G4Media.ro

Gigantul german de armament Rheinmetall va construi o fabrică de obuze în…

Sursa foto: Rachel Yates/U.S. Air Force

Gigantul german de armament Rheinmetall va construi o fabrică de obuze în Lituania: „Cea mai mare investiţie făcută vreodată în domeniul apărării în Lituania”

Lituania şi gigantul german de armament Rheinmetall au anunţat marţi construirea unei fabrici de producţie de muniţie în statul baltic, în contextul agresiunii armate a Rusiei împotriva Ucrainei, relatează AFP, citată de Agerpres.

Rheinmetall, cel mai mare producător de arme din Germania, şi guvernul lituanian intenţionează să construiască o fabrică pentru a produce obuze de artilerie de 155 mm.

Citește și Ministrul Economiei: România va construi în județul Brașov o fabrică de pulberi împreună cu compania germană Rheinmetall

„Aceasta va fi cea mai mare investiţie făcută vreodată în domeniul apărării în Lituania”, a declarat pentru presă ministrul lituanian al economiei Ausrine Armonaite.

„Este timpul ca noi, democraţiile, să ne consolidăm arsenalul, o condiţie prealabilă pentru apărarea libertăţii”, a declarat premierul Ingrida Simonyte pe reţelele sociale.

Germania, aliat important al Lituaniei, a început să desfăşoare o brigadă militară permanentă în ţara baltică. Această desfăşurare, menită să consolideze flancul estic al NATO, într-un context de confruntare crescândă cu Rusia, este de aşteptat să continue până în 2027.

Germania este, de asemenea, un furnizor important de arme pentru Lituania, care a achiziţionat mai ales obuziere PzH 2000 ale căror tunuri sunt adaptate la obuzele de 155 mm care vor fi furnizate de fabrica Rheinmetall.

Ministrul apărării lituanian Laurynas Kasciunas a declarat că războiul din Ucraina a evidenţiat necesitatea aprovizionării independente de muniţie, ca „parte integrantă a securităţii şi apărării naţionale”.

Amplasarea fabricii şi valoarea investiţiei vor face obiectul unor negocieri ulterioare între guvernul lituanian şi firma germană.

Agenţia BNS a declarat în această săptămână că se ia în considerare un teren situat în nordul ţării, în apropierea unei baze aeriene a NATO.

Separat, Rheinmetall şi-a anunţat intenţia de a construi cel puţin patru fabrici în Ucraina, în condiţiile în care armata ţării are nevoie de muniţie pentru a face faţă forţelor militare ruse.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...