G4Media.ro

Grupul WindEurope: Succesul sectorului energiei eoliene sporeşte şansele ca UE să-şi îndeplinească…

Sursa foto: edpr.com

Grupul WindEurope: Succesul sectorului energiei eoliene sporeşte şansele ca UE să-şi îndeplinească obiectivele de mediu

Un an record pentru construirea de noi parcuri eoliene şi redresarea investiţiilor în sector au creat speranţe că UE îşi va putea îndeplini obiectivele de mediu, arată datele publicate miercuri de grupul de lobby WindEurope, transmite Reuters, transmite Agerpres.

În raportul său anual, WindEurope a descris 2023 ca anul „îmbunătăţirii semnificative” în zonele cheie din sectorul energiei eoliene europene, care s-a confruntat cu dificultăţi în 2022, pe fondul inflaţiei ridicate, al majorării dobânzilor şi al volatilităţii de pe piaţa energiei, după ce Rusia a invadat Ucraina.

Anul trecut, investiţiile în parcurile eoliene offshore din Europa au urcat la 30 miliarde de euro, faţă de doar 0,4 miliarde de euro în 2022. Capacitatea nou instalată de energie eoliană în UE a atins nivelul record de 16,2 gigawaţi (GW) în 2023, din care 80% a fost de la parcuri eoliene terestre, a precizat WindEurope.

Instituţia susţine că politicile UE de accelerare a acordării autorizaţiilor pentru proiecte a încurajat sectorul, în plus faţă de propunerile blocului comunitar de a sprijini accesul la finanţare al proiectelor din domeniul energiei eoliene.

În 2023, numărul autorizaţiilor acordate pentru parcuri eoliene terestre în Germania şi Spania a crescut cu 70% faţă de 2022.

Parcurile eoliene din Europa s-au confruntat cu o perioadă dificilă, pe fondul perturbărilor din lanţurile de aprovizionare, a inflaţiei ridicate şi a problemelor cu echipamentele, chiar dacă producătorul de turbine Vestas din Danemarca a revenit pe profit în trimestrul patru din 2023.

WindEurope se aşteaptă acum ca în Europa capacitatea nou instalată de energie eoliană să se situeze în medie la 29GW pe an, ajungând la un total de 393GW în 2030 – aproape de nivelul de 425GW necesar pentru îndeplinirea obiectivelor de mediu ale UE din 2030.

Cel mai mare risc la adresa extinderii energiei eoliene în Europa îl reprezintă încetinirea investiţiilor în modernizarea reţelelor electrice, pentru a gestiona ponderea în creştere rapidă a energiei din sure regenerabile, avertizează WindEurope.

Instalaţiile eoliene au fost responsabile anul trecut pentru 19% din toată electricitatea produsă în UE, ceea ce a ajutat blocul comunitar ca 44% din producţia totală de electricitate să fie din surse regenerabile, potrivit unei analize a Institutului Fraunhofer.

De asemenea, în octombrie 2023, Comisia Europeană a lansat un pachet de măsuri destinat impulsionării sectorului energiei eoliene, care include tot mai mult sprijin financiar pentru furnizorii din industria energiei eoliene, prin intermediul Băncii Europene de Investiţii, dar şi modificări cu privire la licitaţiile pentru energii regenerabile, care ar putea să îi favorizeze pe producătorii locali.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Fara investitii masive in centrale nucleare nu veti indeplini niciun obiectiv de mediu, eventual doar pe acela de a ne lasa fara tensiune la priza exact cand ai nevoie.