G4Media.ro

Guvernul Marii Britanii și Senatul SUA promit Ucrainei armament pentru a se…

Guvernul Marii Britanii și Senatul SUA promit Ucrainei armament pentru a se apăra de Rusia

Un grup bipartizan din Senatul Statelor Unite a promis luni, în timpul unei vizite la Kiev, solidaritate şi furnizarea de arme, avertizându-l în acelaşi timp pe preşedintele rus Vladimir Putin să nu lanseze o nouă ofensivă împotriva Ucrainei. Marea Britanie a anunţat la rândul ei că va furniza Ucrainei arme antitanc, transmite Reuters, citată de News.ro.

”Cred că Vladimir Putin a făcut cea mai mare greşeală a carierei sale subestimând cât de curajos va lupta poporul Ucrainei cu el dacă invadează. Şi vom impune sancţiuni economice paralizante, dar, mai important, vom oferi poporului Ucrainei armele, armele letale de care au nevoie pentru a-şi apăra vieţile şi mijloacele de existenţă”, a declarat senatorul Richard Blumenthal reporterilor, după ce delegaţia Senatului SUA s-a întâlnit cu preşedintele Volodimir Zelenski.

Aceste arme ar putea include rachete antitanc Javelin, rachete Stinger, arme de calibru mic şi bărci, a spus el. ”Şi aşa mesajul nostru este: vor exista consecinţe dacă el alege să încalce caracterul sfânt al acestei democraţii”, a adăugat senatorul Amy Klobuchar.

Marea Britanie a anunţat la rândul ei, luni, că furnizează Ucrainei arme antitanc pentru a o ajuta să se apere de o potenţială invazie, în contextul unui conflict cu Rusia,

”Am luat decizia de a furniza Ucrainei sisteme uşoare de arme defensive antiblindate”, a declarat secretarul britanic al Apărării, Ben Wallace, în Parlament, citat de News.ro. El a spus că primele sisteme au fost deja livrate luni şi un număr mic de personal britanic va oferi instruire pentru o perioadă scurtă de timp.

El nu a precizat numărul sau tipul de arme care au fost trimise, dar a spus: ”Nu sunt arme strategice şi nu reprezintă nicio ameninţare pentru Rusia. Ele trebuie folosite în autoapărare”.

”Acestea sunt cu rază scurtă de acţiune…. totuşi, i-ar face pe oameni să se oprească şi să se gândească la ceea ce fac şi dacă tancurile ar intra în Ucraina, dacă ar invada-o, atunci ar face parte din mecanismul de apărare”.

Wallace a spus că l-a invitat pe ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, să viziteze Londra în următoarele câteva săptămâni pentru a discuta despre criză, deşi nu ştie dacă ruşii vor accepta.

„Decalajul actual este mare, dar nu de nedepăşit. Încă sper că diplomaţia va prevala. Este alegerea preşedintelui (Vladimir) Putin”, a spus Wallace. (Sursa foto: Wikipedia / U.S. Army photo by Visual Information Specialist Paolo Bovo – Released)

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

4 comentarii

  1. Foarte bine si incurajator! Adevaratii lideri apara democratia cu fapte, nu doar vorbe!
    Alo…Franta, Germania…se aude?… Format Normandia?…Armata europeana?… liderii Europei?
    … niste pigmei care dau declaratii sforaitoare si pe care nu te poti baza nici cat negru sub unghie! …de altfel, nici putinica nu da doi bani pe ei!

  2. Din pacate partea n-ai puțin buna a înarmării Ucrainei e ca va deveni peste noapte cel mai bine echipat militar stat din regiune si va schimba balanța de forța. Cum le mai ceri Bucovina si Herta înapoi când ei sunt mult mai avansați ca tehnica militară decât tine tata NATO care cumperi la suprapreț avioane recondiționate.

  3. Rusia incalca singura acele linii rosii, amenintand cu invazia alte state. Sa bagi capul in pamant ca strutul ar fi o eroare. Zilele urmatoare voe iesi filorusii romani la vedere. Partide ca AUR n-au nicio parere pana acum, desi cica s-ar uni cu Basarabia (sau Rusia sau ce o fi peste 2-3 luni)…