G4Media.ro

Guvernul polonez a cedat presiunilor și a amânat alegerile prezidențiale pe fondul…

Guvernul polonez a cedat presiunilor și a amânat alegerile prezidențiale pe fondul scandalului că alegătorii vor putea vota doar prin corespondență din cauza epidemiei

Preşedintele PiS (partidul aflat la guvernare în Polonia), Jaroslaw Kaczyanski, a anunțat că alegerile prezidenţiale nu se vor mai ţine duminică, 10 mai, ci vor fi amânate pentru o dată ulterioară, care rămâne să fie stabilită, notează DPA.

Între timp, Seimul (Sejm), camera inferioară a parlamentului bicameral polonez, a aprobat joi un proiect de lege care stabileşte votul prin corespondenţă ca singurul mod posibil de a participa la scrutinul prezidenţial de anul acesta, potrivit DPA şi Reuters, citate de Agerpres.

Sejm a aprobat proiectul respectiv de lege cu o majoritate de 236 de voturi dintr-un total necesar de 213 şi 11 abţineri. Pentru a intra în vigoare, această lege mai trebuie semnată de preşedintele ţării.

Alegerile prezidenţiale urmau să aibă loc duminică. Partidul conservator aflat la putere Lege şi Justiţie (PiS) doreşte ca acest scrutin să fie organizat prin intermediul votului prin corespondenţă din cauza pandemiei de COVID-19, un plan căruia i se opun ferm partidele de opoziţie, argumentând că în acest fel alegerile nu vor fi nici transparente, nici echitabile.

Chiar dacă parlamentarii au aprobat în principiu votul prin corespondenţă, un vicepremier polonez a declarat joi că aceste alegeri ar putea fi organizate cel mai devreme în luna iunie, potrivit Reuters.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter