G4Media.ro

Guvernul Ungariei vrea să cumpere autobuze școlare pentru comunitățile maghiare din Transilvania

Sursa foto: Pexels

Guvernul Ungariei vrea să cumpere autobuze școlare pentru comunitățile maghiare din Transilvania

Guvernul Ungariei sprijină lansarea programului de autobuze şcolare al Uniunii „Rákóczi” în localităţile din străinătate cu ecomunități maghiare, a anunţat Miklós Panyi, secretar de stat responsabil pentru strategii în cadrul Cancelariei Prim-Ministrului Ungariei, miercuri, la Cluj-Napoca, potrivit agenției MTI.

Miklós Panyi a subliniat că declinul demografic caracteristic întregii Europe afectează puternic maghiarii din Bazinul Carpatic. Din cauza scăderii numărului copiilor, pentru maghiarii de peste graniţele Ungariei reprezintă o dificultate menţinerea instituţiilor de învăţământ maghiare şi accesul la învăţământ în limba lor maternă, iar guvernul maghiar trebuie să răspundă la aceste provocări.

“Un astfel de instrument poate fi sprijinirea unei reţele de autobuze şcolare, ceea ce ajută la accesul la educaţia în limba maternă maghiară”, a spus Miklós Panyi. Oficialul ungar a adăugat că acesta este un ajutor important atât pentru familiile maghiare şi comunităţile locale maghiare, cât şi pentru şcolile care astfel nu se află în pericol de desfiinţare.

Secretarul de stat a spus că guvernul maghiar se angajează să ofere sprijin celor care aleg şcolile cu predare în limba maghiară.

Csongor Csáky a relatat că, în cadrul programului, în 11 judeţe transilvănene, aproximativ 500 de elevi din sute de localităţi sunt transportaţi la cursurile a 34 de şcoli generale. Se speră că în Transilvania programul va avea un succes cel puţin la fel de mare ca în Slovacia, unde ca urmare a acestui program, numărul copiilor înscrişi în clasa I în şcolile cu predare în limba maghiară a crescut cu 30%.

Preşedintele uniunii a subliniat că nu doresc decât să ajute şcolile care se zbat pentru a-şi continua activitatea, astfel că acoperă toate cheltuielile de operare ale celor 36 de autobuze şcolare potrivite pentru a transporta câte 9 persoane. Autovehiculele au fost achiziţionate cu sprijinul guvernului maghiar şi au costat 501 milioane de forinţi.

“Orice sprijin şi orice program care ajută educaţia în limba maghiară este binevenit”, a declarat Zoltán Levente Nagy, preşedintele Fundaţiei pentru Şcoală. Potrivit datelor de la Institutul Naţional de Statistică din România, între 2012 şi 2021, în 15 judeţe din Transilvania, numărul elevilor din sistemul public a scăzut cu 10%, de la 1 050 000, la 940 000. Declinul poate fi observat atât la şcoala generală, cât şi la şcolile profesionale şi licee; problema afectează comunităţile maghiare într-o măsură mai mare decât afectează populaţia majoritară românească, a mai spus preşedintele fundaţiei.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...