G4Media.ro

Greenpeace a protestat cu un dinozaur în faţa Comisiei Europene împotriva includerii…

Greenpeace a protestat cu un dinozaur în faţa Comisiei Europene împotriva includerii gazelor şi centralelor nucleare în energiile, sugerând că ele ar trebui ”să dispară precum dinozaurii”

Activişti ai ONG-ului Greenpeace au adus marţi în faţa sediului de la Bruxelles al Comisiei Europene un dinozaur confecţionat din deşeuri de fier vechi, într-un protest împotriva posibilei includeri a gazelor naturale şi a tehnologiei nucleare în taxonomia Uniunii Europene, adică lista comunitară cu energii verzi şi care vor putea primi finanţare, relatează agenţia EFE, citată Agerpres.

Dinozaurul confecţionat de manifestanţii ecologişti care au participat la protest a fost botezat de aceştia ‘Taxonosaurus Rex’, cu aluzie la taxonomia UE. Înalt de circa patru metri, dinozaurul a fost pictat cu flăcări de gaz şi cu simboluri de pericol nuclear.

”Comisia Europeană doreşte să dea undă verde nuclearului şi gazelor pentru a primi milioane şi milioane ca investiţii verzi. Greenpeace este aici pentru a-i spune Comisiei Europene şi unor ţări din UE, precum Franţa, că nu o pot face”, a declarat agenţiei EFE activista Ariadna Rodrigo.

Tehnologia nucleară şi gazele ”aparţin trecutului” şi ele ”ar trebui să dispară precum dinozaurii”, mai spune reprezentanta ONG-ului, care crede că soluţia pentru combaterea schimbărilor climatice constă în investiţii în energii regenerabile, cum ar fi energia solară sau cea eoliană, precum şi izolarea termică a clădirilor pentru a reduce consumul de energie.

Într-un comunicat difuzat în ziua protestului, Greenpeace susţine că prelungirea vieţii utile a gazelor naturale şi a energiei nucleare prin includerea acestora în rândul energiilor durabile ale UE echivalează cu ”prăbuşirea unui meteorit” peste Pactul Verde european.

ONG-ul a criticat de asemenea faptul că un grup de state membre ale UE ”pro-gaze” şi ”pro-nucleare”, conduse de Franţa, ”par să o fi convins” pe preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, să propună criterii care să permită includerea în taxonomia comunitară a gazelor şi centralelor nucleare ca surse de energie ce protejează mediul.

Taxonomia constă într-un sistem de clasificare pentru investiţii durabile folosit la nivelul blocului comunitar în vederea atingerii obiectivelor de mediu prevăzute în Pactul Verde european. Interesul acestei clasificări, care încă este în negociere şi divizează statele membre, constă în atragerea investiţiilor private în economia verde.AGERPRES/(AS – autor: Sorin Popescu, editor: Sorin Calciu, editor online: Anda Badea)

 

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

26 comentarii

 1. Cine va raspunde pentru viitoarea catastrofa de mediu numita polistiren folosit la anveloparea cladirilor pentru a le face mai ‘performante’ energetic, Greenpeace?

 2. Tehnologiile nucleare noi sunt curate, nu ce era acum 30-60 de ani. Dar deh…

  • „Tehnologiile nucleare noi sunt curate,” asta înseamnă că nu lasă în urma lor deșeuri radioactive cu perioada de înjumătățire de câteva mii de ani? Nu de altceva, dar noi cam suntem groapa de gunoi a Europei…

 3. Probabil ca ei se incalzesc cu balegar, ca-n evul mediu. Inteleg, nu mai vrem carbune, nu mai vrem lemne… Dar curent vrem? Culmea e ca toti hipsterii astia nu lasa telefonul din mana…

  • La Summit-ul de la Glasgow, toata floarea Aparatorilor Mediului a sosit cu jet-uri particulare…nu au avut loc sa le parcheze !

 4. Astia de la Greenpeace sunt teroristi ! Vor sa distruga infrastructura energetica a planetei ! Iar prostii de la comisia europeana le canta in struna !

  • se stie demult ca greanpeace sunt niste comunistoizi leftarzi si ue face cea mai mare greseala sa ii asculte si sa faca tranzitia la verde prea repede

 5. „Caterinca climatica” la greu, pe seama cetatenilor aka slaveti.

 6. Greenpeace sa se duca sa protesteze in China

  • Ca să ce? Aproape jumătate din capacităţile de producţie noi din surse regenerabile planificate pe următorii 5 ani sunt planificate de China, mai mult decât UŞA şi UE făcute grămadă. UŞA emite de 3x mai mult CO2 pe cap de locuitor decât China. Deci ce să caute Greenpeace să strige în China? Ăia au priceput ce au de făcut, stai tu chillax.

 7. Ce fumeaza astia de la Greenpeace? Vreau si eu 🙂

 8. Pai si pe noi ne vor incalzi mamicile eco teroristilor astia?

 9. Ăștia de la Greenpeace de ce nu va încălziți voi la soare pe timpul iernii?! Sau veniți cu soluția rezonabilă ptr a înlocui gazul la costuri suportabile!

  • Costul că dacă o ţinem tot aşa o să facem planeta nelocuibilă ţi se pare suportabil sau insuportabil?”Eftin” în bani azi dar nesupravieţuibil pentru strănepoţi e OK după tine?

  • Dacă am de ales între a muri de frig la mine acasă sau, plătind facturile, la a muri de foame, nu voi mai avea strănepoți.

 10. Ratatii astia de la Greenpeace merita batuti cu niste tevi

 11. La ce activisti avem in zilele noastre, mai bine ramaneau dinozaurii pe pamant.

 12. Nu există altă soluție în afară de a folosi gaze și energie nucleară. Asta pe următorii 30 de ani. Dacă nu, avem varianta retragerii în peșteri.

 13. Dacă activista venea cu căruța trasă de doi bivoli la Bruxelles nu ar fi fost corect pt că 15% din emisiile de gaze cu efect de seră sunt datorate flatulenței (bășini) animalelor pe care le mâncăm. Dacă Greenpeace vrea să ne facă pe toți vegetarieni nu rezolva problema „bășinii” care la oameni, vaci și oi cantine metan.
  Energia eoliana, electrica, nucleara, pe gaze sau cărbune sunt bune toate și utile atât timp cât 15% din factura mea pentru mediu este folosita corect.

 14. Farsa climatică devine religie. Activiștii „cred” samd. Încălzirea globală devenită schimbări climatice nu este decât un basm.Ghețari topiți , nivelul mării peste 20 de ani când meteorologii nu pot face o prognoză precisă pe trei zile. Între timp, de frica ei, Obama și-a făcut casa pe plajă. Stâlpul plantat de Gore prin 2003 cu nivelul catastrofic estimat pentru 2020 este fix la aceeași distanță de luciul apei ca atunci când a fost pus. Singura diferență este numărul proștilor care au început să creadă poveștile repetate cu obstinație pe principiul că o minciună repetată suficient devine adevăr în consecințele sale, lucru care spune multe față de liderii politici.

 15. Praf in ochi…toți se plâng dar nimeni nu vine cu soluții. Eu plătesc 1.45€ pe un litru de motorină și merg cu o cutie de chibrituri cu cilindree de ceainic că de…ecologia europeana..in același timp americanii vând mașini noi cu motoare de 6 litri și motorina e la jumătate de preț
  ..in Rusia nu mai zic. Deci unde e ecologia?

 16. Gaze nu, petrol si pacura nu, carbune nu, nuclear nu, hidro nu, iar in curand vor fi puse si eolienele pe lista neagra. Hai cu opaitul! Ba nu, si ala polueaza. 😂

 17. Pământului îi trebuie un reset general, că prea s-a umplut de proști.

 18. Numai cand aud cuvantul ONG ma apuca asa o sila combinata cu interzicerea acestor organizatii in sprijinul unui interes de grup.O mana de oameni ce incearca sa schimbe reguli pentru o majoritate.Voi cu mediul…..plecati pe Marte