G4Media.ro

În jur de 180 de eutanasieri în Spania, în primul an de…

Sursa foto: Pexels

În jur de 180 de eutanasieri în Spania, în primul an de la intrarea în vigoare a legii în domeniu

În jur de 180 de eutanasieri au fost realizate în Spania în primul an de la intrarea în vigoare a legii în cauză, transmite AFP, preluată de Agerpres.

„Până astăzi, în jur de 180 de eutanasieri au fost efectuate de la intrarea în vigoare a acestei legi (la 25 iunie 2021), 180 de persoane pe care le-am ajutat să moară în demnitate”, a declarat vineri ministrul sănătăţii, într-o conferinţă dedicată acestei aniversări.

Spania este a patra ţară europeană care a dezincriminat eutanasia, după Ţările de Jos, Belgia şi Luxemburg.

„Noua prestaţie socială din sistemul de sănătate (…) permite accesul cu un plus de garanţie la unul din lucrurile cele mai preţioase ale condiţiei umane: demnitatea, libertatea şi independenţa voinţei”, şi a făcut din Spania „o societate mai decentă”, a afirmat ministrul Carolina Darias.

Ea a mai precizat că, în urma acestor eutanasieri, au putut fi efectuate 68 de transplanturi de organe datorită unui număr de 22 de donatori.

Spania se plasează de peste 30 de ani pe primul locul în lume în ce priveşte donarea de organe.

Guvernul de stânga făcuse o prioritate din această lege, care a fost adoptată în martie 2021 de parlament şi care permite atât eutanasia, cât şi sinuciderea asistată în cazul persoanelor cu boli grave, incurabile sau invalidante, şi care vor să îşi pună capăt suferinţelor.

Textul prevede că o persoană ce suferă de „o maladie gravă şi incurabilă” sau de dureri „cronice care o plasează într-o situaţie de incapacitate” poate cere să fie ajutată să moară, pentru a evita „o suferinţă insuportabilă”.

Legea impune totuşi condiţii stricte: persoana în cauză trebuie să aibă reşedinţa legală în Spania, să aibă toate capacităţile şi să fie „conştientă” atunci când face solicitarea, ce trebuie formulată în scris, „fără presiune externă”, şi să fie repetată după 15 zile.

Medicul poate respinge cererea dacă este de părere că nu sunt îndeplinite criteriile sau poate emite obiecţii de conştiinţă.

În plus, cererea trebuie să fie aprobată şi de un al doilea medic şi să primească undă verde din partea unei comisii de evaluare.

Această lege a divizat opinia publică din Spania şi a suscitat opoziţia partidelor de dreapta şi a Bisericii catolice.

Sursa foto: Pexels

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

5 comentarii

  1. Ar trebui transpusă și în legislația românească. Omul trebuie sa trăiască demn și să moară demn; nu în chinuri și în pampers!

  2. Cilivizatie

  3. Bravo Spania!!!! Si la noi ar trebui sa fie libera euthanasia. Sunt persoane bolnave, batrani singuri cu pensii mici care vor sa paraseasca planeta in dignity. Bisericile nu sunt de acord cu aceasta metoda dar, sunt satisfacuti sa-i vada pe cei cu probleme chinuindu-se.