G4Media.ro

Guvernul britanic va propune revizuirea legii trădării, veche de peste 650 de…

Guvernul britanic va propune revizuirea legii trădării, veche de peste 650 de ani, pentru a înlesni judecarea jihadiștilor care se întorc din Siria și Irak

Cabinetul condus de prim ministrul britanic, Boris Johnson, se va consulta cu privire la propunerile de utilizare a legilor trădării pentru prima dată din 1946 ca parte a unui proiect de lege privind securitatea națională care urmează să fie inclus în Discursul Reginei (programul de guvernare pe următoarele 12 luni) din 11 mai, pentru a acoperi “apartenența sau sprijinul actorilor nestatali care încearcă să facă rău Regatului Unit, cum ar fi grupările teroriste sau hackeri”, dezvăluie cotidianul londonez The Times.

Există, de asemenea, o propunere de inversare a probei verității în urmărirea penală a unui cetățean britanic care a călătorit peste hotare pentru a se alătura unui grup terorist precum Statul Islamic. Persoanele fizice ar trebui să aibă un motiv legitim pentru a-și justifica călătoria într-un “loc fierbinte” desemnat legal în care călătoria este interzisă sau trebuie să fie urmărite în temeiul legilor trădării.

Reformele sunt concepute pentru a spori numărul de urmăriri penale ale cetățenilor britanici care se întorc în Marea Britanie după ce au călătorit pentru a se alătura unui grup terorist și pentru a înăspri sentințele celor condamnați.

Serviciile de securitate se tem că inclusiv cei care sunt urmăriți în judecată scapă cu sentințe îngăduitoare. Procesarea în temeiul legilor trădării ar spori pedeapsa maximă pentru apartenență sau sprijin pentru un grup terorist la închisoare pe viață, de exemplu.

Legea trădării din 1351

William Joyce
William Joyce – Lordul Haw Haw foto: Wikipedia

Ministrul de interne, Priti Patel, dorește să reînnoiască planurile de actualizare a Legii trădării din 1351, care a fost folosită ultima dată pentru condamnarea lui William Joyce, cunoscut sub numele de Lord Haw-Haw (foto stânga), un britanic care a făcut propagandă la radio în Germania pe timpul războiului împotriva Marii Britanii. În forma sa actuală, a fost descrisă de parlamentari drept „ineficientă”, relatează Times.

Serviciile de securitate ar fi îngrijorate, potrivit relatărilor, de rata scăzută a urmăririi penale. Cifrele ministerului de interne arată că 900 de cetățeni britanici au fost considerați o problemă de securitate națională după ce au călătorit în Siria sau Irakul pentru a se alătura organizațiilor teroriste din 2011 până azi.

Autoritățile estimează că aproximativ 200 dintre aceștia au fost uciși pe câmpul de luptă și se bănuiește că încă 300 sunt încă în Orientul Mijlociu, cu zeci de deținuți în lagăre din nord-estul Siriei. Aproape 400 s-au întors în Marea Britanie, dar doar aproximativ 10% au fost urmăriți penal.

Se așteaptă ca modificările să facă parte dintr-un proiect de lege mai larg pentru a contracara activitățile ostile statului. Planurile includ urmărirea penală a spionilor străini care operează în Marea Britanie printr-o acțiune menită să protejeze națiunea de state ostile precum China și Rusia. Toți cei care lucrează în numele guvernelor străine din Marea Britanie ar trebui să își înregistreze prezența, potrivit ziarului The Times.

Foto: Priti Patel (gov.uk)

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter