G4Media.ro

Grupul G7: Rusia „pune în pericol regiunea” prin ocupaţia sa de la…

Sursa foto: Andrey BORODULIN / AFP

Grupul G7: Rusia „pune în pericol regiunea” prin ocupaţia sa de la centrala nucleară de la Zaporojie / „Solicităm să predea imediat controlul proprietarului său legitim, Ucraina

Grupul ţărilor cel mai puternic industrializate G7 a acuzat miercuri Moscova că „pune în pericol” regiunea ucraineană din jurul centralei nucleare Zaporojie, ocupată de trupele ruseşti, şi cere restituirea centralei Ucrainei, relatează AFP, citată de Agerpres.

„Solicităm ca Rusia să predea imediat proprietarului său suveran legitim, Ucraina, controlul total al centralei nucleare de la Zaporojie”, scrie G7 într-un comunicat publicat de Germania, care asigură preşedinţia grupului. „Controlul continuu al Rusiei este acela care pune în pericol regiunea”, dă asigurări grupul.

„Personalul ucrainean care exploatează centrala nucleară de la Zaporojie trebuie să-şi poată exercita atribuţiile fără a suferi ameninţări sau presiuni”, a mai menţionat G7.

G7 se declară de asemenea „profund preocupat de grava ameninţare” pe care armata rusă o face să planeze asupra „securităţii” instalaţiilor nucleare ucrainene.

Ocuparea lor de către trupele Moscovei „sporeşte considerabil riscul unui accident sau al unui incident nuclear” şi „pune în pericol populaţia Ucrainei, statele vecine şi comunitatea internaţională”, potrivit aceleiaşi surse.

Centrala nucleară ucraineană de la Zaporojie este un subiect de acuzaţii reciproce între Moscova şi Kiev, care afirmă fiecare că tabăra adversă a bombardat instalaţiile nucleare săptămâna trecută, fără ca nicio sursă independentă să poată confirma sau infirma informaţiile.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a vorbit despre spectrul catastrofei de la Cernobâl.

Marţi seară, operatorul ucrainean, Energoatom, a afirmat că forţele ruse pregătesc racordarea centralei la Crimeea, peninsulă anexată de Moscova în 2014, şi că o avariază în timpul acestei reorientări a producţiei de electricitate.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

7 comentarii

 1. Daca capacitatile militare de aparare ale rusiei sunt depasite de loviturile ucrainienilor ce tintesc pozitii in imediata vecinate a centralei nucleare atunci rusia isi ea calabalicul si pleca din ucraina .

 2. Corect!
  Armata nu ar trebui să se apropie în niciun caz de asemenea obiective punând în pericol întreaga umanitate.

 3. Într-adevăr lumea s-a schimbat.
  …nu mai poți fi avortat, dar mai devreme sau mai târziu cineva te va trimite la origini, poate există o șansă.

 4. Mulți se dau viteji, în a a-și spune părerea – îndeosebi comentatori pe’aici /părerologi de profesie/ te contrazic, ba chiar sar cu insulte, cu jigniri, te înjură.. Nu’i de mirare că „multă lume ajunge să înnebunească” tocmai pentru că acest tip de comportament (care include în mod special troliing’ul pe portalurile de știri, acoperindu-se de multe ori sub anonimat) nu are limite.

  Ideea e, că este de preferat un rău mai mic – invadarea Ucrainei, rusificarea forțată, ORICE cu Ucraina (distrusă, dacă vreți) decât un rău de dimensiuni și grozăvii incredibile – cum ar fi, topirea unui continent întreg (gen SUA)!

  Or problema e că tocmai ASTA nu vor „să înțeleagă” acești comentatori pe’aici ba chiar Politicienii; ei, necunoscând ce urmează își dau cu presupusul, cu părerea că așa e mai bine sau așa (necunoscând Planul de Sus) respectiv fiind de părere că înarmarea Ucrainei, menținerea Războiului, doar doar vor culca Rusia la Pământ și astfel ar fi „o răzbunare”..

  Or Domnul, Dumnezeu-Creatorul, Cel care a ales pe Israel, a vestit cu milenii în urmă ce urmează să se întâmple.
  Ba chiar a făcut de cunoscut și (slujitorilor Săi) detalii cu ce urmează!

  Și anume: Roșul va rămâne în picioare (Ezechiel 38 este un argument de netăgăduit cu privire la acest aspect) – pe când Babilonul, va cădea (iar aici, Apocalipsa cap.18 este argumentul – căci tot ce a fost profețit în Cuvântul Sau etern, se va împlini întocmai; căci NU este cuvântul muritorilor ci El a vorbit prin ei!)

  Și nu mai pupați cadavrele morților! – căci trupul lui Moise, tocmai din acest motiv le-a fost ascuns israeliților!

  • Pari foarte convins, dar probabil nu ai timp să mai gândești pentru că au gândit alții înainte pentru tine.
   Mare tupeu să aduci în discuție Creatorul și să propui argumentul unui „rău mai mic”, urmat probabil de încă un „rău mai mic” într-un șir ce nu se poate termina decât în infern.
   Ești terminat înainte de a-ți veni vremea!

 5. In presa britanică scrie ca rușii au tăiat alimentarea din sursa externa a centralei, fir cu fir, bombardând firele-mama ce tembeli! – și mai rămăsese un fir. Urma sa fie și asta tăiat, prin bombardare probabil, urmând sa treacă centrala pe diesel o perioada cât leagă firele la linia de alimentare din Crimeea. Lipsa redundantei e crima la o centrala nucleară, care e diferită de centrala pe care o aveți la bloc in apartament. O lume ca in Idiocracy.

 6. Nu ca saracia in gubernii.