G4Media.ro

Guvernul PNL dă baronilor locali mai mulți bani decât orice guvern PSD…

Foto: Școală reabilitată prin PNDL

Guvernul PNL dă baronilor locali mai mulți bani decât orice guvern PSD prin controversatul Program Național de Dezvoltare Locală (PNDL)

Guvernul PNL a alocat doar până în prezent peste 6 miliarde de lei pentru Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL) și se pregătește să mai transfere încă 2,7 miliarde lei de la Fondul de Rezervă, fiind mai generos decât oricare alt guvern PSD, potrivit datelor oficiale. Și asta în condițiile în care, în bugetul inițial pe 2020 guvernul Orban tăiase drastic finanțarea acestui program destinat baronilor locali, despre care deseori presa și organismele de control au constatat că a finanțat investiții inutile, prost executate sau fraudate.

La începutul anului 2020, Guvernul Orban stabilea un buget de numai 2,2 miliarde lei pentru continuitatea derulării Programului Național de Dezvoltare Locală (etapele I și II), o tăiere considerabilă față de anul precedent, când finanțarea ajunsese la peste 7 miliarde lei.

Executivul liberal motiva atunci că programul este o unealtă pentru alocări politice de bani către primari sau baroni locali. „Domnii primari trebuie să înţeleagă că nu mai funcţionează lucrurile aşa cum au funcţionat cu Guvernul PSD în care să servească spre decontare lucrări neefectuate, beneficiind de subiectivismul relaţiei politice”, spunea fostul premier Ludovic Orban în decembrie 2019.

Între timp, într-un an dublu electoral, în care au fost aleși și primari, Guvernul Orban a suplimentat în mod continuu bugetul PNDL I și II prin alocări din Fondul de Rezervă: 1 miliard de lei la prima rectificare bugetară din aprilie, încă 500 de milioane de lei în luna iunie, încă 260 milioane de lei în luna iulie și tot așa. Alocările din Fondul de Rezervă au venit în ciuda criticilor aduse de Consiliul Fiscal în raportul anual, instituție care sublinia deteriorarea Fondului și o lipsă de transparență a cheltuirii banilor.

Joi, 17 decembrie, alocările PNDL ajunseseră la totalul de 6,1 miliarde lei, de aproape trei ori mai mare decât bugetul de la începutul anului, după un ultim transfer de 220 de milioane de lei din Fondul de rezervă bugetară aprobat în ședința Executivului.

Totodată, recent, Guvernul a lansat în dezbatere pe site-ul Ministerului Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației două proiecte de Hotărâre prin care vrea să aloce două noi tranșe, de 1 miliard lei și de 1,7 miliarde lei, către PNDL.

După ce aceste proiecte sunt aprobate, bugetul PNDL va ajunge la 8,8 miliarde lei în 2020, o sumă record.

Reamintim că Ministerul Dezvoltării a transmis la DNA sesizări privind lucrări fictive făcute de diferite primării din țară în Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL). „Sunt uimit, unele cereri de decontare sunt grosolane, au trimis facturi pentru lucrări sau produse care nu există”, declara ministrul Dezvoltării, Ion Ștefan, pentru G4Media.ro, în februarie.

– În județul Neamț, în două comune au existat proiecte de modernizare a drumurilor locale, comunale și sătești, în valoare de 8,4 milioane de lei și, respectiv, 5 milioane de lei, executate de aceeași firmă. Autoritățile locale au trimis pentru decontare facturi pentru lucrări care pur și simplu nu erau executate pe teren (acostamente și rigole), deși în facturi apăreau ca fiind realizate. Primarul a avizat cererile de decont.

– Într-o comună din județul Giurgiu, un proiect pentru asfaltare de peste 4 milioane de lei. Conform contractului, ar fi trebuit să avem un strat de 47 cm de nisip, strat de uzură și asfalt. Inspectorii au găsit dimensiunea stratului la mai puțin de jumătate.

„Ce s-a întâmplat cu restul de materiale?”, se întreabă ministrul Dezvoltării.

– În județul Gorj, la un proiect de realizare a sistemului de canalizare și apă menajeră. La data verificării, Corpul de control a constatat lipsa pompelor și a conductelor care fuseseră trimise pentru decontare la Ministerul Dezvoltării.

G4Media.ro a scris constant despre jaful din bani publici făcut de zeci de primari și șefi de consilii județene prin proiecte PNDL.

De exemplu, toaleta unei școli din județul Teleorman construită prin PNDL a costat 80.000 de euro, cât o vilă în zonă, însă era închisă și la o lună și jumătate de la începerea școlii, iar elevii mergeau tot la toaleta din spatele curții, potrivit Digi 24.

Primarul PSD din comuna bihoreană Sâmbăta a atras peste 800.000 de lei de la Ministerul Dezvoltării Regionale prin Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL), a renovat trei grădiniţe din trei sate, dar în 2019 le-a închis.

Foto: Școala din Feldioara reabilitată cu bani din PNDL / Sursa: Realitatea Vrancea

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

14 comentarii

 1. daca vorbim de GRINDA nu prea inteleg mirarea lui „Sunt uimit, unele cereri de decontare sunt grosolane, au trimis facturi pentru lucrări sau produse care nu există”

  pai ba „mam lu’ oprisan” cand ti-au dat factura muncitorii pentru casa de 900 MP, si tu stiai ca e doar 200 MP, nu ai fost uimit? sau aici uimirea e si mai mare?

 2. PNL arunca BANII publici socotind VOTURILE, multumind Primarii care au trecut la PNL(cam degeaba, e-adevarat!!), NU efectele asupra DEZVOLTARII Romaniei… , fix ca PSdeii!
  Orbane, vezi, d-asta NU v-au mai votat multi romani, nu sunteti deloc altfel decat PSDeii!!
  (Comentariu editat)

  • Si acum imi aduc aminte ce mai critica PNL-ul acest program numit PNDL. Acum cand au ajuns la ciolan, il folosesc la capacitate maxima. Ne certam si ne injuram ca prostii in timp ce politicienii isi bat joc de noi.

  • @Eugen: Da, pentru ca PNL e un partid NEREFORMAT, fix ca PSD!
   Vorbele goale ale PNLeilor,( a-propos, intrati pe Site-ul PNL si gasiti acolo PRINCIPIILE BUNEI BUGERNARI LIBERALE – o sfidare la adresa romanilor, cand vedem ce numiri scandaloase a facut PNL timp de 1 AN!), si gasiti acolo vorbe frumoase despre Profesionisti, Meritocratie, Transparenta, Buna utilizare a banului public, Transparenta, Utilizarea EFICIENTA a resurselor publice, Principiul RESPONSABILITATII Decidentului, Principiul Integritatii in OCUPAREA functiei publice si cel mai tare din parcare – Principiul FUNDAMENTARII SOLIDE(!) a ORICAREI Decizii(DA, da, exista asa ceva pe Site-ul PNL si ganditi-va la Deciziile scandalaose de NUMIRI in diferite Fucntii facute de PNL!!) nu se potrivesc deloc cu ceea ce FAC, vedem si acum la aceste negocieri, adica adevarate batalii pe functii, dar NU cred ca se vor bate atatea zile pe Programul de guvernare, adica pe ce VOR FACE!!

  • Ia distrati-va cu minciunile Liberalilor de pe Site-ul PNL, pe model PSDragnea: Site-ul PNL e plin de „minunatii” gen „Indrazneste sa crezi!”al PSDragnea din 2016!!!
   https://pnl.ro/angajamentul-nostru/principiile-bunei-guvernari-liberale/

  • @Eugen: La fel ca si cu Sectia Specialape care acum Predoiu o ocroteste cu mare grija.

 3. Probabil campania electorala trebuia achitata,
  Diseagerea atentiei
  Hotul striga hotii.
  PSD a fost demonizat de PNL si Johannis ca sa distraga atentia de la PNL.
  Toata lumea injura PSD desi a crescut pensii,salarii,alocatii,crestere economica in conditii de atac zilnic la guvern PSD.
  OUG 13 a fost o teapa aruncata in curtea lor de cativa secretari smecheri inflitrati in PSD.
  Ce vedem azi e ca PNL are in componenta fosti PSD-isti si multi incompetenti.

 4. PeNaL=PSD
  Programul asta, instrumentul inventat de Dragnea pentru a fura bani publici si pentru a controla primarii din teritoriu, trebuie sa dispară.
  In loc sa arunce banii direct în corupție, mai bine i-ar folosi pentru a mari absorbția fondurilor europene (unde deseori e nevoie de co-finanțare de la bugetul nostru).

  • Si ce mai criticau acest PNDL cei din fruntea PNL cand erau in Opozitie:
   17 Aprilie 2019: „Ministrul Dezvoltării din Guv. Dancila: PNDL e hulit de conducerea centrală PNL, dar primarii liberali îl apreciază.
   Ministrul Dezvoltării, Daniel Suciu, anunţă că va lansa şi faza a treia a Programului Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL), în pofida criticilor opoziţiei liberale. Mai mult, Suciu acuză PNL de ipocrizie, afirmând că deşi conducerea centrală critică Programul, primarii liberali îl laudă în privat.
   „Încă de când am preluat portofoliul de la Ministerul Dezvoltării am fost şi m-am întâlnit cu primari de toate culorile politice, iar pe politicienii care spun doar din interese politicianiste că acest program trebuie să se oprească i-aş ruga să vorbească cu primarii lor, dacă mă refer la cei din PNL, să îşi întrebe primarii cu care eu am vorbit şi toţi spun la unison că acest program nu trebuie să fie oprit, din contră, este cel mai la îndemână instrument prin care pot să îşi dezvolte comunităţile. Nu doar că nu ne vom opri cu PNDL, etapele 1 şi 2, ci vom şi continua, va exista şi o etapă a treia a PNDL. Primarii ştiu că vor avea şi instrumentul Fondului de Dezvoltare şi Investiţii la îndemână pentru a-şi finanţa proiectele de investiţii.”, a spus Daniel Suciu.

 5. Iar Fondurile de la UE alocate Romaniei pe perioada 2014-2020 se duc pe apa sambetei:
  „Cum dăm cu piciorul banilor gratis.
  România a accesat mai puţin de jumătate din fondurile europene pentru perioada 2014-2020.
  România a absorbit mai puţin de jumătate din fondurile europene alocate ţării noastre în exerciţiul financiar multianual 2014-2020, până în acest moment.
  Din 31 de miliarde de euro, sumă similară cu cea pe care o vom primi de la Brussels pentru Planul de Relansare economică de după criză, ţara noastră a reuşit să acceseze doar 14,8 miliarde euro, în 6 ani.
  Banii pentru relansare vor trebui cheltuiţi în numai 3-4 ani.
  Potrivit unui document publicat de europarlamentarul USR Vlad Botoş, România a primit efectiv până la finalul lunii noiembrie 14,86 miliarde de euro din cele 31,32 miliarde de euro pe care le poate accesa prin exerciţiul financiar multianual 2014-2020.
  Din suma primită, plăţi nete pentru prefinanţări au fost în sumă de 2,34 miliarde, iar plăţi intermediare nete au fost în cuantum de 12,52 miliarde de euro.
  România ajunge astfel la un grad al absorbţiei de fonduri europene de numai 47%, în ultimul an al exerciţiului financiar multianual.”

  România va putea beneficia de 30,4 de miliarde de euro fonduri europene pentru Relansare economică, prin Mecanismul European de Redresare şi Rezilienţă, o sumă similară cu cea pusă la dispoziţie prin exerciţiul financiar multianual 2014-2020, care deja se întinde pe 6 ani. Mare parte din fondurile pentru redresare trebuie cheltuite în primii 3 sau 4 ani, ceea ce ridică semne de întrebare cu privire la capacitatea de absorbţie a României.

 6. Păi voi ce credeați, că gurile peneliste nu trebuie să mănânce și ele cărniță de pe ciolan? Până acum au mâncat doar pesedistii, acum peneliștii, iar peste 4 ani vine iar rândul pesediștilor și tot așa.

 7. Deci, nu mai fiti idioti.
  PNDL este un program de investitii absolut necesar. Banii alocati reprezinta facturi pentru lucrari efectuate. Asta inseamna firme neplatite care la randul lor nu isi pot plati furnizorii, salariile, etc

  Prin PNDL se fac investitii care in cea mai mare parte nu pot fi finantate prin fonduri europene. Chiar credeti ca fondurile europene sunt asa de multe si ajung la toti pentru de toate?? Asta este o naivitate.
  Mai mult 99% din lucrarile care se executa sunt executate de firme romanesti, nu straine. Ele se acorda prin licitatii publice , exact ca si fondurile europene iar fiecare situatie de lucrari este verificata de ISC, care sunt mult mai profi decat orice specialist de la orice ADR.
  Cine spune ca a fost facut de PSD pt PSD minte, toata lumea a avut acces indiferent de partid, s au alocat fondurile in functie de data inregistrarii dosarului daca el a fost conform.
  Cinstit , Romania mai are nevoie de cel putin 10 astfel de PNDL uri pentru a ajunge la un nivel de civilizatie cat de cat decent , mai ales in mediul rural.

 8. Așadar, liber la jaf din banii publici. În caz că mai avea cineva vreo îndoială că PNL e altceva decât PSD.