G4Media.ro

Hagia Sofia, celebra bazilică din epoca bizantină de la Istanbul, a fost…

sursa foto: Captură video

Hagia Sofia, celebra bazilică din epoca bizantină de la Istanbul, a fost avariată de utilaje grele folosite în timpul unor lucrări de reabilitare

Hagia Sofia, celebra bazilică din epoca bizantină de la Istanbul, a fost avariată săptămâna trecută, după ce echipamentele grele de curăţare au crăpat podelele de marmură. Este doar ultimul incident din ultimii ani, scrie artnews.com.

Bazilica Sfânta Sofia, construită de împăratul roman Justinian I între 532 şi 537, a servit drept cea mai mare catedrală creştină din lume până când Constantinopolul a fost preluat de Imperiul Otoman în 1453. Apoi a fost transformată într-o moschee şi ulterior în muzeu de liderul turc Mustafa Kemal Ataturk în 1935. Considerat a fi unul dintre cele mai importante situri religioase şi culturale din lume, a fost înscrisă în Patrimoniul Mondial UNESCO în 1985.

În 2020, guvernul turc a decis să transforme edificiul din muzeu în moschee. Decizia a stârnit controverse atât la nivel global, cât şi local şi a impus ca Departamentul pentru Afaceri Religioase să preia controlul asupra Hagiei Sofia de la Departamentul de Antichităţi al Ministerului Culturii.

Din 2020, rapoartele au documentat alte tipuri de daune la faţa locului. Poarta Imperială, cunoscută şi sub numele de Uşa Pocăinţei, care datează din secolul al VI-lea, este un astfel de exemplu. Poarta are o înălţime de aproximativ 7 metri şi, conform bizantinilor, este construită din stejar din Arca lui Noe. Deasupra uşii este un mozaic care îl înfăţişează pe Iisus alături de Fecioara Maria – toate acestea fiind aduse de la Sfântul Mormânt din Ierusalim. Poarta Imperială ar fi fost folosită doar ca intrare pentru împărat.

Pe 18 aprilie anul acesta, un grup numit Asociaţia Turcă a Istoricilor de Artă a documentat vandalizarea porţii într-o postare pe Twitter. „Am descoperit că istorica Poartă Imperială a Hagia Sofia se află într-o asemenea stare şi am fotografiat-o, în jurul orei 20:45, în această seară”, au scris ei. Fotografia care însoţeşte postarea arată crestături adânci pe suprafaţa lemnului.

Astfel de incidente au ridicat semne de întrebare cu privire la conservarea sitului de când a redevenit moschee şi au fost reluate rugăciunile.

„Această clădire istorică s-a confruntat cu daune imense”, a declarat un ghid turistic pentru ziarul turc Cumhuriyet. „Când Hagia Sofia era muzeu, oamenii o vizitau cu mare respect. Acum este ca un teren de târg”.

sursa: News.ro, sursa foto: Captură video 

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

2 comentarii

  1. Sa dea turcii Constantinopolul inapoi! Occupiers!

  2. Pai da, PROGRESISTUL Ataturk a avut un minim de toleranta si respect pentru istoria acestui monument si l-a convertit in muzeu, desi exista o istire de aproape 500 de ani de functionare ca moschee. Desi crestinii sunt sub 1% in Turcia.
    Dar a venit Erdogan, cu planul lui de anulare a secularizarii Turciei si reintoarcerea la „traditionalism” si apararea „valorilor” conservatoare. Si niciuna din valorile astea nu e respectul fata de trecut, fata de ceilalti.