G4Media.ro

Guvernul britanic respinge ultimatumul Uniunii Europene și anunță că nu va renunța…

Guvernul britanic respinge ultimatumul Uniunii Europene și anunță că nu va renunța la dreptul său de a modifica acordul de ieșire din UE

Guvernul britanic a respins ultimatumul dat de Uniunea Europene de a renunţa la planul său de a încălca parţial acordul de ieşire din UE, relatează dpa.

Ministrul de stat Michael Gove, responsabil pentru aplicarea acordului de retragere a Regatului Unit din UE, a declarat că a respins cererea exprimată de vicepreşedintele Comisiei Europene Maros Sefcovic.

„Am transmis foarte clar că nu vom retrage proiectul de lege, iar el a înţeles acest lucru. De asemenea am subliniat importanţa vitală a realizării de progrese”, le-a spus Gove jurnaliştilor. El a adăugat că trebuie ajuns la un acord în cadrul negocierilor privind modul de implementare a unei prevederi din acordul de retragere privind aranjamente vamale separate post-Brexit pentru Irlanda de Nord.

Comisia Europeană a dat termen joi Regatului Unit ca până la finalul lunii să retragă proiectul de lege ce vizează o serie de modificări în angajamentele asumate inițial în cadrul Brexitului. Potrivit reprezentanților europeni, noua inițiativă legislativă aduce „atingere gravă încrederi”. Comisia Europeană a subliniat că  nu va ezita să se adreseze justiţiei.

„Prin proiectul său de lege, prezentat miercuri, Regatul Unit a adus atingere gravă încrederii cu Uniunea Europeană. Acum îi revine guvernului britanic sarcina să restabilească această încredere” se menţionează în comunicatul transmis de executivul european.

Comunicatul a fost publicat după o reuniune convocată de urgenţă la Londra între ministrul de stat britanic Michael Gove şi vicepreşedintele CE pentru relaţii interinstituţionale, Maros Sefcovic.

Uniunea Europeană consideră că intrarea în vigoare a legii respective ar constitui o „încălcare extrem de gravă a acordului de retragere”, încheiat în luna ianuarie, în special în ceea ce priveşte protocolul asupra Irlandei şi Irlandei de Nord, menită să evite revenirea la o frontieră fizică pe insula Irlanda, relatează Agerpres.

Maros Sefcovic i-a spus în termeni foarte clari lui Michael Gove că „punerea în practică complet şi în intervalul dorit a acordului de retragere, inclusiv a protocolului privind Irlanda/Irlanda de Nord, este o obligaţie juridică”.

„Violarea termenilor acordului de retragere ar încălca dreptul internaţional, ar eroda încrederea şi ar pune în pericol negocierile în desfăşurare privind relaţiile viitoare”, subliniază Comisia Europeană.

Sursa foto: Facebook/ Boris Johnson

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

10 comentarii

 1. Asta nu e un guvern, e o gasca de tampiti care isi inchipuie ca-s destepti. Vai de brexitul vostru…

 2. Ce specimene! Au anuntat anul trecut cu mare tam-tam ca semneaza un acord, iar acum se scarpina dupa ureche si spun „pai si ce daca l-am semnat, putem sa modificam fiindca asa ni s-a pus noua pe chelie”.
  Inainte aveam in minte imaginea unei tari grandioase, condusa de oameni inteligenti si rafinati, la care cuvintul dat e garantie de nezdruncinat. „Gentlemen’s agreement” parea sa spuna totul despre staiful englezesc. Cind colo…. vedem o adunatura de smecheri cu ifose, care joaca la cacealma, merg pe santaj si tipa ca UE e rea cu ei.

 3. Boris, Bozo si Crăcănel, acest trio Do-Re-Mi al politicii internationale, despre care ne vom aminti cu nostalgie si cu zambetul pe buze peste ani…

 4. Asta e din seria „pentru că putem”.
  De dragul unor avantaje economice își sacrifică onoarea și credibilitatea… Trist.

 5. Au ei motivele lor pentru care fac asta. Uniunea Sovietelor Socialiste (UE) trebuie sa-si revizuiască mai întâi relația cu Rusia și apoi să dea ultimatumuri. Citesc ca Putin vrea dialog cu UE pe problema Navalnii. Veti vedea ca totul se rezolva, iar gazul va curge din nou prin North Stream. Asta este Uniunea Comunistă!

  • Amice, dovedești o gravă necunoaștere a subiectului și mai ești și fudul pe deasupra.

   Legea respectivă ar putea trece în camera Comunelor, având în vedere majoritatea lejeră a partidului lui Johnson acolo, dar în Camera Lorzilor sunt mulți care au fost critici față de faptul că actul ar încălca prevederi ale dreptului international. Singura legătură a subiectului cu Rusia este un ricoșeu făcut de Lordul Howard, care, după ce a criticat dur neluarea în seamă a dreptului international, fapt ce ar aduce, citez : ”damage done to our reputation for probity and respect for the rule of law” a întrebat : ”Cum putem să reproșăm Rusiei, Chinei sau Iranului, cazurile în care comportamentul lor este sub standardele acceptate international, dacă noi dovedim așa slabă considerație față de obligațiile noastre din tratat ?

 6. Cel mai bine o taie cu ei definitiv ca si asa au facut numai prapad in ultimii 500 de ani … Dati in judecata zdravan si ‘la revedere’ …

 7. Amănuntele problemei :
  https://www.bbc.com/news/54088596

  Oricum, ”este fără precedent” spune un expert de la Cambridge în drept international. ”Nu știu de nici o altă lege care să prevadă în mod expres că permite violarea unui tratat”( international ).

 8. Britii sunt bestiali!

  dupa ce s-au retras, au elaborat un acord pe care acum vor sa-l incalce!

  dupa ce s-au retras se duc la negocieri cerandu-le europenilor sa-si modifice legislatia, ca sa aiba drept la cascaval!

  politica nascuta din traditia perfidului albion nu mai este eficienta!

  este pentru prima data in ultimii 400 de ani cand tari precum Spania, Franta, Olanda si Germania ii trag M.B un sut in fund fara sa traga un glont! asta da performanta politica!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.