G4Media.ro

Grindeanu: TAROM trimite mâine alte două curse speciale pentru repatrierea românilor abandonaţi…

Sursa Foto: Sorin Grindeanu / Facebook

Grindeanu: TAROM trimite mâine alte două curse speciale pentru repatrierea românilor abandonaţi de Blue Air

TAROM trimite sâmbătă alte două curse speciale pentru repatrierea cetăţenilor români abandonaţi de Blue Air pe aeroporturile din Europa, a anunţat, vineri seara, ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu, pe pagina sa de Facebook, transmite Agerpres.

Potrivit ministrului, prima cursă va pleca la ora 5:25 spre aeroportul Zakynthos, după care va continua zborul spre aeroportul Heraklion, pentru a repatria 160 de cetăţeni aflaţi în Grecia.

A doua cursă va pleca la ora 22:20 direct spre Heraklion, pentru a repatria alţi 189 de cetăţeni români.

„TAROM a mai trimis până acum o cursă specială la Heraklion (Grecia), dar şi la Tel Aviv (Israel), Larnaka (Cipru) şi Malaga (Spania), pentru aducerea în România a cetăţenilor români în condiţii de siguranţă. Mulţumim TAROM pentru răspunsul prompt şi pentru asumarea acestor misiuni speciale!”, a mai notat şeful de la Transporturi.

Blue Air Aviation a anunţat marţi, 6 septembrie, că suspendă până luni, 12 septembrie, toate cursele programate a pleca de pe aeroporturile din România, din cauza popririi tuturor conturilor companiei de către Ministerul Mediului, care pune compania în imposibilitatea achitării costurilor curente, necesare pentru operarea zborurilor zilnice.

Deşi Administraţia Fondului pentru Mediu a anunţat miercuri, pe 7 septembrie, că a decis suspendarea popririi asupra disponibilităţilor băneşti ale companiei Blue Air Aviation şi stabilirea unui grafic pe 12 luni pentru achitarea creanţei, operatorul aerian low-cost a anunţat vineri că va relua zborurile abia din 10 octombrie, precizând că pentru moment nu dispune de fondurile necesare plăţii combustibilului şi celorlalte cheltuieli operaţionale, necesare pentru zborurile planificate începând cu data de 12 septembrie.

„În ultimele 48 de ore conducerea executivă, Consiliul de Administraţie şi acţionariatul Blue Air au constatat faptul că nivelul vânzărilor de bilete a fost semnificativ afectat, iar sumele care au fost încasate de procesatorii de plăţi au fost blocate de aceştia, astfel încât societatea nu dispune în acest moment de fondurile necesare plăţii combustibilului şi celorlalte cheltuieli operaţionale, necesare pentru zborurile planificate începând cu data de 12 septembrie.

În plus, toţi furnizorii de servicii esenţiale zborurilor au condiţionat furnizarea respectivelor servicii de plata datoriilor scadente. În acest context au fost analizate toate aspectele privind modalitatea de reluare cât mai rapidă a activităţii de zbor, discutându-se în mod direct cu zeci de furnizori critici ai companiei, respectiv aeroporturi, societăţi de handling, furnizori de combustibil, autorităţi de control al traficului aerian, precum şi cu proprietarul aeronavelor operate de Blue Air. În urma acestora, societatea îşi propune să reia zborurile începând cu data de 10 octombrie 2022”, se arată în comunicatul companiei transmis vineri Agerpres.

Totodată, operatorul aerian a transmis pasagerilor cu zboruri programate până în data de 10 octombrie 2022 să nu se mai prezinte la aeroporturile de plecare pentru că aceste zboruri nu pot fi operate.

În acest context, Executivul a aprobat alocarea sumei de 5 milioane de lei din fondul de rezervă aflat la dispoziţia Guvernului pentru suplimentarea bugetului Ministerului Transporturilor în vederea aducerii românilor blocaţi pe aeroporturi din străinătate ca urmare a anulării zborurilor de către compania Blue Air, a anunţat miercuri purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru.

Call centerul MAE, misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale României au primit, în total, până pe 8 septembrie, 2.663 de solicitări de ajutor din partea românilor afectaţi de suspendarea zborurilor Blue Air, a informat Guvernul.

Ministerul Afacerilor Externe a pus la dispoziţia cetăţenilor români aflaţi în străinătate, afectaţi de anularea recentă a zborurilor companiei Blue Air, două numere de telefon la care aceştia îşi pot notifica situaţia, pentru a solicita sprijin în vederea repatrierii.

Astfel, românii blocaţi în străinătate din cauza situaţiei amintite pot solicita asistenţă la numărul 004 021 4311869, dar şi la numărul 004 0751084537. De asemenea, au la dispoziţie şi adresa de email callcenter@mae.ro.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

7 comentarii

 1. Uitaţi cum s-a votat pentru ajutorului de stat de 300 de milioane de lei pentru Blue Air: –> (https://scontent.ftgm1-1.fna.fbcdn.net/v/t39.30808-6/306220375_639794054181615_3551805545294504423_n.jpg?_nc_cat=111&ccb=1-7&_nc_sid=730e14&_nc_ohc=6wYZoH4WRtYAX8LpwsP&_nc_ht=scontent.ftgm1-1.fna&oh=00_AT-k10KU2JgyCcledmvuroZypNO9XNsZwOxTF9aMaubA6A&oe=631FE52A).
  .
  Am salvat şi aicea în caz că atacă ăştia cibernetic şi nu mai apucaţi să vedeţi 😏:
  ———————-
  – 96 (PSD prezenţi), 96 au votat DA.
  – 61 (PNL prezenţi), 61 au votat DA.
  – 19 (AUR prezenţi), 19 au votat DA.
  – 14 (UDMR prezenţi), 14 au votat DA.
  – 16 (Minorităţi prezenţi), 15 au votat DA, 1 s-a abţinut.
  – 19 (Neafiliaţi prezenţi), 15 au votat DA, 3 au votat NU, 1 s-a abţinut.
  – 45 (USR prezenţi), 44 au votat NU, 1 s-a abţinut.
  ———————-
  De postacii AUR ne e cel mai milă că ei sunt cei mai isterici pe subiect.😀😀

  • Partidul tau favorit nu a votat bine. Daca era companie ucraineana cred ca vota cu Da. Trebuie ajutata compania. Altfel, in ritmul asta ajungem sc.lavi la altii.

  • Deci compania aia românească nu e destul de româneasca pentru USR? Acest partid antinațional ar trebui desființat! Numai firmele străine sunt bune pentru USR! Masca a căzut! Afară cu USR din țară!

  • Nu e de vina. Pur si simplu nu conteaza. Dupa cum stii votul lor nu a contat, ajutorul a fost acordat.

 2. Neamuri, nemurele de parlamentari, prefecți, consilieri de toate rangurile…trebuie sa se întoarcă din concedii, incepe sesiunea parlamentară…

 3. Pai sigur, ca doar pierderile Tarom le suporta ma-sa, nu tot noi.

 4. “Eroii” de la Tarom nu au nevoie de aprobari, desi pierd sute de milioane de lei in fiecare an. Dar ei sunt curati si drepti si nu trebuie sa fie eficienti, ca sunt ai nostri, ai tuturor.
  Ar trebui inchise si Tarom si Blue Air!