G4Media.ro

În încercarea de a reduce imigraţia, Franţa va elimina dreptul la cetăţenie…

sursa foto: captura video

În încercarea de a reduce imigraţia, Franţa va elimina dreptul la cetăţenie din naştere pentru teritoriul Mayotte

Copiii imigranţilor născuţi în Mayotte, teritoriu francez de peste mări situat între Madagascar şi continentul african, nu vor mai deveni automat cetăţeni francezi, a anunţat sâmbătă seara ministrul de interne Gerald Darmanin, relatează Reuters, conform News.ro.

„Nu va mai fi posibil să devii francez dacă nu eşti copilul unor părinţi francezi”, a declarat Darmanin jurnaliştilor la sosirea sa pe insulă, anunţând eliminarea cetăţeniei prin naştere în acest teritoriu – o premieră în istoria recentă a Franţei.

Situată în apropierea insulelor Comoro, sărace, în largul coastei Africii de Est, fosta colonie franceză a devenit centrul unor tulburări sociale puternice, mulţi locuitori acuzând imigraţia ilegală pentru deteriorarea condiţiilor de trai.

Mult mai săracă decât Franţa continentală, Mayotte este zguduită de zeci de ani de violenţe între bande şi tulburări sociale. Situaţia s-a înrăutăţit recent pe fondul unei penurii de apă.

Din ianuarie, locuitorii insulei au organizat greve şi au ridicat baraje rutiere pentru a protesta faţă de ceea ce ei spun că sunt condiţii de trai inacceptabile, paralizând mari părţi din infrastructura locală.

Reforma, despre care Darmanin a spus că a fost ideea preşedintelui francez Emmanuel Macron, va necesita o modificare a Constituţiei.

Ea vine la mai puţin de trei săptămâni după ce cea mai înaltă instanţă din Franţa a eliminat părţi mari ale unei noi legi a imigraţiei, care era menită să înăsprească accesul străinilor la ajutoarele sociale şi să limiteze numărul de noi sosiri în ţară.

Imigraţia este un subiect fierbinte în Franţa, unul dintre bastioanele europene ale partidelor de extremă dreapta, cu discurs anti-imigraţie.

Darmanin a declarat, totuşi, că „nu se pune problema de a face acest lucru pentru alte teritorii ale Republicii”.

À situation exceptionnelle, mesures exceptionnelles. À la demande du Président de la République, nous annonçons avec @mguevenoux la fin du droit du sol Mayotte, l’application immédiate des restrictions du regroupement familial prévues dans la loi immigration, la fin des visas… pic.twitter.com/iJ9nWWyPlN
— Gérald DARMANIN (@GDarmanin) February 11, 2024

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...