G4Media.ro

Guvernul de la Chișinău a aprobat „dezoffshorizarea” Republicii Moldova. Acționariatul companiilor va…

Guvernul de la Chișinău a aprobat „dezoffshorizarea” Republicii Moldova. Acționariatul companiilor va fi de acum transparent și liber de accesat ca date deschise

Guvernul Republicii Moldova a aprobat, miercuri, avizul pentru modificarea Legii privind înregistrarea de stat a persoanelor juridice și a întreprinzătorilor individuali, astfel că secretul offshore va fi anulat pentru a oferi o transparență maximă companiilor care activează în Republica Moldova.

Opacitatea acționariatului multor companii din Republica Moldova deținute și controlate din offshore-uri a favorizat corupția în această țară. Puterea pro-europeană de la Chișinău a anunțat încă din campania electorală pentru parlamentare din 11 iulie că va reglementa acest aspect.

Autoritățile au hotărât astfel că va fi publicată lista beneficiarilor efectivi ai tuturor companiilor cu fondatori în jurisdicții care nu asigură transparența, respective zone offshore.

Mai mult, guvernul a decis ca Agenția Servicii Publice (ASP) să fie cea care asigură accesul la informația din Registrul de stat cu privire la beneficiarii efectivi ai companiilor ce activează pe tot teritoriul Republicii Moldova. În viitorul apropiat, informația va putea fi accesată pe toate platformele existente de publicare a datelor deschise despre companii.

Guvernul menționează că noile prevederi vor contribui la asigurarea stabilității economice a statului, prevenirea corupției, evaziunii fiscale și spălării banilor.

Investigațiile jurnalistice din ultimii ani au scos la iveală foarte multe scheme de corupție puse la cale de companii offshore abonate la banii statului. Oligarhi precum Vladimir Plahotniuc, Ilan Șor, Veaceslav Platon sau chiar fostul președinte prorus Igor Dodon au fost conectați la astfel de companii offshore într-o formă sau alta pe diverse scheme de corupție și finanțări ilegale.

Foto: Oligarhul acum fugar, Vladimir Plahotniuc, un artizan al schemelor de corupție prin offshore-uri conectate la banii publici din Republica Moldova. Sursa/Facebook Vladimir Plahotniuc.

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

7 comentarii

 1. In Romanistan pe cand asa o lege?

  • Cel putin in legatura cu companiile care castiga contracte publice ar fi absolut necesar – vezi de exemplu cazurile teldrum si fratii negoita.

  • Criza de guvern a fost provocată tocmai de blocarea anticorupţiei.

 2. Felicitări celui mai tare om politic moldovean , Maia Sandu .
  Respect pt Dna de fier a celor de dincolo de Prut .

 3. „Acționariatul companiilor va fi de acum transparent și liber de accesat ca date deschise”

  Mai NECȘUȚULE, da’ cum ai reusit tu sa scoti asa o capodopera de titlu, logic si limpede cacristalu’ ?

 4. Declarativ se citesc intentii, amendamente, interese, lobbysm.
  Încheiați cei din Guvern,Parlament si Presedentie sa veniți cu declarații, „dezbracati-va” din straie de opozitie!
  Aduceți siguranța și stabilitate in familia moldovenilor!
  Eu aștept sa demareze controlul parlamentar si pusa in capul mesei legea.
  Succes

 5. Poate invata si Romania ceva. Ajunge Moldova mai Romania ca Romania pana devine Romania Romania.