G4Media.ro

Grupul de Comunicare Strategică: Am înștiințat Consiliul Europei că România s-a decuplat…

Grupul de Comunicare Strategică: Am înștiințat Consiliul Europei că România s-a decuplat de la prevederile CEDO exclusiv pentru gestionarea crizei de coronavirus/ Am explicat contextul instaurării stării de urgență

Grupul de Comunicare Strategică a transmis, marți seară, printr-un comunicat de presă, că reprezentanții grupului au înștiințat Consiliul Europei că România s-a decuplat de la prevederile CEDO exclusiv pentru gestionarea crizei de coronavirus și că au explicat, de asemenea, contextul în care, în 16 martie, a fost instaurată starea de urgență:
”În cadrul procedurii de notificare a Secretarului General al Consiliului Europei, România a transmis textul Decretului nr 195 din 16 martie 2020, precum și traducerea sa în limba engleză. Prin punerea la dispoziția Consiliului Europei a întregului text al Decretului au fost furnizate informațiile necesare privind drepturile și libertățile fundamentale al căror exercițiu se limitează în scopul exclusiv al gestionării crizei generate de răspândirea virusului SARS-CoV-2, drepturi explicit menționate în cuprinsul art. 2 al Decretului Prezidențial. Totodată, notificarea a inclus informații privind contextul instaurării stării de urgență, fiind subliniat caracterul excepțional al măsurilor luate, care privesc limitarea răspândirii virusului SARS-CoV-2 și durata pentru care a fost decretată starea de urgență”, se arată în comunicatul transmis de GCS.
Comunicatul integral al GCS:
 • Facem precizarea că, potrivit art. 15 din Convenție, în caz de ”(…) pericol public ce amenință viața națiunii, orice Înaltă Parte Contractantă poate lua măsuri care derogă de la obligaţiile prevăzute de prezenta Convenţie, în măsura strictă în care situaţia o impune şi cu condiţia ca aceste măsuri să nu fie în contradicţie cu alte obligaţii care decurg din dreptul internaţional”.
 • Pe cale de consecință, pentru adoptarea unor astfel de măsuri nu este necesară obținerea vreunei aprobări de la Secretarul General al Consiliului Europei, statele părți la Convenție având deplina suveranitate de a adopta măsurile pe care le apreciază de cuviință în astfel de situații excepționale (cu limitările stabilite prin Convenție).
 • Singura obligație ce incumbă autorităților statelor părți este de a informa pe deplin Secretarul General al Consiliului Europei despre măsurile de această natură adoptate, conform art. 15 alin. 3.
 • Totodată, menționăm că organismul jurisdicțional stabilit în baza Convenției, respectiv Curtea Europeană a Drepturilor Omului, își menține competența de a se pronunța în orice situație dată cu privire la măsurile adoptate de România în acest context.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

9 comentarii

 1. Acum ar fi vital, dl. Tapalaga sa va faceti meseria, de ziarist…

 2. Doar pe perioada coronavirusului? Si daca se „prelungeste” decuplatea de la CEDO pentru urmatorii 30 de ani?

  • Ce, e vreo teamă printre trolii sputnikari că e rost de vreo dictatură și mafia kaghebistă, aripa PRO-PSD lipsește la apel? Adică, securiștii flaușați s-au chinuit 30 de ani, nu e corect.

 3. Apel către Spitalul Militar București : Vladimir ești bine?

 4. Mda, tot inainte! Oare fac ceva bine indivizii astia?

 5. Buna. Hai sa ne reamintim ce a făcut notabil conducerea României, încălcând explicit drepturile fundamentale: tras în popor în 1989, ciomăgit și omorât români in 1991, sifonat bani prin dezinfectanți, cu moartea românilor, vezi Hexifarma… Gazat și ciomăgit români in 2018 august, la proteste împotriva corupției.

  De data asta va fi altfel… Când românii nu vor mai suporta sa plătească minciunile guvernanților cu viața (deja se infecteaza de numai)… cineva va considera să tragă sau nu în oameni? Sau ezita?

  Nu de alta, dar exact românilor nu au explicat de ce ne scot din convenție…

 6. Dar as vrea sa stiu: SUA, Germania, UK, Italia, SPania, si celelalte tari cu apa calda si democratii sanatoase, au cerut decuplarea asta?
  Si daca nu, de ce?
  Au mai putini jandarmi?

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.