G4Media.ro

Hartă tactilă, pentru nevăzători, inaugurată în premieră naţională la Braşov

Hartă tactilă, pentru nevăzători, inaugurată în premieră naţională la Braşov

O hartă tactilă a fost inaugurată, în premieră în România, de Ziua Internaţională a Persoanelor cu Dizabilităţi, vineri, la Muzeul de Ştiinţe din Braşov, aceasta fiind realizată de către o echipă de tineri – grupul de iniţiativă From One to Six – Feel the Unseen, relatează Agerpres.

Această hartă a centrului Braşovului, realizată pe imprimante 3D, din materiale biodegradabile obţinute din porumb, îi va ajuta pe nevăzători şi slab-văzători să se orienteze mai uşor pe străzile oraşului.

Proiectul a beneficiat de finanţare prin programul Braşov Heroes ediţia a VII-a, grupul de iniţiativă fiind ajutat, de asemenea, de instituţii de cultură, unităţi medicale şi societăţi comerciale, precum şi de o echipă din Italia, care a sprijinit realizarea părţii tehnice a proiectului.

„Tot proiectul a fost o întreagă aventură. Prima dată am avut provocarea scanării centrului oraşului. Aici a intervenit, într-un final, o echipă din Italia, condusă de Luca Liguori. După ce formatul electronic a fost gata, am început imprimarea 3D şi, la scurt timp, o imprimantă a cedat, fiind astfel nevoiţi să construim toată harta pe o singură imprimantă 3D. Cum harta tactilă este imprimată din 32 de bucăţi individuale, următorul moment dificil a fost cel în care am asamblat-o şi am pictat-o, dar nicio provocare nu se compară cu bucuria care s-a născut în noi, urmărind entuziasmul cu care persoanele nevăzătoare călătoreau tactil prin centrul Braşovului”, a precizat coordonatorul proiectului, Ioana Borşan.

Preşedintele Asociaţiei Nevăzătorilor din România, filiala Braşov, Virgil Gheorghe Lazăr, a afirmat că harta este de un real ajutor.

„Pentru noi este de un real ajutor această hartă 3D, deoarece ne ajută să ne orientăm mai întâi tactil şi după aceea fizic, în centrul Braşovului. Pe lângă harta 3D a oraşului, şahul tactil realizat de către tineri ne dă şansa de a reorganiza seri de socializare şi concursuri de şah, activităţi care odinioară erau nelipsite în Asociaţia Nevăzătorilor din Braşov. Ne bucurăm că, treptat, se va reuşi integrarea socială a persoanelor cu dizabilităţi, în oraşul de la poalele Tâmpei”, a spus Virgil Gheorghe Lazăr.

În România, în prezent, statisticile arată că sunt 30.000 de persoane nevăzătoare, dintre care 2.000 trăiesc în Braşov.

Sursa foto: Pixabay

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

16 comentarii

 1. Vai, ce realizare mareata, am cazut jos de pe scaun. Penibil.

  • Pentru nevăzători e o realizare măreață. Dar na, ce sa înțeleagă oamenii de nivelul tău…

  • Un rahat de harta intr-un muzeu in 2021 e realizarea mareata? Vai de capul vostru de ratati si inapoiati.

  • Mare babalau esti bai Olivia, Barbu Gh.

  • Ce ai prietene, te-ai speriat cand ai auzit de muzeu de stiinta ?

  • @Olivia: noi suntem ratați și înapoiați? Ce gluma. Harta reprezinta străzile orașului și ii ajuta pe nevăzători sa se orienteze mai bine, asta fiind una dintre marile lor probleme. Dar repet, tu nu înțelegi nimic și pe nimeni, în afara de curtea ta și wc-ul aferent.

  • Tu ești postaca de serviciu. Postezi toate aberațiile care îți trec noaptea prin minte și le scuipi pe aici. Nu realizezi că ești penibilă? Mai ia o pauză, vezi un film, citește o carte, ieși la aer etc.

 2. Gunoaiele de politicieni folosesc pretexte progresiste ca sa ne toace banii. Progresismul e o boala mentala care trebuie tratata urgent!

  • Da ba, sa aruncam si masinile si calculatoarele si tot ce ne mai ajuta la gunoi si sa ne intoarcem la furci si pietre. Cat de inapoiati in gandire sunteti ma mir cum de nu ati cazut in vreo groapa…

 3. Înțeleg că subiectul nu prezintă interes pentru tine, e ok, dar să ironizezi o inițiativă care vine în sprijinul unor oameni care se confruntă cu dificultăți, asta mi se pare penibil.

  • Ironizez ce vreau eu cand vreau eu, ai priceput taliban iliberal? Nu e problema mea ca esti si prost si nici nu intelegi ce citesti oricum. Mars.

  • Olivia (sau Barbu Gh, daca nu te deranjeaza), dupa ce ca esti pr0st esti si agresiv. Te si vad, un ghertoi cu coji de seminte la gura, fara dinti in gura. Astia sunteti, si nu va puteti ascunde nici in spatele unei tastauri. Pr0stía pute.

  • Bai Vali, bai analfabet ordinar, invata sa scrii macar. Considera-ma agresiva, mi se rupe de unul ca tine, dar ironizez pe cine vreau eu cand vreau eu. Da-te cu capul de asfalt ca nu-mi pasa. Mars.

 4. Cat mai multe initiative de acest gen sunt binevenite. Doar cand vom demonstra ca suntem capabili sa-i respectam si sa-i protejam pe cei mai slabi si defavorizati dintre noi vom arata ca am evoluat ca mentalitate si ca suntem pe cale sa iesim din starea de inapoiere in care ne aflam de atata amar de vreme.

 5. Nu sunt neapărat cel mai mare fan al Clujului dar o astfel de hartă există deja de vreo doi ani amplasată în centrul Clujului.
  Deci nu e nici o premiera

  Laudabila initiativa.

 6. Bravo Brașovului! Nu citiți mizeriile scrise in comentarii și mai ales nu le răspundeți,ăștia nu sunt oameni.! Trebuie făcut mult mai mult pentru nevăzători,dar din păcate suntem o țara de nevăzători ,cu ghilimelele de rigoare.