G4Media.ro

Impactul Brexit asupra cetățenilor români. Ministrul de Interne, Carmen Dan: Guvernul a…

Impactul Brexit asupra cetățenilor români. Ministrul de Interne, Carmen Dan: Guvernul a pregătit măsurile de contingență în caz de hard Brexit, ne bazăm pe reciprocitate cu partenerii din Marea Britanie

Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, a declarat miercuri pentru G4Media.ro că guvernul a pregătit un memorandum care vizează toate modificările legislative necesare prevenirii unei situații neplăcute în cazul unui Brexit fără acord. Măsurile care ar ajuta cetățenii britanici care locuiesc în România, sunt propuse de guvern în ideea reciprocității oferite de Londra pentru cei 430.000 de români care trăiesc în Marea Britanie, a mai spus Carmen Dan.

”Memorandumul va intra în guvern când vom ști modalitatea în care Marea Britanie iese din UE și conține măsuri de contingență, cu caracter urgent”, a mai spus Carmen Dan pentru G4Media.ro.

”Am avut discuții cu partenerii britanici și există toată disponibilitatea din ambele părți pentru a rezolva problema cetățenilor români din UK și a celor britanici aflați în România. Demersul nostru implică reciprocitatea, vom lua măsurile necesare în oglindă cu cele luate de Marea Britanie, dat fiind că 430.000 de români trăiesc acum în UK”, a mai declarat ministrul Carmen Dan.

Pe lângă drepturile cetățenilor, Carmen Dan a vorbit și despre cooperarea cu Marea Britanie în lupta contra criminalității și cooperarea polițienească: ”mergem într-un demers care implică reciprocitatea. Avem colaborări bune, e în interesul ambelor state să se mențină aceste raporturi de cooperare polițienească”.

Declarațiile ministrului vin pe fondul respingerii, marți, de către Parlamentul britanic, pentru a doua oară, a acordului dintre guvernul Theresa May și Uniunea Europeană privind Brexit-ul. Această respingere deschide calea pentru o posibilă ieșire a Marii Britanii din UE haotic, fără acord.

La 1 martie, Carmen Dan anunțase o serie de măsuri propuse de România în cazul unui Brexit fără acord și care ar urma să fie similare cu cele adoptate de Marea Britanie în cazul românilor înregistrați acolo:

– cetăţenilor britanici înregistraţi în acest moment în România să le fie acordate permise de şedere, după efectuarea unor verificări minime referitoare la motive de siguranţă naţională, ordine publică, sănătate publică, precum şi cu obligaţia ca cetăţenii britanici şi membrii de familie să facă dovada faptului că deţin legal spaţiul de locuit şi mijloace de întreţinere
– dreptul de şedere temporară pe teritoriul României se va asigura pentru o perioadă maximă de cinci ani, astfel încât să le fie oferită cetăţenilor britanici cu statut Brexit şi membrilor de familie ai acestora posibilitatea continuării şederii pe teritoriul României.
– În plus, se va introduce o perioadă tranzitorie, până la sfârşitul anului 2019, timp în care dreptul de şedere obţinut de către cetăţenii britanici în România este recunoscut de drept, fără a fi necesare demersuri administrative din partea acestora.
– termenul – limită al perioadei de tranziţie (sfârşitul anului 2019) poate fi prelungit în cazul în care acest lucru este necesar, din motive care ţin de posibila nefinalizare a procesului de negocieri între cele două guverne.
– la împlinirea perioadei de cinci ani de reşedinţă continuă în România, cetăţenii britanici vor avea dreptul să solicite un permis de şedere pe termen lung. De asemenea, permisele de conducere emise de autorităţile britanice vor fi recunoscute în România atât în trafic, cât şi pentru preschimbare, la fel ca şi până acum

Foto: Inquam Photos / George Calin

Doneaza prin PayPal paypal icon
Donatie recurenta

Doneaza lunar pentru sustinerea proiectului G4Media

Doneaza prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Doneaza prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

8 comentarii

 1. Guvernul eate pregatit: NE BAZAM PE ALTII!

 2. Confiscati cosul cu ciuperci al printului Charles.

 3. Se intrevede reciprocitatea UK-RO (nu as fi asa sigur ca duamna Carmen intelege cuvantul reciprocitate)

  UK va oferi permise de sedere celor care au job, manager level si salariu peste 10000EUR/luna.
  Adica 0-9 din 450.000 romani.

  RO va oferi permise de sedere celor care au job, manager level si salariu peste 10000EUR/luna.
  Adica 2.499 din 2.500 englezi.

 4. i-auzi danjarmo, politzaii fac piata puscariasilor.

  iar sinistrul tericeanu, un nesimtit balonat, face pe miratul. ca exista oameni care tin cu procurorii. sa n-ai parte de spagi. sa-ti cada parul si dintii, sa-ti curga ochii tericene.

 5. „Avem colaborări bune…”. Engleji’ îi arestează pe traficanții români de copii iar noi, PSD, la pútere din 2012, îi scăpăm! Ce dovadă vreți mai bună ca asta!?

 6. Aoleo, cand o mai pomeniti pe CD in articole puneti si voi poze recente! Puneti poze d-alea de dupa operatia estetica unde se vede clar ce face karma din (fatza unui) om dupa ce da dispozitie jandarmilor sa haituiasca&cotonogeasca cetatenii…

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.