G4Media.ro

Guvernul britanic a făcut public planul de imigrație: muncitorii necalificați nu vor…

Foto: Guvern

Guvernul britanic a făcut public planul de imigrație: muncitorii necalificați nu vor mai primi vize de la 1 ianuarie 2021

Lucrătorii cu joasă calificare nu vor primi vize începând de la 1 ianuarie 2021 potrivit planului făcut public de guvernul britanic. Reforma sistemului de imigrație prevede tratarea egală a imigranților din Uniunea Europeană și a celor din afara UE, scrie jurnalistul Petru Clej pentru RFI.

Potrivit proiectului făcut public marți seara, guvernul intenționează să introducă un sistem de imigrație a forței de muncă bazat pe puncte, de tip australian, sistem promis de Partidul Conservator de guvernământ în campania electorală pentru alegerile din decembrie 2019, în care partidul condus de prim ministrul Boris Johnson a câștigat o majoritate clară.

Potrivit schemei care ar urma să funcționeze începând cu 1 ianuarie 2021, lucrătorii străini care doresc să lucreze în UK trebuie să aibă o calificare și să beneficize de un „sponsor aprobat”, pentru care primesc 50 de puncte.

În total, un solicitant la imigrare trebuie să atingă un punctaj de 70, punctele suplimentare fiind atribuite pentru calificări, nivelul salariului oferit și sector cu forță de muncă deficitară. Vorbirea limbii engleze la un nivel cerut primește 10 puncte.

Guvernul a exclus însă flexibilitatea pentru imigrația forței de muncă necalificate, cerând firmelor să nu mai depindă de lucrătorii imigranți și să folosească cei 3,2 milioane cetățenii UE aflați în UK pentru a satisface cererile de pe piața muncii.

Până la 31 decembrie 2020 regulile actuale ale pieței unice UE, inclusiv libera circulație a forței de muncă, rămân în vigoare și orice cetățean UE care vine până la acea dată are automat drept de ședere și de lucru în UK și după 1 ianuarie 2021.

Limita inferioară a salariului oferit lucrătorului imigrant a fost coborâtă de la o propunere inițială de 30000 de lire pe an la 25600 lire (aproximativ salariul mediu actual în UK) cu posibilitatea scăderii până la 20480 de lire în cazul sectoarelor deficitare sau dacă solicitantul are doctorat.

Reacții critice

Ocupații precum cea de chelner nu mai sunt pe lista aprobată, în schimb figurează altele noi ca tâmplar, zugrav-vopsitor sau bonă.

O altă noutate este dispariția plafonului care limita numărul de lucrători calificați care puteau imigra și de la 1 ianuarie 2021 nu se va mai face nicio discriminare în favoarea imigranților din UE în detrimentul celor din restul lumii.

Confederația Patronatelor Britanice (CBI) a salutat unele dintre propuneri, dar a pus sub semnul întrebării ușurința recrutării de către firme peste hotare.

Partidele de opoziție și sindicatele au criticat sever planul guvernului, spunând că pune în pericol recrutarea pentru numeroase firme și instituții publice și au acuzat guvernul de folosirea imigranților ca țapi ispășitori.

Guvernul va adopta un proiect de lege care să includă toate aceste propuneri și apoi îl va trimite parlamentului spre dezbatere, iar pentru a deveni lege proiectul trebuie adoptat în termeni identici de Camera Comunelor și Camera Lorzilor.

Sursa: Radio France International

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. 20k lire daca are doctorat? Serios? Cred ca e ceva gresit in traducere. Oricum cu aceste asa zise restrictii se da liber la sclavie legala. Adica englezii vor face ce stiu mai bine. Sa puna åe altii la jug si ei sa dea cu biciul. Nu ca nemtii sau francii sunt mai breji. Sa fie sanatosi. Sa vedem ce se va intampla dupa ’22 cand va fi criza in plina desfasurare. Cat isi vor mai permite sa dea moca ajutorul la de 800 lire la cetatenii brits daca nu muncesc. Vom vedea.