G4Media.ro

Grecia a avut cea mai călduroasă iarnă din istorie, ceea ce sporește…

Sursa foto: Facebook/ Forecast Weather Greece

Grecia a avut cea mai călduroasă iarnă din istorie, ceea ce sporește temerile că urmează o vară cu incendii de vegetație devastatoare

Această iarnă a fost cea mai călduroasă înregistrată vreodată în Grecia, potrivit datelor analizate de oamenii de știință greci, amenințând viabilitatea culturilor și sporește temerile privind o nouă vară cu incendii devastatoare, scrie Reuters.

În perioada decembrie-februarie, temperatura maximă medie a fost de 11,3 grade Celsius, cu 1,8 grade peste media temperaturilor maxime de iarnă din perioada 1960-2024, urcând cu până la 7-8 grade mai mult în unele părți din nordul Greciei, potrivit Observatorului Național din Atena, care a analizat datele Serviciului Copernicus pentru Schimbări Climatice din cadrul UE. A fost cea mai caldă iarnă de când au început înregistrările, în 1936, și urmează o tendință: șase dintre cele mai blânde ierni din Grecia au fost înregistrate în ultimii 10 ani.

„Temperaturile au fost peste normal în majoritatea zilelor, cu doar mici intervale de vreme rece”, a declarat pentru Reuters Konstantinos Lagouvardos, director de cercetare la observatorul național.

„Aceasta este o nouă realitate și trebuie să o luăm în serios. Schimbările climatice sunt, fără îndoială, aici”.

Datele reprezintă o preocupare pentru Grecia, care este una dintre cele mai afectate țări din Europa de schimbările climatice, unde incendiile de vegetație au ucis cel puțin 20 de persoane vara trecută. În toamnă, ploile torențiale record au distrus case, terenuri pentru vite și culturi, ceea ce a stârnit îngrijorări cu privire la apărarea climatică fragilă a continentului.

În această iarnă, în stațiunile de schi ale țării au căzut zăpadă mai puține decât de obicei. Vremea caldă poate fi o veste proastă și pentru agricultori, ale căror culturi, inclusiv faimoasele măsline din Grecia, beneficiază de ierni reci și de un sezon de înflorire primăvara.

„Lipsa unei ierni adecvate va crea cu siguranță probleme”, deoarece copacii înfloresc prea devreme, a declarat Michalis Antonopoulos, șeful cooperativei de fermieri din Kalamata, principalul producător de ulei de măsline din Grecia.

De asemenea, la nivel global, anul trecut a fost cel mai cald înregistrat pe planetă și probabil din ultimii 100.000 de ani, potrivit Copernicus.

Oamenii de știință au declarat că iarna caldă din Grecia, împreună cu precipitațiile și umiditatea scăzută, ar putea însemna mai multe incendii de vegetație în timpul verii. Astfel de incendii sunt frecvente în Grecia, dar s-au agravat în ultimii ani din cauza căldurii extreme pe care oamenii de știință o leagă de schimbările climatice.

„Bineînțeles că acest lucru crește riscul”, a declarat Christos Zerefos, un important expert în climă și director al Centrului de Cercetare pentru Fizică Atmosferică și Climatologie din Grecia.

„De acum înainte, fiecare lună care vine, fiecare iarnă care vine, va fi cea mai caldă din toate timpurile”, a spus Zerefos.

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează