G4Media.ro

Grecia, zguduită de un scandal privind confidențialitatea alegătorilor, înainte de alegerile europene…

sursa foto: Captura video

Grecia, zguduită de un scandal privind confidențialitatea alegătorilor, înainte de alegerile europene / Datele despre alegători deținute de Ministerul de Interne au ajuns la un europarlamentar al Noii Democrații, candidat pentru un nou mandat

Ministerul de Interne din Grecia va trebui să plătească o amendă consistentă pentru că nu a protejat datele personale ale alegătorilor înaintea alegerilor europene de luna viitoare, după ce înregistrările alegătorilor care locuiesc în străinătate au fost divulgate unui membru al partidului de guvernământ Noua Democrație, informează POLITICO.

Autoritatea pentru protecția datelor din țară a impus luni o amendă de 400.000 de euro Ministerului de Interne și o amendă de 40.000 de euro pentru Anna-Michelle Asimakopoulou, membră a Parlamentului European din partea Noii Democrații, pentru încălcarea vieții private a alegătorilor.

Amenzile au fost aplicate în urma unui scandal în jurul lui Asimakopoulou, care a trimis e-mailuri grecilor care trăiesc în străinătate la 1 martie pentru a-și promova candidatura la europarlamentare. Acțiunea eurodeputatei a venit în aceeași zi cu un mesaj separat al Ministerului de Interne prin care îi informa pe expatriați că pot vota prin corespondență la următoarele alegeri.

Zeci de destinatari ai e-mailului lui Asimakopoulou au declarat că nu au avut niciodată o comunicare anterioară cu aceasta și că nu și-au dat acordul pentru a primi e-mailurile ei.

Nereușind să explice cum a obținut datele, Asimakopoulou – care a fost vicepreședinte al Comisiei pentru comerț internațional în ultimul mandat – a renunțat la 15 martie să mai candideze în campania Noii Democrații. Partidul este condus de premierul Kyriakos Mitsotakis.

Potrivit anchetei autorității pentru protecția datelor, un fișier care conținea date despre toți alegătorii înregistrați pentru alegerile din iunie 2023 a ajuns în mâinile europarlamentarului. Lista a fost trimisă unui oficial al Noii Democrații care se ocupa de afacerile din diaspora de către o persoană necunoscută.

Oficialul a transmis-o apoi lui Asimakopoulou, care a folosit-o pentru a trimite e-mailuri de campanie în masă, a declarat autoritatea.

Autoritatea pentru protecția datelor încă investighează rolul Noii Democrații în acest scandal, ceea ce ar putea duce la alte amenzi. Un procuror de stat desfășoară, de asemenea, o anchetă separată, iar zeci de expatriați au intentat procese atât împotriva lui Asimakopoulou, cât și împotriva Ministerului de Interne. Cel mai înalt funcționar public al ministrului de Interne a demisionat, de asemenea, în martie, din cauza scandalului.

Ministerul a precizat într-o declarație că va „studia cu atenție” decizia autorității înainte de a decide cu privire la alte acțiuni legale.

Partidele de opoziție, printre care Syriza (centru-stânga) și Pasok (socialist), cer acum demisia ministrului de interne Niki Kerameus.

„Este inacceptabil ca Ministerul de Interne să fie transformat în centrul electoral al Noii Democrații și ca datele personale a mii de greci expatriați să fie predate partidului de guvernământ și candidaților săi – expunând țara și zdruncinând încrederea cetățenilor”, a declarat Pasok într-o declarație.

Alegătorii se îndreaptă spre urnele de vot din Grecia pe 9 iunie. Grecii care locuiesc în străinătate își pot trimite buletinele de vot prin poștă până pe 8 iunie.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...