G4Media.ro

Guvernul Ungariei anunță că a creat în Transilvania o structură completă de…

Sursa Foto: Facebook/ Viktor Orban

Guvernul Ungariei anunță că a creat în Transilvania o structură completă de învăţământ în limba maghiară, de la creșă la universitate

„Cu sprijinul Guvernului ungar, în Transilvania a fost creată o structură educaţională maghiară completă, de la creşă până la universitate”, a anunțat sâmbătă Árpád János Potápi, secretar de stat responsabil pentru politici naţionale în cadrul Cancelariei premierului ungar, transmite Rador, care citează agenția de presă MTI.

Oficialul maghiar a făcut declarația după inaugurarea unui centru romano-catolic, cu program prelungit pentru preşcolari, „Casa Márton Áron”, la Miercurea Nirajului, judeţul Mureş.

Politicianul a mai spus că în paralel cu acest eveniment, la Universitatea Sapientia din Târgu Mureş s-a desfăşurat ceremonia de încheiere a anului universitar, instituţie de învăţământ superior care a fost înfiinţată în urmă cu 22 de ani cu sprijinul statului ungar.

„Datorită Programului de dezvoltare a grădiniţelor din Bazinul Carpatic, care se află acum în cea de-a patra etapă, în Transilvania a fost creată şi consolidată o structură educaţională completă de limba maghiară. Este bine să vedem aceste realizări. Dacă ar fi să scriem pe câte o pagină toate realizările pe care le-am făcut în ultimii 12 ani – şi mă refer doar la investiţii, nu la programe, ci la renovări şi investiţii finalizate, concrete -, atunci am putea citi o carte sau o publicaţie de 100.000 de pagini”, a declarat secretarul de stat.

El a mai spus că numărul investiţiilor (reabilitări şi construcţii noi), realizate în Bazinul Carpatic prin programul de dezvoltare a grădiniţelor, lansat în urmă cu 5 ani şi jumătate de Secretariatul de Stat pentru Politici Naţionale, se apropie de 1.000. În Transilvania, în cadrul programului au fost construite 103 grădiniţe noi şi renovate 376, cu o investiţie totală de aproximativ 33 de miliarde de forinţi (82,21 milioane euro).

Potrivit lui Árpád János Potápi, din cauza dificultăţilor economice din regiune, care nu se observă cu adevărat în Ungaria, cel mai important lucru este acum finalizarea investiţiilor începute. Piatra de temelie a Casei „Márton Áron” a fost depusă în februarie 2019 şi a fost ridicată în curtea Bisericii Romano-Catolice din Miercurea Nirajului, cu o finanţare din partea statului ungar în valoare de 205 milioane de forinţi (peste 510.000 euro) şi inaugurată sâmbătă. Imobilul are două săli pentru activităţi, două dormitoare, o cameră medicală, o bucătărie şi o baie, astfel fiind create condiţiile moderne pentru educaţia şi îngrijirea copiilor preşcolari.Tot în cadrul Programului de dezvoltare a grădiniţelor din Bazinul Carpatic a fost construită o creşă reformată, la Miercurea Nirajului, care a fost inaugurată anul trecut. (Sursa Foto: Facebook/ Viktor Orban)

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

60 comentarii

 1. ar fi bine dacă ar asfalta și niște străzi

  • Ar fi bine și dacă ar face și statul român ceva, și atunci n-ar trebui sa vina horban cu investiție,dar cînd avem un guvern plin de hoți,penali și la conducere un mut cu 6 case cumpărate cine știe cum!! Și un prim ministru copiator de doctorat asta e!!

  • Mutul e din transilvania, ce ironie. Totdata statul…doar pe acolo face ‘ceva’. Ba un aeroport, ba autostrazi, ba scoli…pe la restu’ nexam. Vezi la Cluj ca daruiesc 14% din buget la stat si cer 40% pentru finantari. Vicele e maghiar.

  • Bre ady dar de ce sa va faca statul român ceva când îl aveți pe tăticu Orban. Sa va faca el, că hoții voștri de la UDMR oricum dorm.

  • Rezultatul este ca o generație întreaga abia vorbește românește, dar vor sa ii angajam noi… Vreți de munca? Nem tudom! Mergeți în ungaria!

 2. Uite așa se fac enclave , și când vor avea forță militară le vor revendica. Scenariu îl știm.

  • In momentul asta daca Ungaria alipeste Transilvania ungurii devin minoritari in tara lor.

  • Nu-ti convin libertatile din UE, te poti muta in Africa sau in Albania natala. Nu te retine nimeni.

  • Sunt in structuri de invatamant si in alte limbi (Franceza, Engleza etc), problema e ca statul ungar scupa pe drapelul romanesc, vopsesc borne in culorile lor pe teritoriul Romaniei etc. Sunt provocatori si incearca sa dezbine!

 3. Daca ne fac si o autostrada le promitem ca ii punem nume maghiar.

  • Gluma ta negandită duce a prostie ,uite asa singur ti-ai dat cu tifla …

  • Subscriu

  • Bună ideie, am putea sa ii spunem autostrada Mohacs. Pun pariu ca în doua săptămâni, orban va cere orice alt nume. Ok, ii vom schimba numele în autostrada Trianon. E ok?

 4. Foarte bine! Cum absolvenții acelor școli vor știi numai maghiară, vor emigra în Ungaria. Deci, mai puțini maghiari în Transilvania…

  • Domnule profesor, sper ca sunteți profesor de limba gimnastica.
   Eu voi sti
   Tu vei sti
   Ea / el va sti
   Noi vom sti
   Voi veti sti
   Ele / ei vor sti

  • Dom’ profesor, dacă tot este în discuție învățământul, atenție la gramatică. Sper că nu aveți legătură profesională cu acest domeniu. O zi bună!

  • Ia spune, istețule, unde a greșit?!

  • Scuze, ai dreptate! N-am fost eu atent!

  • Domnu’ Marcel, cred că ar fi mai potrivit „ia spuneți, domnule isteț”. 😉
   Dar asta este la altă materie…

  • Când „aveți” dreptate, aveți!

  • Nu cred că un profesor ,fie el și de lucru manual ,gândește așa.Uite o explicație pentru dezastrul din învățămintele românesc.Nu credeam că un profesor nu poate scrie corect o propoziție.

 5. @cristi mai usor si tu cu gramatica, O zi cu spor

 6. nue doar guvernul maghiar la mijloc e si guvenrul roman PSDNL care ne guvernreaza de 30 de ani care a ajutat

  • Asa este
   Dar decât sa facem comentarii nu este mai bine sa ne urnit din fotoliile comode și sa ieșim în stradă.Sunt convins ca veți găsi argumente care sa va ascundeți după aceste pentru a nu ieși în stradă ….dar oare suntem atât de lași cu avuția noastră!!!!

 7. Foarte bine! Sa le dea clasa la politicienii nostri, care nu au nici o treaba cu ceea ce insemna educatie, si de ce trebuie investit in ea…

 8. Ce motiv mai are Transilvania să fie alipită la România? Statul român există doar să fure.

  • Oricum are avans mare față de restul regiunilor.

  • Ungurii sunt acolo de mult ,Ardealul tot acolo este nu la mutat nimenii ,Romanii tot acolo sunt si tot acolo vor fii indiferent ca cineva face o scoala sau construieste ceva .Eu am copilarit cu ungurii cu germanii a fost bine suntem prietenii si acum ……

  • ioi relule, bat-o vina de limba romana: *demult, *l-a mutat, *nimeni, *prieteni

   asta asa, fara sa ma leg de virgule sau spatiul pus inainte de semnele de punctuatie

 9. Mare greșeală! S-a lipit un „I”… Se poate întâmpla oricui!

 10. E ok, doar că am impresia câteodată că încearcă să pregătească cetățeni pentru Ungaria.
  Cu cât mai multe creșe și grădinițe cu atât mai bine.

  Școala K-12 e bine să o faci în limba pe care o consideri maternă. Fără a neglija bineînțeles româna, acest aspect ar trebui întărit în zonele locuite majoritar de maghiari.

  La nivel universitar am dubii legate de cele în limba maghiară. Nu știu cât de bine stăpânesc limbajul de specialitate în română. Și dacă nu o fac se vor angaja ori în multinaționale unde Engleza e de bază ori emigrează în Ungaria, ceea ce nu ne dorim.

  • Limbajul de specialitate? Ce gluma buna. În Covasna am vorbit in engleza cu chelnerii tineri, care nu stiau sa spuna în româna nici cutit sau furculita. E vina guvernului român în primul rând, pentru ca nu a investit în nimic, dar n-a investit el nici în restul zonelor deci nu e de mirare. Singurul lucru „bun” e ca regiunea de depopuleaza de secui la fel ca restul tarii, deci speram sa fie cvasi-inutil demersul.

  • Da,pentru Hungaria Mare.De la Dubrovnik la Miercurea Ciucului…

 11. Fain, crestem unguri.

  • Nu știu ce creșteți dumneavoastră, însă forma aceasta a subiectului este potrivită pentru zgândărirea naționalismului. Fiecare neam încearcă sa-și ajute semenii aflați în sărăcie. Problema este la statul român care-și sărăcește proprii cetățeni, indiferent de etnie. Acești politicieni urmăresc doar propria bunăstare și întărirea grupului infracțional din care fac parte.

 12. daca statul roman nu era o gluma corupta, alta era situatia.

 13. Decât cu apucăturile fanariote ale Bucureștiului mai bine autodeterminare economică și administrativă a Transilvaniei. Acum toți sunt cu ochii pe Transilvania, dar unde au fost când s-au vândut clădiri de patrimoniu, terenuri, către asociații finanțate de guvernul maghiar.

 14. Bravo ungurilor, fac ce vor in colonia Romania.

 15. Nu înteleg, cum de nu se sperie lumea cã „ungurii” ne furã tara? Sunteti bine cu totii?

  • Câti cetateni maghiari din Ungari nu vorbesc limba tarii lor? De ce ar fi normal ca cetateni români sa nu vorbeasca limba tarii în care traiesc si a caror cetatenie o au? Asta e una din probleme.

  • Nu ungurii Secuii maghiarizați extremiști.Pana la 1800 și ceva erau o etnie de sine stătătoare..pierit-au secuii..asimilati de ungurii …dar tot turci au rămas..de când ungurii sunt parte a lumii turcice..

 16. Așa,și unde vor lucra niște oameni care NU cunosc limba română,limba statului pe teritoriul căruia se află Transilvania?
  Sau…Orbán Viktor așteaptă cu speranțe mari creearea precedentului rus prin care un stat își poate reface frontierele după pofta inimii,băgând la tocătorul de hârtie tratatele de pace care au sigilat frontierele în ultima sută de ani?
  Mde,poate că asta speră grofșorul de la Budapesta,dar s-ar putea ca socoteala din târg să difere rău de cea de acasă,la final…

 17. Bravo, voua!!!
  Pas cu pas….
  Maine poimaine o sa puteti intra in Transilvania, precum Putin in Ucraina!!!

  • Lili esti cunoscuta ca esti membru AUR, una dintre fondatorii acestuia in zon HarCov. Am citit ca s-a infintat in bordel in incinta acestui partid (ne)politic.

 18. Daca cineva va dori sa atace Romania, va interveni NATO!

 19. Tot ce se face pt ungurime este ziua drapelului la Sf Gheorghe? Iar ministrul explica ca drapelul nu tb iubit, doar stimat. Interesant si curios, Ungaria investeste in sistemul educational maghiar din Ardeal, iar ungurimii din Romania li se pretinda stima fata de drapel. Dle ministru pana nu invatati sa stimati ungurimea, pana Johannis nu merge la dezvelirea statuii Bethlen ( la Brukhental a fost), vor considera ziua drapelului doar o noua forma de creare unei tensiuni interetnice. Pt ei TINUTUL SECUIESC fost, este si ramane pamant unguresc.

 20. Ba, noi ce asteptam?! Pana cand? Pentru ce? Ucraina e un exemplu viu de ceea ce va urma, in 20-30 de ani. Voi, tinerii frumosi, ce paziti? E viitorul vostru in joc, viata voastra, uitati-va la vecinii nostri, asta va este viitorul.

 21. Nu meritam aceasta tara. Posibil sa fie mai bine pentru Romania daca se va dizolva complet.

 22. Va rugăm să veniți și în Dobrogea

 23. Noi însă vom trăi în continuare pe aceste meleaguri iindiferent de administrator.important e sa ne fie respectate drepturile civile și culturale. Cei din Kosova aceleași lucru au cerut!

 24. Ungaria a facut exact ceea ce am facut si noi in Republica Moldova si in Bucovina/Herta/Bugeac din Ucraina…sau nu???

 25. insfarsit , aduce putina civilizatie in transilvania , Ardealu este invadat de cocalari Moldo-Vlahi -Olteni …. au manelizat Ardealul cocalarii din sud

 26. Maria Rusu , se vede ca esti Valah nu prea intelegi mare lucru despre Transilvania „””””Așa,și unde vor lucra niște oameni care NU cunosc limba română,limba statului pe teritoriul căruia se află Transilvania?”””””vor lucar in Transilvania si nici intr-un caz in oltenia , in Transilvania se vorbeste limba Magheara ….sunt sate de ortodocsi care nu stiu o boaba limba rumena …se dau romani

 27. macar mai investeste cineva in educatie si pe la noi.
  cele 2 foi cu Romania Educata a ilustrului profesor sunt o jignire!

 28. Al naibii să fiu dacă ăștia n-au un plan și dacă pe planul ăsta nu scrie că România se termină la Carpați…
  Adormiții din guvernul româniei… adormitul ăla mare de la Cotroceni… aude cineva ceva?