G4Media.ro

Guvernul înființează noi posturi de conducere pentru Institutele Culturale din străinătate /…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Guvernul înființează noi posturi de conducere pentru Institutele Culturale din străinătate / ICR s-a transformat în sinecură pentru rudele și apropiații politicienilor

Guvernul Ciucă va înființa 11 noi posturi de conducere și execuție pentru Institutele Culturale din străinătate, inclusiv pentru înființarea unui nou institut la Tokyo, potrivit unui proiect de hotărâre.

Posturile nou-înființate sunt distribuite astfel: 8 la Tokyo (conducere plus execuție) și câter un post de director adjunct pentru Institutul Cultural Român de la Beijing, Institutul Cultural Român de la Istanbul și Institutul Cultural Român de la Madrid.

Ca urmare a hotărârii, numărul de posturi alocate institutelor culturale românești din străinătate crește de la 122 la 133.

Institutul Cultural Român (ICR) a ajuns în centrul unor scandaluri publice după un lung șir de numiri politice la instituția condusă de directorul Liviu Jicman. Ultima numire a fost a șefului ICR Lisabona, Dinu Gîndu, vicepreședinte PNL Diaspora și fost director al Casei de cultură a studenților din Galați.

Potrivit unui filmuleț de la audiere, aceasta a decurs cu bâlbâieli, iar numirea acestuia vine în contextul în care există deja mai multe scandaluri legate de activitatea Institutului Cultural Român: DNA anchetează modul în care a fost închiriat apartamentul de 6.500 de lire al directoarei ICR Londra, iar Cezar Preda, inginer tras pe linie moartă din politică, a fost numit director adjunct al ICR Paris.

G4Media a scris constant despre numirea la ICR a unor personaje care nu au nici o legătură cu cultura, dar au proptele politice. Audierile lor în Parlament au produs momente ridicole, cu candidații demonstrând că au probleme de vorbire, nu doar de cunoaștere a domeniului.

Iată câteva numiri controversate la ICR:

– Andreea Dogariu, director adjunct la ICR Budapesta. Este soţia senatorului PSD Eugen Dogariu

– Catinca Nistor, ICR Londra. Este fiica actorului Stelian Nistor, fost lider al Lojei Masonice de rit scoţian, fina lui Valeriu Zgonea. Este trimisă în judecată pentru că şi-ar fi atribuit sume de bani necuvenite, ca director interimar al Teatrului Bulandra (funcţie ocupată timp de aproximativ un an în mandatul primarului Gabriela Firea);

– Cezar Preda, ICR Paris. Ce îl recomandă? Are diploma de inginer în metalurgie, a fost deputat PDL și PNL timp de 16 ani

Liviu Jicman, șeful ICR, este sprijinit de PNL. El nu are studii culturale, dar a dvenit inițial directorul Muzeului Național Cotroceni din subordinea Administrației Prezidențiale. El este absolvent de Colegiu Național de Apărare.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Ați votat PSD 30%, PNL 25%, vă meritați sărăcia.

    • Din păcate pentru noi, mulți nici nu mai realizează ca sunt bani din buzunarul fiecăruia. Ei au impresia ca politicienii se finanțează altfel, “nu e ca și cum ar veni și ne-ar lua direct din portofel”. Asta bineînțeles și din cauza României Educate, mulțumim Iohannis, mulțumim PNLSD și sa va puneți amantele la ICR-uri. In 2024 se va stinge lumina in RO

  2. Viziunea corectă este desființarea ICR, nu lărgirea lui! Când ai lipsă de efucacitate și scandaluri pe temă ani în șir, aia faci – desființezi, dacă ești normal la cap!