G4Media.ro

UPDATE: Agenția de ocupare a forței de muncă cheltuiește 1,4 milioane de…

UPDATE: Agenția de ocupare a forței de muncă cheltuiește 1,4 milioane de euro din fonduri UE pentru ”informare și publicitate”. Instituția suspendă procedura de achiziție

UPDATE: ANOFM arată într-un punct de vedere remis redacției că are în implementare 13 proiecte finanțate din fonduri europene, proiecte în bugetele cărora sunt prevăzute diverse achiziții ce vin în sprijinul derulării activităților acestora. Printre acestea se numără și ,,INTESPO – Înregistrarea Tinerilor în Evidențele Serviciului Public de Ocupare”, al cărui contract de finanțare a fost semnat cu peste doi ani în urmă, mai precis în data de 26.09.2017, în vreme ce calendarul de activități a fost aprobat înainte de începerea crizei din domeniul sănătății. Ca urmare a noului context din domeniul sănătății, ANOFM a dispus suspendarea procedurilor de achiziție și anularea achizitiei din cadrul proiectului ,,INTESPO – Înregistrarea Tinerilor în Evidențele Serviciului Public de Ocupare”. Citește punctul de vedere integral la finalul articolului.
———–

Articol inițial: Agenția Națională de Ocupare a Forței de Muncă (ANOFM) organizează o licitație pentru acordarea unor contracte de tip acord cadru în valoare de 1,4 milioane de euro (cu TVA), din fonduri europene, pentru ”informare și publicitate” cu scopul integrării profesionale a tinerilor, potrivit unui anunț de participare publicat de ANOFM pe e-licitație.ro (portalul guvernamental de transparență în achziții publice).

Potrivit caietului de sarcini, banii pentru difuzarea a 8 spoturi TV și 4 spoturi radio vor merge în cea mai mare parte către televiziuni și posturi de radio: peste 600.000 de euro (fără TVA).

Foto: fragment din caietul de sarcini ANOFM

Alte 600.000 de euro (fără TVA) merg către bannere, pixuri, agende, pliante și afișe și doar 83.000 de euro (fără TVA) către vectorii de imagine: vloggerii Selly și Gami, cântăreții Alex Velea, Nicole Cherry, Connect-R, Aylin Cadîr, hip-hoper-ul Macanache, actorii Dorian Popa și Dragoș Bucur și influencerița Diane Condurache.

Foto: fragment din caietul de sarcini ANOFM

Scopul campaniei pregătite de ANOFM este ”creșterea gradului de informare și conștientizare în rândul tinerilor din categoria NEETs cu privire la avantajele înregistrării la SPO (serviciile publice de ocupare, adică agențiile județene de ocupare a forței de muncă – n.r.) și la opțiunile pe care le au în vederea integrării pe piața muncii, în educație, formare sau anteprenoriat”.

Termenul NEET se folosește pentru a descrie categoria de tineri care nu sunt încadrați profesional și nu urmează niciun program educațional sau de formare.

Campania își propune să mobilizeze tinerii să se înregistreze la agențiile județene de ocupare a forței de muncă ”pentru a beneficia de măsurile de sprijin disponibile și opțiunile pe care aceștia le au”.

Campania de 1,4 milioane de euro își propune să ajungă la urechile a 200.000 de tineri fără muncă sau pregătire, iar 140.000 dintre ei să se înregistreze la agențiile județene de ocupare a forței de muncă.

Proiectul de 1,4 milioane de euro este finanțat 85 la sută din fonduri europene și 15 la sută din fonduri bugetare.

ANOFM este condusă de Victor Emanuel Picu, numit în ianuarie 2020. El a fost consilier al ministrului Muncii, Violeta Alexandru, potrivit CV-ului.

UPDATE: Punctul de vedere al ANOFM:

În momentul de față, ANOFM are în implementare 13 proiecte finanțate din fonduri europene, proiecte în bugetele cărora sunt prevăzute diverse achiziții ce vin în sprijinul derulării activităților acestora.

Printre acestea se numără și ,,INTESPO – Înregistrarea Tinerilor în Evidențele Serviciului Public de Ocupare”, al cărui contract de finanțare a fost semnat cu peste doi ani în urmă, mai precis în data de 26.09.2017, în vreme ce calendarul de activități a fost aprobat înainte de începerea crizei din domeniul sănătății.

Grupul țintă al proiectului este constituit  din 200.000 tineri NEETs, inactivi,cu vârsta între 16-24, neînregistrați la SPO, cu accent pe aceia cu nivel scăzut de competențe și care au dificultăți în a se integra social, care vor fi sprijiniţi în vederea înregistrării lor în baza de date a SPO.

Unul din obiectivele  proiectului este „cresterea gradului de informare și conștientizare în rândul tinerilor din categoria NEETs cu privire la avantajele înregistrarii la SPO și la opțiunile pe care le au în vederea integrării pe piața muncii, în educație, formare sau antreprenoriat prin realizarea unei campanii de informare și conștientizare la nivel național” .

Ca urmare a noului context din domeniul sănătății, ANOFM a dispus suspendarea procedurilor de achiziție și anularea achizitiei din cadrul proiectului ,,INTESPO – Înregistrarea Tinerilor în Evidențele Serviciului Public de Ocupare”.

În urma verificării calendarelor de achiziții din proiectele cu finanțare europeană, al căror grafice fuseseră aprobate de Autoritatea de Management/Comisia Europeană, se va evalua oportunitatea acestora în noul context generat de criza din domeniul sănătății, ulterior urmând să se notifice Autoritatea de Management cu privire la amânarea sau anularea unora dintre cheltuieli. Totodata, ANOFM a decis demararea unei verificari interne a tuturor achizițiilor din proiectele cu finanțare europeană, urmând a se analiza oportunitatea acestora în noile condiții generate de pandemia COVID-19.

Nu în ultimul rând, precizăm că unul din obiectivele ANOFM este acela al absorbției de fonduri europene. Pentru a nu contribui la diminuarea absorbției de către România a fondurilor UE, ANOFM a luat de asemenea decizia de a nu suspenda proiectele europene în cauză, ci de a le adapta noului context generat de criza COVID-19, de a analiza oportunitatea imediată a achizițiilor și de a le amâna pe acelea care nu reprezintă urgențe.

Alex Costache este jurnalist și la Știrile TVR.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

15 comentarii

 1. Păi și pe cursuri anti-corupere a angajatilor la stat câte zeci de milioane mergeau? Și le împărțeau TOȚI în mod egal… DNA, ANFP, ANAF, CC, ETC

 2. Statul roman e ticalos, asta stim de mult timp.

  Toate gunoaiele ajung sa conduca agentii de stat.

  • Asta nu e una din agentiile SF ci e in subordinea Ministerului Muncii !! Dar, ca si Covidul e imposibil sa fie dezinfectata de praduitori !! Fondurile UE gestionate de Ministerul Muncii-de cand s-au nascut ele-nu pot fi accesate decat de nomenklaturcik de patid care stie cata spaga e necesara , cum si cui sa o dea !!

 3. Iar o sa se-nfurie Violeta!

  • Așa se mai pune de o șpagă .Victoria Violeta are nevoie de viziere noi ,au apărut unele cu costum de scafandru.

  • Nu se mai infurie, pentru ca acum este consusa de un om corect si onest, membru PNL, nunmit in ianuarie 2020, domnul Victor Picu

 4. E de groaza!
  PNL < 5% . ACUM !

 5. PNL < 5% ACUM !

 6. Pai si care e problema?
  E momentul perfect pt reclama pentru ca toti stau pe canapea la tv.
  E nevoie ca tinerii sa intre pe piata muncii pt a avea un venit si pt a capata experienta. Pacat ca din venitul acela trebuie sa plateasca 41.5% in taxe si contributii sociale de care nu beneficiaza in mod real la care se mai adauga si 19% TVA pe majoritatea produselor si serviciilor cumparate.
  E frumos in socialism, nu?

 7. Cainele protejeaza.

 8. Alex Costache-G4media! Mai puneți mâna pe carte sau calificați-vă la locul de muncă!
  Pentru orice proiect pe fonduri europene există proceduri clare și verificări care nu lasă loc de furăciuni marca PSD.
  Acesta este și motivul pentru care PSD a furat doar banii contribuabililor si nu a depus niciun proiect pe fonduri europene.
  Derularea proiectului prevede termene clare, sume justificate și proceduri de achiziție înainte de aprobarea finanțării lui.
  Contractul de finanțare POCU 135/2/3/113589 /25.09.2017 arată că poate fi un proiect la care s-a lucrat probabil din 2016
  Ori sunteți idioți ori vă plătește cineva să mâncați rahat!

  • Corect! In plus programul mi se poare extrem de util si bine tintit, sunt enorm de multi tineri ”pierduti” de societate, care nu muncesc, nu studiaza, nu fac nicio activitate utila (cu adevarat), ci traiesc la ”ceaka-paka”, de azi pe maine, din expediente sau ciupeli sau si mai rau, pe banii parintilor pensionari. Ei trebuiesc recuperati, sunt tineri si au potential bun dar… s-au ”pierdut” pe drum, cumva….
   Daca as avea ceva de comentat ar fi in privinta mijloacelor/vectorilor de transmitere a mesajelor, diversi vloggeri si Alex Velea, etc nu mi se par prea ”eficienti”… dar e numai perspectiva mea, dintr-o alta categorie de varsta decat tinerii ”tinta”, asa ca s-ar putea sa ma insel!

   Asadar, bravo! Ministerului muncii pentru aceasta initiativa/program, in plus cred ca momentul ales este bun, situatiiile de criza pot sa favorizeze ”mesajele” sa aiba un impact direct, respectiv ca oamenii sa zica ”este momentul sa fac ceva nou, important pentru mine”

  • Vezi ca au suspendat povestea cu cantec de pandemie, jignesti degeaba pe forum!
   Ce parere ai?!
   UE, acuma o sa ne manance de vii?!

 9. In loc sa SUSPENDE toate scurgerile INUTILE de BANI publici in vreme de PANDEMIE, in loc ca Angajatii din Sectoarele care NU mai sunt acum in functiune: Minsiterul Culturii, al Sporturilor(locuiesc langa o Directie judeteana de Sport siTineret, unde angajatii intra zilnic la Serviciu, ce naiba FAC, Orbane astia la Serviciu?!!)) , si din toate celelalte SUBORDONATE acestor Minsitere sa fie trimisi in Somaj tehnic, precum cei din mediul privat, auzim fel de fel de mizerii prin care BANII publici se scurg aiurea!
  Orbane, vai de voi, sunteti varza, depasiti total si povestea Ieri Fl Catu la HotNews ca el „nu e atat de pesimist”, cand UE anunta „recesiune severa”, la fel Germania si toate tarile normale!
  Voi risipiti, ca si pana acum!
  NU am auzit sa luati nici o masura de REDUCERE DRASTICA a tuturor CHELTUIELILOR INUTILE si NENECESARE in vreme de Pandemie!
  Nici un bugetar in somaj tehnic, CE naiba FAC la Serviciu TOTI buegtarii, ca v-ati mai si INFORMATIZAT pe ici pe colo?!

 10. I-auzi maica, inflenceri, vlogari, dragosi bucuri, lautari. Sou, maica, sou. Pe banii babachii, maica. Ca de aia nu-i nimic in spitale, maica. Ca banii sunt in paranghelii maica. Acolo se imparte maica banu.

  Dar Cumpanasu, maica ? De la douazeci de mii de euro in sus. Si n-are nici scoala, maica. Io proasta de mine ar ttrebuie sa fiu milionara maica.