G4Media.ro

„Identitatea digitală europeană” a fost votată în Comisia pentru Industrie din Parlamentul…

© Whitestep | Dreamstime.com

„Identitatea digitală europeană” a fost votată în Comisia pentru Industrie din Parlamentul European, urmează votul în plen/ Europarlamentarul Alin Mituța: „Foarte important de știut, nimeni nu va fi obligat să folosească sau să dețină portofelul digital”

Astăzi a avut loc votul final în Comisia pentru Industrie, Cercetare și Energie pe Regulamentul privind identitatea digitală europeană (eID), care va elimina atât cozile la ghișeuri cât și nevoia pentru faimoasele dosare cu șină, potrivit unui comunicat de presă REPER.

“Identitatea digitală va însemna că, prin aplicația eID instalată pe telefon, ne vom afla la un click sau la un swipe distanță de servicii publice și private. Toate documentele noastre, de la adeverințe, certificate, autorizații până la documente de identitate, vor fi într-un portofel digital și protejate la cel mai înalt nivel. Mai mult, vom putea decide dacă și cu cine partajăm documentele și informațiile noastre direct din aplicație. Dacă autoritățile din România nu fac pași spre digitalizarea serviciilor publice atunci o facem noi, la nivel european.“ a declarat Alin Mituța, membru în comisia pentru industrie a Parlamentului European și coordonator din partea grupului politic Renew al acestui proiect legislativ.

La propunerea lui Alin Mituța, portofelul digital va conține și semnătura electronică gratuită pentru toți cetățenii europeni, ceea ce e un pas important înainte pentru a elimina procedura complexă și costul aferent semnăturii electronice, mai arată sursa citată.

Foarte important de știut – nimeni nu va fi obligat să folosească sau să dețină portofelul digital. Acesta este complet voluntar, așa încât cine va prefera să meargă fizic la ghișeu, va putea să o facă în continuare. În schimb, autoritățile din România vor trebui să pună la dispoziția doritorilor acest serviciu digital.

Urmează votul de confirmare în plenul Parlamentului European, după care Regulamentul intră în vigoare iar statele membre vor avea maxim 24 de luni pentru a pune la dispoziție noul sistem de identitate digitală.

Alin Mituța a explicat în luna noiembrie, pe larg, ce conține această inițiativă, într-un interviu acordat jurnalistului G4Media Dan Alexe:

INTERVIU Eurodeputatul Alin Mituța: „Portofelul digital european va permite stocarea documentelor și acces rapid la servicii digitale. Nu va fi obligatoriu, autoritățile nu vor avea acces la date/ Fără UE, România ar fi astăzi un Belarus”

 

Foto: © Whitestep | Dreamstime.com

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

15 comentarii

 1. Super tare!!! Vreau sa am asa ceva si sper sa scap definitiv de documente carate aiurea!!! P.S Astept europarlamentarii de la haur sa vina cu teoria conspi.rati.ei!

 2. Fiecare cu ce îl taie mintea. Rămâne de văzut dacă va fi doar o opțiune și pe viitor. Faceți screenshot la ce scriu eu, că nu vor trece prea multi ani și vor fi toți obligați să își facă portofele digitale. Voi chiar nu aveți capacitatea de a înțelege că printre lucrurile bune pe care UE le implementează, exista o sumedenie de alte planuri care intra în contradictoriu cu drepturile fundamentale ale omului? RIP libertate!

  • Concret… cu ce iti ingradeste libertatea? E fix acelasi discurs…s-ar putea, am auzit, stiu eu…cred, e posibi.l. Daca e sa face.m asa la orice, nu doar ca nu vom evolua vreoda.ta mai bine ne intoarcem in timp.

  • Tocmai asta e partea frumoasa si buna la UE, libertatea! De exprimare mai ales. Sunt convins ca nu vor obliga pe nimeni! Nu se va elimina in veci plati cash si multe alte lucruri! UE arata binisor si acum, dar cu niste lideri si mai capabi.li UE se va dezvol.ta si mai mult! Tocmai de aceeasi locul nostru spre ex trb sa fie in UE si NATO!!!

  • Zana Maslinuta , n-ai ce sa le faci, sunt setatzi rau de tot, le place conducerea de stanga (chiar comunista as indrazni sa spun) actuala a u.e. si basta.

 3. Portofelul digital este o aplicație în telefonul mobil pe o nouă generație de cartele SIM, va conține date civile și biometrice (amprentă, fotografie etc.), va permite stocarea fișei medicale și primirea rețetelor electronice de medicamente, va da accesul la contul bancar și la serviciile guvernamentale (taxe, beneficii sociale), va contine permisul de conducere și, eventual, toate documentele si certificatele importante (diplome, certificate de asigurare). În sfârșit, trebuie să poată servi drept terminal de plată, prin conectivitatea NFC a telefoanelor mobile, și va fi compatibil cu următorul euro digital si cu alte informatii solicitate de UE, cum ar fi: vaccinarea, stare civilă, identificare a genului, apartenenţă la un grup politic, cazier, infracţiuni comise pe internet – încadrate la fake news, credit social etc.

  • Suna „creepy” rau!!! =))))

  • „Este vorba despre identitatea digitală europeană care implică și acest portofel digital, este voluntar, nu vom impune folosirea sa, dar cine va vrea să îl aibă va avea multe avantaje. Va presupune că vom avea o aplicație pe telefon, sigură, la care autoritățile nu vor avea acces, la datele personale și prin care putem să accesăm servicii fie publice fie private, putem să scoatem un certificat direct de la autorități pe telefon fără să mai mergem la autorități,vom putea să ne logăm pe rețele fără o parolă. Mulți ne faccem poză la buletin, la certificate, ca să le trimitem pe email, pe whatsapp iar aceste transmiteri nu sunt sigure. În portofelul digital vom putea stoca criptat aceste documente care vor avea aceeași valoare juridică precum cele pe hârtie”, a detaliat Mituța.

 4. Buletin, permis, pasaport sunt in format digital, total diferite de cele fizice.

 5. Statul are acces total ca doar el este emitentul.

 6. Ti-a suspendat permisul imediat cei de la permise iti modifica in portofelul digital

 7. Te-ai mutat la o alta adresa, imediat cei de la evidenta evidentei iti modifica adresa din buletinul digital.

 8. Trebuia sa vorbeasca un IT-ist nu Mituta.

 9. Deci, aplicatia portofelului digital se conecteaza la serverele institutiilor care emit aceste documente si la serverele bancilor unde ai conturi bancare.

 10. Toate aceste informatii sunt adunate la un loc intr-un portofel digital identificat printr-un ID european si stocat intr-un cloud guvernamental.