G4Media.ro

GRAFIC Numărul absolvenților de doctorat a scăzut la jumătate în 3 ani.…

Foto: Unsplash.com

GRAFIC Numărul absolvenților de doctorat a scăzut la jumătate în 3 ani. Educația, sănătatea, științele sociale, domenii cu mai puțini absolvenți față de UE

Numărul absolvenților de studii superioare a scăzut în perioada 2014-2016 cu circa 12 mii de persoane. În 2016, cele mai recente date detaliate oferite de Institutul Național de Statistică arătau faptul că cel mai amplu declin a avut loc în privința absolvenților de doctorate, al căror număr a scăzut cu 47,3% față de 2014. Pe domenii, cifrele Eurostat arată că procentul absolvenților de învățământ superior din România, în 2016, este mai mare decât media Uniunii Europene mai ales la drept și administrație, științe naturale și matematică, inginerie și construcții.

În 2014 au absolvit învățământul superior 133.478 de persoane, iar trei ani mai târziu doar 121.250 de persoane. Asta înseamnă o scădere de 10% în doar 3 ani.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

5 comentarii

  1. In sfârșit…!!!

  2. Masura lui funeriu cu salile de examen filmate cu camere de supraveghere face minuni. Au ajuns romanii sa se mire ca au ramas facultatile fara prosti cu taxa. Despre master si doctorat,pauza mare! Poate îi vine lui dragnea sa verifice diplomele de BAC intre anii 2005-2008 sa vada cate medii de 9,27 s-au furat la examenul de BAC. Acolo sunt majoritatea hotilor de diplome si de locuri ocupate altora corecti. Inca se plateste hotilor de diplome salarii pe masura studiilor!!!

  3. Cat timp dreptul la exprimare mai este liber (se lucreaza si la asta) !
    Intre 2000 si 2010 a fost o mare ”smecherie” sa iti iei un doctorat care sa asigure promovarea in ierarhia profesionala si obtinerea de avantaje la salariu. In toate institutiile publice au inceput sa apara ”doctorii” precum ciupercile dupa ploaie. Lideri de sindicat, sefi de institutii, sotiile sau sotii respectivilor au devenit brusc studiosi si au obtinut uneori foarte repede titlul de doctor in ceva. Nu a contat atat de mult in ce, daca avea legatura cu ceea ce faceau persoanele respective ! Ca nu intreba nimeni de nimic ! Spre exemplu, in invatamantul preuniversitar au aparut doctori, cu toate ca nu este o asemenea gradatie profesionala in acest domeniu ! Nimeni nu s-a sesizat, nimeni nu a facut un studiu cati sefi de sindicat, directori, inspectori sau persoane apropiate au devenit doctori si cum ! Nimeni nu le-a cerut o prezentare a lucrarilor respective !
    Cand treaba a inceput sa se imputa doritorii s-au imputinat ! Cei deja ”aranjati” au obtinut prin noua lege a salarizarii avantaje sporite (de cele mai multe ori) ! Ca doar sunt merituosi !
    Un doctorat ”pe bune” este o treaba grea, ce nu poate fi facuta in timpul liber, pe langa serviciul de baza ! Cei care au muncit sa isi ia un astfel de titlu stiu ce sacrificii presupune ! Cei care au urmat o ”scurtatura”, stiu mai mult beneficiile !
    Romania devenise o perioada tara cu cei mai multi doctori pe an raportati la populatie ! Productia s-a mai micsorat ! Momentan…

  4. Singurii vinovati sunt profesorii. Intregul corp profesoral care s-a pretat la astfel de aranjamente
    (diplome pe bani) ar trebui exclus definitiv din comisiile de coordonare si acordare a acestor diplome. Pacat, deoarece cei mai multi sunt buni profesionisti.
    Dar si intoarcerea la catedra poate fi benefica societatii.

  5. Pun întrebarea: la ce le mai trebuie „doctorat” unora, dacă nu lucrează în universități? În universitate ai nevoie pentru avansare în grad didactic, este o cerință eliminatorie. La fel, în cercetare. În rest, consider că e grandomania titlului de „doctor”, că spor de doctorat primești doar dacă îți folosește titlul.
    Din păcate, multe teme de doctorat nu au nici o aplicabilitate în domeniul ales, sunt făcute de dragul „aflatului în treabă/tăiatului frunzei la câini” sau culmea, la insistențele conducătorului de doctorat ca să își prelungească șederea în universitate.
    Cât despre cercetători, sunt prea puțini pentru a susține cercetarea la nivel acceptabil în lume. ..