G4Media.ro

IICCMER anunţă că a predat procurorilor materiale esenţiale cu privire la decesul…

Sursa foto: Pixabay

IICCMER anunţă că a predat procurorilor materiale esenţiale cu privire la decesul a sute de copii internaţi în perioada comunistă la căminul din Plătărești

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) anunţă că a predat joi procurorului de caz o serie de materiale documentare esenţiale pentru soluţionarea denunţului înaintat către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie cu privire la tratamentele inumane şi degradante aplicate, în perioada comunistă, minorilor internaţi în Căminul-spital nr. 4 Plătăreşti, transmite Agerpres.

Potrivit IICCMER, documente istorice şi dovezi ale abuzurilor sistematice suferite de copiii instituţionalizaţi în această unitate, totalizând peste 16.000 de file, au fost predate în format electronic, contribuind astfel „substanţial” la ancheta aflată în curs de desfăşurare.

Aceste cămine-spital, destinate în mod oficial îngrijirii copiilor, s-au constituit în locuri de suferinţă, neglijenţă şi abuz, în care drepturile fundamentale ale minorilor erau sistematic încălcate, subliniază sursa citată.

„Este de datoria noastră să ne asigurăm că adevărul despre aceste abuzuri este dezvăluit şi că victimelor li se va face dreptate. Materialele pe care le-am predat procurorului vor oferi o bază solidă pentru investigarea şi tragerea la răspundere a celor implicaţi în aceste crime”, a declarat Daniel Şandru, preşedintele IICCMER.

Ancheta se concentrează pe identificarea persoanelor responsabile de tratamentele inumane şi pe elucidarea circumstanţelor care au permis ca asemenea abuzuri să se întâmple.

IICCMER a depus, la finalul anului 2023, un denunţ la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie privind organizarea unui regim caracterizat prin tratamente inumane şi degradante aplicate minorilor internaţi în Căminul-spital nr. 4 Plătăreşti, care au dus nemijlocit la decesul a 436 dintre ei, jumătate dintre cei internaţi, şi la provocarea de suferinţe inimaginabile unui număr cel puţin la fel de mare de minori care au supravieţuit aceluiaşi regim.

Anterior, în 2018, IICCMER înaintase un denunţ către Parchetul General cu privire la săvârşirea infracţiunii de tratamente neomenoase aplicate în timpul regimului comunist copiilor aflaţi în Spitalul pentru copii neuropsihici cronici Siret în perioada 1 ianuarie 1980 – 22 decembrie 1989, perioadă în care au murit 340 de minori. Acest caz va ajunge în curând pe rolul Curţii Constituţionale.

Cu un an înainte, IICCMER formulase un alt denunţ cu privire tratamente neomenoase aplicate în timpul regimului comunist copiilor aflaţi în Căminele spital din Cighid, Păstrăveni şi Sighetu Marmaţiei.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. ❤️