G4Media.ro

În plină invazie rusă, George Simion pune semnul egal între Ucraina și…

sursa foto: Inquam Photos/ Justinel Stavaru

În plină invazie rusă, George Simion pune semnul egal între Ucraina și Rusia pe un subiect ridicat în spațiul public de PSD: Ucraina în cazul Bâstroe se comportă exact ca Rusia

George Simion, liderul partidului extremist AUR, a pus semnal egal între comportamentul Ucrainei și Rusiei în cazul Bâstroe. Plecând de la faptul că Parlamentul României a arborat doar drapelul ucrainean pentru a comemora începerea invaziei ruse, Simion a declarat într-un clip postat pe facebook că ”Ucraina în cazul Bâstroe se comportă exact ca Rusia”.

”PSD s-a conformat, la Parlament din toate steagurile lumii, în semn de respect pentru ce am pățit cu Bâstroe, la ordinul lui Klaus Iohannis a mai rămas un singur steag: al țării care e agresată de Rusia cum am fost și noi de 200 de ani. Al Ucrainei. Celelalte țări au dispărut. Doar că Ucraina în cazul Bâstroe se comportă exact ca Rusia”, a spus Simion.

El s-a referit la acuzațiile aduse de PSD Ucrainei în urmă cu o săptămână pe tema presupusei adânciri ilegale de către Ucraina a canalului Bâstroe. Oficialii ucraineni au respins acuzațiile și au spus că au dragat canalul în parametrii conveniți cu România. O întâlnire a oficialilor guvernamentali din cele două țări ar urma să aibă loc în perioada următoare.

De la începerea invaziei ruse în Ucraina, George Simion a a lansat mai multe idei similare cu cele utilizate de propaganda rusă în regiune în legătură cu invazia din Ucraina. Principalele ținte ale liderului partidului extremist AUR au fost ajutorul pentru Republica Moldova, sprijinul pentru refugiații ucraineni și suportul pentru Ucraina.

Atac la refugiații ucraineni. ”Un adevăr pe care trebuie să îl spunem este că s-au alocat prea multe fonduri pentru refugiaţii care au venit din Ucraina”, a spus George Simion în 3 decembrie 2022 la congresul AUR de la Alba Iulia.

O analiză G4Media arată că România a cheltuit 75 de milioane de euro în perioada martie-octombrie pentru ucrainenii care și-au părăsit țara din cauza războiului și s-au oprit temporar sau au rămas aici. Premierul Nicolae Ciucă anunța în luna august că UE a decontat o primă tranșă de 39 de milioane de euro din acești bani, iar alte fonduri europene vor veni în perioada următoare.

Chiar și fără deconturile europene, sumele cheltuite de guvern sunt relativ mici raportate la PIB-ul României, având în vedere suferința uriașă a milioanelor de ucraineni, majoritatea femei și copii, forțați să fugă din calea trupelor ruse.

De asemenea, efortul guvernamental este dublat de o mobilizare majoră a cetățenilor români care, în mod voluntar, și-au pus la dispoziție casele pentru refugiați, fără să ceară nici o compensație.

Propaganda rusă a încercat constant să descurajeze guvernele europene care sprijină refugiații ucraineni, tocmai pentru a crea o criză umanitară. În martie, chiar la începutul invaziei, primarul pro-rus al Chișinăului, Ion Ceban, lansa un atac la refugiați în plină criză umanitară: ”Sunt obraznici, ne putem trezi cu furturi, tâlhării, abuzuri și vandalism”, potrivit G4Media.

Critici la adresa sprijinului pentru Ucraina. La finalul lunii octombrie 2022, Simion critica autoritățile române și pentru sprijinul acordat Ucrainei în războiul cu Rusia.

”Săptămâna asta au trecut prin Parlament legi prin care din rezervele statului se transferă conbustibil tot pentru războiul din Ucraina. Și n-ar fi o problemă dacă ar fi putut negocia ceva în schimbul acestui ajutor, sprijin pentru românii din Ucraina sau revenirea la o piață reglementată a energiei măcar pentru un an – doi. Noi suntem puși să-i ajutăm pe alții, să contribuim la rezerva europeană de combustibil și ne alegem probabil cu gaura de la covrig sau de la kurtos colac”, a declarat la acel moment Simion.

El susținea într-o postare pe Facebook și că România furnizează armament Ucrainei, fără să probeze însă declarațiile.

Poziționarea sa împotriva susținerii Ucrainei este similară cu tezele propagandei ruse, care vrea să descurajeze inițiativele prin care guvernele occidentale sprijină Kievul pentru a face față invaziei ruse.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...