel il trimiti inapoi.

  • A si uitasem azilantii au drepturi sociale la fel ca cetatenii tarii respective.

 5. Condițiile de aderare au fost îndeplinite de peste 11 ani de către România și alte condiții sunt inacceptabile.

  Apoi, România nu este membră Schengen de facto până la aderarea completă, terestru, maritim etc.

  În fine, primirea migranților care ajung în Austria prin Croația, stat aflat pe o rută importantă de migrație, care a fost susținută de Austria să adere la Schengen, deși România nu este stat membru Schengen, este o imensă aberație.

 6. Un nou articol de umplutura. Nu e nimic concret/nu e nimic nego.ciat!

 7. Austria oricum va trebui sa umble cu placuta Suedeza minim 10 ani de acum inainte in relatia cu Romania, adica pana cand vor ajunge sa se uite la noi de jos. N-o sa va uitam, sclavi de mujici!

  • In ce sens? In Austria traiesc sute de mii de romani bine mersi. App, bulgarii nu or sa fie ei acceptati de Olanda, nu te panica 😂😂😂

 8. R bogdan spunea ca ei deja necogiaza si intrarea terestra pt vara. Intrebarea mea… Bulgaria ce are de zis in toata asta? Ei nici macar nu au primit ok ul de la Olanda.. 😂😂😂

  • Bulgarii vor rezolva cu Olanda la fel cum a rezovat Romania cu Austria – prin intermediul SUA. Bulgaria e cel mai mare producator de obuze de tip sovietic din Europa si toata productia se duce fix in Ucraina. Deci nu au cum olanezii sa refuze Bulgaria. Din ce stiu, Bulgaria a ajutat mult mai mult Ucraina decat Romania. Singurul avantaj al Romaniei este pozitia langa Ucraina

 9. Interesant ca un drept castigat este conditionat de obligatii aditionale invenatate pe parcurs. Cine stie ce vor mai cere cand vine vorba de frontierele terestre pentru ca de fapt acelea conteaza cel mai mult. Pe deasupra mai exista si posibilitatea ca si aceasta etapa sa se amane sine die in fucntie de rezultatul alegerilor unde extremistii nu stau rau deloc.

  • Tocmai asta trb negociat. Semnat de pe acum, sa nu se amane indif de ce se intampla. App, sunt destui care spun ca acele partide sunt solutia… Asa ne zice aur si sos 😂😂😂😂😂

  • @DaciaLogan1 Pai si o sa vina alt guvern in Austria care nu o sa dea doi bani pe negocieri

 10. Florine, in cadrul vizitei efectuatE, nu efectuata…

 11. „Alo, breten Marsel? Mulțumim pentru efort de aduce mult frate sirian să trăiește în Roumanie și poate la vară să merge impreună cu frate Omar la vânătoare la Nehoiu de Buzău !
  PS. Tu știe ce inseamnă „PSDS” ? Dacă tu nu știe, atunci spun la tine ce inseamnă, cu condiție ca președinte de la PSDS să numește pe breten Omar…
  „PSDS= PSD-aripa siriană”
  Salaam Aleikum!”

 12. Nu va faceti griji dragi romanasi. Vin la pute.re extremi.stii plus aur de la noi si se inchi.de schengenul fix cand intra.m si noi. Si o sa fiti foarte fericiti. Cine mai raman.e in tara desigur. 😂😂😂

 13. Stati linistiti, voi credeti ca vin afganii sau sirienii in Romania? O luna poate, apoi fug in vest la beneficii sociale.

 14. Iar ne-au tras-o la papacioc austrieci.
  Guvernul României o sleahtă de idi0¿i.
  Alte reguli…că așa vor stăpânii guvernului, austrieci.
  Pentru ce aceste condiții?!
  Oricum ar fi, tot de pr0$ti ne iau austrieci.