G4Media.ro

Grecia aprobă înființarea universităţilor străine private

sursa foto: Pexels

Grecia aprobă înființarea universităţilor străine private

Parlamentul de la Atena a adoptat la limită, sâmbătă dimineaţă, un proiect de lege care va permite universităţilor private străine să înfiinţeze filiale în Grecia, în ciuda protestelor care durează de câteva săptămâni din partea studenţilor, transmite News.ro. Studenții care protestează susțin că apariția universităților străine private va devaloriza diplomele de la universităţile publice.

Informația este relevantă și pentru România, dat fiind că universitățile românești primesc anual zeci de studenți veniți din Grecia. Odată cu apariția universităților străine private, numărul studenților eleni în România ar putea scădea. 

Prim-ministrul Kyriakos Mitsotakis a declarat că această lege va contribui la inversarea exodului a zeci de mii de studenţi greci către universităţile din străinătate, ceea ce reprezintă o povară pentru o economie care încă îşi revine după o criză financiară ce durează de zece ani.

Proiectul de lege va contribui, de asemenea, la alinierea Greciei cu restul Uniunii Europene şi va stimula concurenţa în învăţământul superior, a declarat el într-un discurs adresat deputaţilor.

Studenţii au manifestat paşnic de săptămâni întregi împotriva proiectului de lege. Vineri după-amiază, mii de studenţi s-au adunat în faţa Parlamentului cu pancarte pe care scria „NU universităţilor private”. Un grup de protestatari care s-a desprins din grupul principal a aruncat cu bombe incendiare în poliţie, care a răspuns cu gaze lacrimogene.

„Suntem speriaţi că… dacă reuşim să absolvim, nu vom mai putea obţine un loc de muncă nicăieri”, a declarat Stratos Katselis, în vârstă de 25 de ani. „Niciun tânăr din ziua de azi nu îşi poate face vreun plan pentru viitor. Tot ce vedem sunt fundături”, arată tânărul.

Proiectul de lege privind educaţia universitară face parte dintr-o agendă de reforme guvernamentale care include, de asemenea, o lege privind căsătoriile între persoane de acelaşi sex care a fost adoptată luna trecută.

Grecia cheltuieşte 3%-4% din producţia sa economică anuală pentru educaţie, sub media UE. Mitsotakis, care a câştigat un al doilea mandat în iunie anul trecut, a declarat că proiectul de lege stipulează creşterea finanţării pentru universităţile de stat. 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...