G4Media.ro

În Portugalia se cultivă tone de canabis medical legal/ Pentru pacienți, piața…

Sursa foto: Pixabay

În Portugalia se cultivă tone de canabis medical legal/ Pentru pacienți, piața neagră este singura opțiune

În 2023, Portugalia a exportat 11 tone de canabis, dar doar 17 kg au fost vândute în interiorul granițelor sale. Pacienții recurg în continuare la piața neagră, deși planta este legală în țară, transmite Euronews.

Când Paula Motta a descoperit canabisul medicinal în 2017, acesta era încă ilegal în Portugalia.

Fiica ei în vârstă de 10 ani suferea de episoade epileptice de până la patru ori pe zi – unele durând 20 de minute – în timp ce cele 16 pastile zilnice pe care le lua erau ineficiente împotriva sindromului Dravet.

Motta a decis să îi dea fiicei sale picături de extract de canabis și, în timp, crizele fetei au devenit mai puțin frecvente.
Adolescenta continuă să ia două pastile împreună cu două picături de canabis – una dimineața și una seara -, iar episoadele apar doar „la fiecare cincisprezece zile, timp de aproximativ două minute”.

„Canabisul medicinal i-a schimbat viața”, a declarat Motta, vorbind pentru Euronews Health în locuința sa din Porto.

Canabisul medicinal a fost aprobat în 2018 și reglementat în 2019 în Portugalia – prima țară din lume care a dezincriminat consumul recreativ al tuturor drogurilor în 2001. Medicamentele, preparatele și substanțele pe bază de plantă de canabis în „scopuri medicinale” sunt legale.

Motta – care este cofondatoarea Mothers for Cannabis, o asociație creată pentru a-i îndruma pe părinții copiilor cu boli netratabile – continuă să încalce legea și astăzi: forma de canabis pe care i-o dă fiicei sale nu este legală în Portugalia.

În timp ce zeci de companii farmaceutice și agricole au venit în țară după legalizarea canabisului medical, accesul rămâne extrem de restricționat pentru pacienții portughezi.

Doar 17 kilograme vândute

Singurul produs care se vinde în prezent în Portugalia este floarea de canabis a producătorului canadian Tilray, care conține 18% THC – principalul constituent psihoactiv al plantei.

Pacienții pot fie să fumeze mugurii, fie să îi încălzească cu un aparat și să inhaleze vaporii.

O cutie de 15 g costă 150 de euro – cu mult peste prețul pieței negre – și nu este rambursată de asigurările de sănătate. În plus, floarea poate fi prescrisă numai pacienților care suferă de șapte afecțiuni specifice pentru care toate celelalte opțiuni „chimice” au fost nereușite.

Produsul nu este stocat de cei mai mari trei furnizori farmaceutici din țară, iar în 2023 s-au vândut puțin peste o mie de cutii de Tilray, echivalentul a 17 kg.

În același an, 11 tone de canabis medical au fost exportate din Portugalia de cele aproximativ 40 de companii înființate în țară, printre care Somai Pharmaceuticals.

„Portugalia este încă mică”

La aproximativ 30 de minute de mers cu mașina la nord de Lisabona, mașinile din fabrica sa europeană de ultimă generație sunt în funcțiune și angajații sunt ocupați atunci când Euronews Next le vizitează. Înființată în 2019, compania își propune să devină un lider mondial în acest sector.

„Portugalia este infrastructura numărul unu pentru canabis din întreaga UE. Au cele mai multe culturi, de care ai nevoie pentru producție, au o agenție de reglementare care ne aprobă, iar companii mari precum Tilray au deschis calea pentru a face lucrurile mai eficiente pentru companii ca noi”, a declarat Michael Sassano, fondatorul Somai.

De la capsule de gel la uleiuri, tot canabisul medical produs de companie este exportat și niciunul dintre cele 80 de produse farmaceutice diferite pe care le vinde în întreaga lume nu este disponibil în Portugalia.

Compania așteaptă înregistrarea a 20 de produse noi în țară și speră să intre în curând pe piața portugheză. Dar, vorbind pentru Euronews Health, Sassano a rămas prudent.

„Suntem o companie globală și, pe măsură ce țările se dezvoltă, ne conectăm la aceasta. Încă așteptăm Portugalia, dar este încă o piață foarte mică în comparație cu cele mai mari piețe, cum ar fi Australia și Germania”, a spus el, adăugând că „este destul de trist că accesul pacienților din domeniul medical nu este acolo, dar cred că acest lucru se va îmbunătăți”.

Stigmatul din jurul canabisului

O persoană care speră că așa va fi este Dr. Ana Rita Andrade. Seara, după serviciu, ea oferă consultații online despre canabisul medical în casa ei de la sud de Porto.

Medicul de familie este unul dintre puținii practicieni din țară care au cunoștințe medicale despre canabis. Ea a înființat Kanabclinic în 2019 și consiliază până la 500 de pacienți, adesea trimiși la ea de colegi.

„Problema în Portugalia este că medicii nu știu nimic despre canabinoizi. Este încă foarte nou pentru ei”, a spus Andrade, despre compușii care se găsesc în planta de canabis.

Produsele disponibile nu sunt adaptate la majoritatea nevoilor, potrivit expertului, un gând pe care îl împărtășește Carla Dias, președinta Observatorului portughez pentru canabis.

„Primul motiv pentru care canabisul este puțin folosit în Portugalia este că medicii nu au prea multe medicamente pe care să le prescrie. Al doilea este că nu există diferite compoziții sau metode de administrare disponibile, iar al treilea motiv ar putea fi stereotipul legat de canabis”, a spus ea.

Când Euronews Health a întâlnit-o, Dias era ocupată cu organizarea celei de-a treia ediții a Conferinței naționale privind canabisul medicinal, invitând farmaciști, medici, companii farmaceutice și studenți la Facultatea de Medicină a Universității din Coimbra.

Trei produse noi – o altă floare și două uleiuri – au primit recent undă verde pentru a fi comercializate în țară, ceea ce îi dă speranțe lui Dias că canabisul medicinal va lua avânt în Portugalia, la cinci ani de la intrarea în legalitate.

Liderul canabisului în UE

În prezent, Portugalia este al doilea mare producător de canabis din UE. În fiecare an, Consiliul Internațional de Control al Stupefiantelor (INCB) compilează producția preconizată de substanțe controlate în scopuri medicale și științifice, defalcată pe țări.

În 2024, autoritățile portugheze au declarat 34 de tone de canabis medicinal, cu puțin mai puțin decât Spania și cele 36 de tone ale sale.
Luis Meirinhos Soares a lucrat la autoritatea guvernamentală de reglementare în domeniul medical timp de peste 25 de ani, iar în prezent este consultant pentru Cannavigia, un software de conformitate pentru transparența canabisului.

El consideră că reglementarea Portugaliei se concentrează în mod corect pe siguranță și calitate, dar regretă lipsa accesului.
„Scopul legii (privind canabisul medical) a fost de a permite pacienților care au nevoie să aibă acces la medicament. Dar acest cadru actual nu este capabil să facă acest lucru”, a declarat el pentru Euronews Health.

Potrivit expertului, Portugalia ar putea călca pe urmele altor țări europene, precum Germania, unde farmaciile pot vinde „formule magistrale” sau flori și extracte pregătite la comandă pe baza unor rețete medicale.

O altă dificultate pe teritoriul UE este lipsa „recunoașterii reciproce” a canabisului medicinal. În timp ce medicina „tradițională” poate fi vândută în alte țări dacă este aprobată în una dintre ele, plantele de canabis nu sunt incluse în această procedură.

În februarie, Comisia Europeană a înregistrat o inițiativă cetățenească prin care se solicită un acces mai bun la canabisul medicinal.
„Promovarea accesului la canabisul medical pe baza dovezilor științifice și a experiențelor pacienților și permiterea transportului de canabis (…) pe teritoriul UE, pentru a asigura exercitarea deplină a dreptului la sănătate”, se arată în inițiativă, care solicită totodată legalizarea consumului recreativ – un punct refuzat de UE.

În cazul în care petiția va primi cel puțin un milion de semnături în cel puțin șapte state membre în termen de șase luni de la lansare, legislația pentru un acces mai bun la canabisul medical în Europa va fi luată în considerare de Comisie.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...