G4Media.ro

Guvernul Dăncilă a tăiat 13% din bugetul de cheltuieli pentru instrumentarea dosarelor…

Guvernul Dăncilă a tăiat 13% din bugetul de cheltuieli pentru instrumentarea dosarelor penale. Procuror: Sunt afectate dosare cu infracţiuni foarte grave

Guvernul Dăncilă a tăiat drastic la ultima rectificare bugetară din bugetul de cheltuieli al procurorilor, care s-a diminuat cu 13%. Asta înseamnă mai puțini bani pentru expertize, traduceri, pentru instrumentarea dosarelor penale, pentru chiria imobilelor în care funcționează unități de parchet etc, a explicat într-un răspuns pentru G4Media.ro Parchetul General.

Guvernul a tăiat 10.000.000 de lei din bugetul procurorilor, adică peste 2 milioane de euro. Este o diminuare dramatică cu aproape 13 la sută din totalul de 77.500.000 de lei, adică peste 16 milioane de euro, bani alocaţi Parchetelor la capitolul „bunuri şi servicii” de la bugetul de stat.

„Prin Legea nr. 2/2018 a bugetului de stat pe anul 2018, în bugetul aprobat Ministerului Public la titlul „Bunuri şi servicii” au fost prevăzute credite bugetare în sumă de 77.500 mii lei. Rectificarea bugetară negativă în sumă de 10.000 mii lei reprezintă 12,91 % din creditele bugetare alocate Ministerului Public pe anul 2018 la titlul „Bunuri şi servicii”, a precizat Parchetul general într-un răspuns pentru G4media.ro

Ce impact va avea diminuarea bugetară. Sunt bani mai puţini pentru expertize, traduceri, onorariile avocaţilor din oficiu, chirii. „Diminuarea fondurilor la „Bunuri şi servicii” va afecta cheltuielile cu instrumentarea dosarelor penale, cheltuielile pentru închirierea de imobile cu destinaţia de sedii pentru funcţionarea unităţilor de parchet şi a structurilor teritoriale ale DIICOT, cheltuielile cu achiziţionarea furniturilor de birou, a materialelor şi prestărilor de servicii cu caracter funcţional, a obiectelor de inventar, cheltuielile cu plata onorariului avocaţilor pentru asistenţa judiciară acordată din oficiu, precum şi cheltuielile curente de funcţionare normală a tuturor unităţilor de parchet din teritoriu (inclusiv DIICOT), cheltuieli care reprezintă angajamente legale de plată”, a arătat Parchetul general pentru G4media.ro.

Potrivit unui comunicat de săptămâna trecută al Parchetului general, reducerea bugetară a fost distribuită proporţional între parchetele din ţară. „Întrucât o pondere importantă în această categorie de cheltuieli o au cele care vizează instrumentarea dosarelor penale (expertize judiciare, tehnice şi contabile solicitate în dosare penale, traducerile impuse de rezolvarea dosarelor, inclusiv rechizitoriile în dosarele penale în care sunt implicaţi cetăţeni străini), ordonatorii secundari şi terţiari de credite din cadrul Ministerului Public urmează să prioritizeze cheltuielile destinate activităţilor de urmărire penală, iar la prima rectificare bugetară să fie solicitate sumele necesare restabilirii echilibrului bugetar”, arăta Parchetul în comunicatul de presă.

Claudiu Sandu, prim procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Braşov, a declarat recent pentru Digi24.ro: „La Braşov există o tăiere de 78.000 de lei, realizată fără să ştim, în septembrie. Întâmpinăm probleme destul de mari în plata unor cheltuieli operative, în dosare care privesc infracţiuni foarte grave, gen infracţiuni contra vieţii, împotriva minorilor, inclusiv agresiuni sexuale, toate aceste chestiuni trebuind să fie supuse atenţiei unor experţi, până la infracţiuni economice, unde se efectuează expertize şi numeroase comisii rogatorii internaţionale, ale căror traduceri trebui plătite”.

(Sursa: Inquamphotos/ Autor: Octav Ganea)

 

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

13 comentarii

 1. Oala cu rahat psd ist clocoteste la maxim.

  • Asta au votat românii în 2016.

   Dacă aveau discernământ, votau cu unii care nu fură şi nu au nevoie să omoare Justiţia.

   Dar asta e naţia, hoţi, proşti şi o mână de oameni care urlă adevărul în piaţa publică, neascultaţi de nimeni.

 2. Nu ar strica un audit serios la DNA sa vada si poporul cum au cheltuit banii !!!

  • da, si un audit la ONG-urile finantate pe blat de PSD sa se vada cum sunt cheltuiti banii pe postaci.

  • Si asa IMBUIBATII de procurori schelalaie , daca ii mai verifica cineva camcum cheltuiesc banii , va fi o vaicareala generala .

  • Verificatii pensiile speciale si salariile de mii de euro date pupincuristilor lor.

 3. Suntem tigru Europei la creștere economică și ce face guvernul ???? Taie bugetele instituțiilor neafiliate politic PSD . Merg pe ideea că dacă tot nu sunt alea noastră da le dreacu sa moara de foame . E vorba de parchet , de președenție , de SRI , de SPP . Nu știu câți Români înțeleg chestiune legată astea , nu știu dacă se aude prin sătucuri , prin birturi treabă asta , nu știu dacă interesează pe Românaș treaba asta . Io unu sunt de părere că nu interesează , nu știu dar parca și aud pe cineva : Lasă ba că face economie, îmi dă mie la pensie , ce să facă aia cu banii și așa au prea multi . Intr un stat normal la cap justiției trebuie sa i dai instrumente puternice sa se lupta cu infractorii , ptr că infractori sau sofisticat , ei nu mai sunt ce au fost acum 30 de ani , sa și scrie răvașe unuia altuia , deci o finanțare masivă ptr a combate acest cancer al societății .

  • Mi-as permite sa va invit in Occident , sa constatati cam cum este cu infractiunile si coruptia , mai ales a gulerelor albe .
   Pana acum nu au iesit la iveala cei care au dat milioanele de euro in dosarul Microsoft , in mod sigur au venit din occident , cat despre dosarul EADS multa liniste in curata si cinstita Germanie , sa nu mai pomenesc de nemtii cei corecti de la VW .

 4. Iar ai pus cacat pe clanta? Sau l-a pus @Asistat? Gusta sa vezi al cui e.

 5. Si de ce abia astazi apare aceasta stire? Rectificarea a avut loc azi dimineata sau ieri?!

 6. E clar: agresiunile sexuale nu vor mai fi platite.

 7. daca e adevarat bine a facut! mai trebuie sa taie si din multe posturi de procurori si personal auxiliar si din salariile si pensiile banane! cele mai mari din tara