G4Media.ro

Gibraltarul acuză Spania de „încălcare a suveranităţii britanice” în urma unui incident…

sursa foto: Pexels

Gibraltarul acuză Spania de „încălcare a suveranităţii britanice” în urma unui incident în care vameșii spanioli au fost nevoiți să folosească focuri de armă, fiind atacați de contrabandiști

Guvernul enclavei britanice Gibraltar a acuzat Spania de „încălcarea flagrantă a suveranităţii” Regatului Unit, în urma incidentului vamal de joi, când vameşii spanioli au folosit focuri de armă, după ce fi fost atacați de contrabandiști, relatează Agerpres.

Incidentul în timpul căruia s-au tras focuri de armă s-a petrecut joi dimineaţă, în jurul orei locale 5:00, pe una dintre plajele Gibraltarului, Eastern Beach, fiind implicaţi agenţi vamali spanioli care au fost atacaţi de contrabandişti.

Potrivit presei locale spaniole, agenţii vamali ar fi debarcat pe Eastern Beach pentru a investiga o aparentă activitate de contrabandă, iar doi dintre ei au fost răniţi după ce contrabandiştii ar fi aruncat în ei cu bolovani şi pietre. Unul dintre agenţi ar fi avut nevoie de o intervenţie chirurgicală după incident, iar celălalt se recuperează acasă.

„Faptele acestui incident dezvăluie o încălcare flagrantă a suveranităţii britanice şi, potenţial, cel mai grav şi periculos incident din ultimii ani”, a declarat vineri şeful guvernului din Gibraltar, Fabian Picardo, citat într-un comunicat semnat şi de guvernatorul enclavei.

În declaraţia comună, autorităţile din Gibraltar spun că faptele incidentului sunt în curs de investigare, dar incursiunea, cu reprezentanţi ai statului spaniol care au debarcat pe teritoriul Gibraltarului, reprezintă în mod clar o încălcare gravă a suveranităţii şi jurisdicţiei. Iar dacă se confirmă că oficialii spanioli şi-au descărcat armele în Gibraltar, o astfel de acţiune ar reprezenta o încălcare foarte gravă a legii, precum şi o acţiune nesăbuită şi periculoasă, cu atât mai mult cu cât s-a petrecut într-o zonă cu populaţie civilă, având în vedere apropierea unui complex rezidenţial din zonă, spun oficialii din Gibraltar.

Guvernul din Gibraltar îşi coordonează răspunsul la acest incident cu înalţi funcţionari din cadrul Ministerului Afacerilor Externe şi al Commonwealth-ului din Regatul Unit şi cu ambasadorul britanic în Spania şi consideră că evenimentele vor necesita o analiză atentă a naturii şi nivelului răspunsului diplomatic.

Autorităţile au contactat oficialii spanioli pentru a cere explicaţii.

Fabian Picardo a subliniat că autorităţile spaniole ştiu că pot solicita sprijinul forţelor de ordine din Gibraltar dacă trebuie să continue o urmărire în Gibraltar şi se pare că nu au făcut acest lucru joi, relatează news.ro

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Bagabontii te ranesc, dar tu trebuie sa suni, nu sa raspunzi cu o forta cel putin egala, nu?
    Incet, incet s-au retras si se vor retrage de peste tot.
    Inclusiv din Irlanda de Nord si din Scotia.
    Hoti cu pretentii de nobili.
    Am mai vazut filmul asta.