G4Media.ro

Ghinea: Avem o problemă foarte mare de colectare a veniturilor la bugetul…

Sursa Foto: Colaj G4Media.ro

Ghinea: Avem o problemă foarte mare de colectare a veniturilor la bugetul de stat / Cîțu, acum o zi: Sunt încasări record la venitul de stat, prin conformare voluntară

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, a declarat, vineri, la o dezbatere pe tema PNRR, că România are o ”foarte mare problemă de colectare a veniturilor la bugetul de stat”, după ce premierul Florin Cîțu declarase în urmă cu o zi că în aprilie sunt încasări record la bugetul de stat și că ”avem cea mai bună strategie” care a crescut conformarea voluntară.

Ce a declarat Cristian Ghinea despre problema încasărilor

 • „Pe partea fiscală, în primul rând ne asumăm o reformă a deficitului de TVA mai mare decât era cea asumată anterior, deci de 5 puncte procentuale. Avem o problemă foarte mare de colectare a veniturilor la bugetul de stat. Din nou o recomandare tradiţională de ţară făcută de Comisia Europeană de vreo zece ani pe care guvernele din România nu acţionau în niciun fel. Pe lângă acea conectare a caselor de marcat şi digitalizarea ANAF-ului avem închiderea unor portiţe legale în care oamenii trişează la TVA şi alte impozite, fără să mărim impozitele. Atenţie nu ni s-a cerut implicit, nici nu ne-am angajat să mărim taxe şi impozite în următorii ani.”

Ce a declarat Florin Cîțu cu doar o zi în urmă despre problema colectării

 • „Avem cea mai bună strategie până acum pentru că conformarea voluntară a crescut pentru prima oară în aceşti doi ani de zile. Nu pot să vă dau cifrele pentru luna aprilie, dar vă spun că sunt încasări record la venitul de stat, prin conformare voluntară. Nu am crescut taxele în aceşti ani. Din contră. Am avut şi unele facilităţi. Nu am introdus taxe noi şi totuşi, atunci când ai predictibilitate, pentru că aceasta era cheia – le-am promis românilor, antreprenorilor că nu modificăm taxele. Ne-am ţinut de cuvânt anul trecut, anul acesta şi cei care contribuie îşi plătesc taxele. Deci avem conformare voluntară, asta este important. Vedem o creştere a gradului de conformare voluntară”

Potrivit unei analize realizate de Economedia.ro, România strânge cele mai mici venituri din impozite directe și indirecte și contribuții sociale, ca procent din Produsul Intern Brut (PIB) din UE, după Irlanda, care are o situație excepțională. Țara noastră taxează mai mult munca și consumul, și mai puțin capitalul. Specialiștii sunt de părere că această situație vine, pe de o parte, din o serie de niveluri mici de taxare comparativ cu mediile europene, dar pe de altă parte și dintr-o capacitate slabă de colectare și din numeroasele regimuri preferențiale de taxare. (Citește integral aici)

Alte declarații relevante făcute de Cristian Ghinea despre PNRR: Avem un deficit de reforme

Comisia Europeană a constatat un deficit de reforme în feedbak-ul dat, a afirmat vineri Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, în urma întâlnirii la Bruxelles cu oficiali ai CE despre PNRR, precizând că era nevoie de „o clarificare a detaliilor de implementare.”

„Am avut un deficit de reforme care a fost constatat de Comisia Europeană în feedbak-ul dat. Nu că nu existau deloc, ci că era nevoie de un nivel de ambiţie mai ridicat şi mai ales de o clarificare a detaliilor de implementare. Adică nu merge să spui: ‘Facem o nouă lege a pensiilor’, trebuie să spui exact ce vei pune, care sunt elementele importante-cheie din viitoarea lege a pensiilor. Am clarificat săptămâna asta: am trimis la Comisie înainte de vizita făcută acolo împreună cu premierul Cîţu, un ‘concept paper’ care l-am coautorat cu premierul şi cu vicepremierul Dan Barna, care practic a scos în top pagini de detalii pe fiecare reformă majoră pe care România a inclus-o deja sau urmează să o includă în PNRR în care pur şi simplu am explicat aceste elemente”, a menţionat Cristian Ghinea, la o dezbatere pe tema PNRR.

Potrivit unui comunicat la Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE), România a ajuns la un acord cu oficialii Comisiei Europene privind nouă reforme majore care vor fi incluse în PNRR, în urma discuţiilor de la Bruxelles dintre cele două părţi.

Premierul Florin Cîţu şi ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, au avut săptămâna aceasta întâlniri la Bruxelles cu oficiali ai Comisiei Europene, inclusiv cu preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. (Sursa: Agerpres)

 

 

 

 

 

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

36 comentarii

  • Toti mint. Ktu cu supercolectarea lui de taxe si asta ca nu se colecteaza mai deloc. Adevarul e la mijloc. Da, exista evaziune in Romania. Dar in nici un caz in halul in care zic astia, ca colecteaza doar 20. 30. 40% din taxele datorate. Sa fim seriosi, Romania e o tara saraca. Astia isi imagineaza ca PIB e tot una cu bugetul. Au conectat casele de marcat la serverele ANAF, peste cateva luni baga factura electronica si SAFT-ul. O sa vedem ca la anul colectarea de taxe si impozite n-o sa creasca spectaculos sau chiar deloc. Noi cica ne luam dupa Italia care a digitalizat totul si se stie unde e fiecare banut. Rezultat: nimic. Asa o sa fie si la noi. Doar mai multe probleme si batai de cap pentru oamenii de afaceri cinstiti. Cei necinstiti o sa faca in continuare evaziune, cu sau fara digitalizare, e-factura, SAFT si alte kkt-uri visate de ktu.

  • @ion cu ziua,
   Comentezi, viermuș!? DE CE COMENTEZI!?

 1. Una nu o exclude pe cealalta. Daca sunt incasari record, asta nu inseamna ca, per total, colectarea este buna.

  • Exact, in plus asta a spus si Catu: factura electronica si digitalizare ANAF. E bun si inceputul prin conformare voluntara dar nu asta-i solutia finala.

  • Asta vroiam sa spun si eu. Probabil cine a scris articolul asta face parte din cei 42%

  • Asa mi se pare si mie. Cele doua nu se exclud, mi se pare ca G4Media incearca sa creeze conflicte acolo unde nu sunt, in loc sa creeze poduri si buna intelegere.

 2. In ciuda titlului inflamator, nu e nicio contradictie aici. Daca incasarile la buget de la 30% ajung la 35% din cat at trebui colectat, ai atat incasari record, cat si o mare problema legata de incasari.

 3. In gradina ta e totul hunky-doree? Te-ai apucat de rezolvat problemele altora? Rezolva cu PNRR, ca aia e treaba ta, sau daca nu poti lasa-ne!

  • Macar Ghinea face ceva, spre deosebire de PSDistii tai, care doar au promis si au furat.

  • @gunoi: dupa cum am mai discutat, pesedistii sunt ai tai. Marxismul, neomarxismul, toate mizeriile astea de stanga sunt total falimentare si nu fac altceva decat sa abureasca lumea sa aleaga niste impostori care au fentat pana acum munca reala cu cv-uri subtirele rau si cu diplome dubioase, ghinea asta al tau y compris. Macar la aia de dreapta, rar, e adevarat, mai gasesti cate unul care stie meserie.

 4. COMPANIILE STATULUI PLATESC TAXELE SI IMPOZITELE ?

 5. Apa este udă?

 6. Cand statul de 30 de ani doar fura si isi incalca propriile reguli, nu te poti astepta ca oamenii sa fie cinstiti.

  • Orice stat fura si pacaleste. Aia mai priceputi isi fac reguli in favoarea lor, dar asta nu este corectitudine.

 7. Câțu un mincinos notoriu, un exaltat care nici elnucrede ce spune…cine îl mai asculta își pierde vremea efectiv…tragic personaj, doar milă imi mai inspira …

  • Cad ca tu il asculti, si iti mai si iei din timpul tau pretios, in care puteai sa studiezi sau sa muncesti, ca sa comentezi. Duhnesti a usr-plus, si ai meteahna lor pribcioala: politica in loc de munca reala.

  • Dl Goe…mai lasa ne…chiar crezi ca le stii tu pe toate?

  • @Goe Este PM Romaniei poate unii nu vor sa-l asculte dar mediul de afaceri si investitorii sunt nevoiti. Iar cand prezinti lucrurile asa pentru ca nici minciuna nu o poti numi, e clar ca nu mai poti prezenta incredere tu ca tara.

 8. Din Comunicatul MFE, e pe Site-ul MFE:
  „Reforme majore care vor fi incluse în Planul Național de Redresare și Reziliență:
  – Reforma pensiilor – o reformă majoră care va asigura un nivel adecvat pentru cei cu venituri mici și de asemenea sustenabilitatea sistemului de pensii pe termen mediu și lung.
  – Reforme în politica fiscală – adoptarea de măsuri pentru a crește veniturile la buget din impozite, optimizarea cheltuielilor și pentru a asigura aplicarea cadrului fiscal.
  – Companiile cu capital de stat – revizuirea cadrului legislativ pentru aceste companii pentru a îmbunătăți guvernanța corporativă și pentru a asigura respectarea strictă a acestor reguli, monitorizare centralizată eficientă și control cu accent pe performanță.
  – Salarizarea în administrația publică – revizuirea sistemului pentru a evita eventuale creșteri bruște ale cheltuielilor cu salariile.
  – Banca Națională de Dezvoltare – crearea și operaționalizarea acestei bănci.
  – Administrație publică – un nou sistem pentru a accede în funcțiile publice și un sistem îmbunătățit de promovare, inclusiv pentru funcții de management.
  – Justiție – modificarea legilor justiției și consolidarea cadrului anti-corupție.
  – Transport fără emisii de carbon – introducerea principiilor taxării verzi, un nou sistem de taxare pentru drumuri, promovarea transportului cu emisii zero.
  – Energie Regenerabilă – promovarea eliminării treptate a cărbunelui din mixul energetic și creșterea contribuției din energii regenerabile, sprijin pentru producția de hidrogen și baterii și o reformă a pieței de energie electrică.

  Exemple de investiții pe componentele mature:
  Sănătate – 2,5 miliarde euro.
  Rezultate așteptate:
  – Construcția și/sau dotarea a 200 de centre comunitare
  – 3000 de cabinete medici de familie
  – 100 de cabinete de planificare familială”
  Adica, nici 1 Spital CONSTRUIT prin PNRR!

  Asa a declarat si dna Ioana Mihaila in interviul dat Duminica la Insider politic, la PRIMA TV: „nici 1 Spital pana la final de mandat(2024) sau prin PNRR(pana in 2026!).”
  Ce a spus Ioana Mihaila in interviul de Duminica la Insider Politic: „Intrebată dacă în 2024, la finalul actualei guvernări, vom vedea în picioare clădirea unui asemenea spital, ea a răspuns: “NU cred că vom vedea clădirea spitalului în 2024. Noi am VRUT să includem spitalele regionale la un moment dat în PNRR şi am cerut părerea specialiştilor, iar specialiştii ne-au spus că este destul de RISCANT pentru că anul 2026, adică august 2026, până când trebuie să fie funcţională construcţia, s-ar putea să fie riscant. Nu imposibil, dar riscant”.

  CE a MINTIT aseara Florin Zombie Citu la Digi 24 la Prelipceanu: la debutul orei a 2-a, incepand cu momentul 2:00:31 Premierul PROMITE clar ca VOR FI Construite Spitale prin acest PNRR!!!
  „Vom avea prin acest PNRR, si asta va GARANTEZ, vom avea CATEVA Spitale CONSTRUITE in urmatorii 5 ANI”!!! a spus Florin Zombie Citu!
  Gasiti Emisiunea „Jurnalul de seara” pe Site-ul Digi 24!

  Halucinant, cum a ajuns sa MINTA acest individ, fara rusine!!
  Rusine, Zombie mincinos, esti jalnic, mai mincinos ca Dragnea ai ajuns!!

  Ce a spus aseara

  • Repede și cu suficientă ușurință, mai ales când îl are în față pe Prelipceanu, cel mai mare papagal de jurnalist!

 9. Uite Comunicatul MFE postat pe Site-ul MFE, cu Reformele majore agreate cu Comisia Europeana in PNRR:
  https://mfe.gov.ro/reformele-majore-din-pnrr-agreate-la-bruxelles/

  Nici macar 1 Spital, nici unul!

  Zombie Vasilica a promis aseara la Digi 24 ca „va ragantez ca prin acest PNRR se vor cosntrui CATEVA Spitale, cum Romania nu a construit in 30 de ANI”!!!

  • Lili intr-o oarecare masura iti dau dreptate. Dar constructia unui spital dureaza. Tocmai am vazut ca in orasul meu CU PROIECT FACUT, constructia unui spital va dura 6 ani. Si astia aici lucreaza, nu se lalaie!
   https://thenewstpauls.ca/construction-begins-for-new-st-pauls-hospital/

  • @Goe: Problema e ca Florin Zombie Citu minte ca vor CONSTRUI „cateva Spitale prin acest PNRR, va garantez eu ca vor fi CONSTRUITE cateva Spitale, cum Romnaia nu a construit de 30 de ani”, asta a spus aseara Premierul Romaniei, in timp ce Ioana Mihaila a spus CLAR ca e riscant sa faca Spitale prin PNRR si NU au prevazut in PNRR!
   Dar nici cele 10 Spitale NOI NOUTE, promise a fi CONSTRUITE in Programul de guvernare al aliantei PNL-USR PLUS-UDMR 2020-2024 la Pagina 166/269, NU vor fi Construite pana in 2024, a spus Ioana Mihaila!
   CUM poate MINTI in asemenea hal Premierul Romaniei, eu asta NU inteleg!!!

   Eu nici NU mai intreb DE CE nu construiesc Spitale, NU am eerzut niciodata ca astia vor construi, eu INTREB: CUM minte Florin Citu in asemenea hal?!

  • De mintit mint cu totii. Nu vor face nici aia galbeni si nici aia albastri cum nu au facut nci aia rosii.
   Si nici nu am incredere in ce spun nici aia albastri si nici aia galbeni despre ce s-a discutat cu verzele de Bruxelles. In opinia mea, Romania ar fi fost cel mai castigata daca am fi bagat toti banii in autostrazi. Autostrada aduce dezvoltare in zonele prin care trece.
   Si bun, facem spitale, dar ce punem in ele? Care medici, care asistente medicale?

  • @Goe: Intrebati-l pe Premierul Zombie Vasilica Catu, care se MINTE ca va face spitale prin PNRR!
   Este un mincinos cu nimic deosebit de mincinosii Dragnea si Dancila!

  • Nu ii mai zice zombie, ca imi amintesc de subalternul lui care i-a nascocit acest epitet, si care ar fi trebuit ca dintr-un bun simt elementar sa isi fi dat demisia. Cu atat mai mult cu cat individul este un impostor cu un CV tare subtirel si cu un mare talent in a evita munca. Acum respectivul a lins mucoasa plasata pe fata Catzului, si cu o plecaciune adanca a spus” „Da, sa traiti domnule Prim Ministru! Aveti dreptate domnule Prim Ministru!” (prin MT, mai ales pe la CFR se vorbeste cu „sa traiti”).

  • @Goe: „Subalternul lui” care i-a nascocit acest epitet” are cel mai tare CV din USR PLUS si din acest Guvern!
   Dvs ati citit CVul lui Catalin Drula?!
   E singurul cu SCOALA pe bune, in timp ce 99% dintre MInsitrii lui Florin Zombie sunt analfabeti scoliti la fabricile de diplome!
   Catalin Drula e singurul pe care il apreciez, nu stiu cat va REUSI sa faca, CRED mai degraba ca NU are spprijin politic sa elimine musuroiul de la Metrorex si din Companiile de stat din subordine, asa cum NU a avut Zombie ca sa Elimine Sporurile bugetarimii, cum a PROMIS initial, motivand chiar intarzierea Bugetului pe 2021 din motive de „ampla analiza a sporurilor”!
   In 3 zile, Zombie s-a razgandit si minciunile curg rau la fie care aparitie a lui Zombie Vasilica!
   NU l-am auzit pe Drula mintind in asemenea hal, dar nici nu cred ca are LIBER sa faca ordine la Metrorex si in Companiile de stat, uitati-va ca desi Zombie a CERUT PUBLIC Planuri de redresare a Companiilor de stat inca din Ianuarie 2021, nici azi NU le-a primit!
   Cititi CVul lui Catalinj Drula, le da clasa tuturoor Minsitrilor cu diplome obtinute la mare distanta pe la fabricile de diplome in timp ce „munceau” la Stat !!

 10. Cat mai incercati la G4media sa bagati batul prin gard! Afirmatiile nu se exclud, noi avand mult pana sa fim la media europeana de 42-44%!

 11. Salut !
  intreb si eu :
  incasari record ,de mari sau, de mici ?
  cati nu platesc nimic la stat ?
  cate multinationale practica ingineria fiscala, externalizeaza profitul, au cifre de afaceri ff mari, dar…. nu platesc impozit pe profit mai ,catre deloc??
  ( de la asta, partial i s-a tras lui Dragnea); Catu a invatat lectia si nu vrea sa pateasca la fel, ca in curand , Dragnea lasa locul liber !)

 12. Romania a demarta Constructia a 3 Spitale Regionale, cu finantare de la BEI, care au Termen de finalizare Anul 2027!
  ziarulfinanciar, 20.04.2021: „BEI va finanţa cu 250 mil.euro construcţia unui nou spital de urgenţă la Iaşi, care ar trebui să fie operaţional din 2027. Costurile totale se ridică la 421 mil.euro.
  BEI evaluează o posibilă finanţare a altor 2 spitale regionale, în Cluj şi Craiova.
  Banca Europeană de Investiţii (BEI) va acorda o finanţare de 250 milioane euro pentru construcţia unui spital regional la Iaşi, dintr-un cost total al proiectului estimat la 421 milioane euro, acesta fiind primul împrumut de acest gen destinat investiţiilor în spitalele româneşti.
  Construcţia, cu 850 de locuri, va înlocui actualul Spital Judeţean de Urgenţe Sfântul Spiridon, vechi de 260 de ani, şi va îmbunătăţi activitatea de predare şi cercetare de la Universitatea de Medicină şi Farmacie Grigore Popa din Iaşi.
  Conform contractului de finanţare, împrumutul acordat de BEI reprezintã circa 59,4% din costul net aferent obiectivului, iar diferenţa de 170,9 mil. euro (40,6 %) la care se adaugã taxele şi impozitele aferente proiectului se va acoperi din fonduri nerambursabile şi de la bugetul de stat.
  Proiectul va fi implementat de cãtre Ministerul Sãnãtãţii.
  Perioada de implementare este de aproximativ 7 ani, iar data limitã de tragere a sumelor împrumutului este aprilie 2028.Împrumutul de la BEI a fost acordat pe o perioadă de 27 de ani.
  Noul spital va avea şapte etaje şi va oferi atât servicii spitaliceşti, cât şi asistenţă medicală ambulatorie, estimându-se a fi operaţional în 2027.
  În următoarele luni, se aşteaptă aprobarea şi a altor investiţii BEI în spitalele româneşti.
  BEI evaluează în prezent o posibilă finanţare a altor 2 spitale regionale din România, în Cluj şi Craiova.”
  Guvernul Ludovic Orban si-a asumat Termenul de finalizare in Anul 2027 pentru cele 3 Spitale inca din 2020!
  https://www.zf.ro/banci-si-asigurari/bei-finanta-250-mil-euro-constructia-unui-spital-urgenta-iasi-ar-20049092

  • Spitalele lui Cîțu reprezintă ultimul lucru care să mă preocupe!

  • @Marcel: Nu e vorba doar despre Spitale, Premierul Zombie Vasilica Citu minte de fiecare data cu un tupeu absolut inimaginabil, e la intrecere cu minciunile lui Dragnea si Dancila!
   Cu Spitalele doar am exemplificat: Premierul Romaniei MINTE fara rusine, de parca suntem analfabetii din fundul vaii Siretului!!!
   Eu NU cred niciodata ce spune acest Zombie Vasilica, de fiecare data VERIFIC!
   Aseara nu am vazut Emisiunea lui Prelipceanu, dar am vazut azi Inregistrarea intregii Emisiuni pe Site-ul Digi 24 si am incremenit auzindu-l cat MINTE pe Premierul Romaniei!!!

 13. Repede și cu suficientă ușurință, mai ales când îl are în față pe Prelipceanu, cel mai mare papagal de jurnalist!

 14. Uite mai jos INREGISTRAREA Emisiunii lui Prelipceanu cu Premierul Zombie Catu Vasilica, incepand cu ora a 2-a a emisiunii Premierul GARANTEAZA ca „prin acest PNRR vom construi Spitale, asa cum Romania nu a construit de 30 de anI”!!!
  Ori, in PNRRul pus pe Site-ul MFE nu exista nici 1 Spital in PNRR!!!
  Iar Dna Ioana Mihaila a spus CLAR: „Nu am pus constructia de spitale in PNRR din cauza RISCULUI ca nu suntem in stare sa le FINALIZAM pana la final de 2026”!!

  https://www.digi24.ro/emisiuni/jurnalul-de-seara/jurnalul-de-seara-13-mai-20-00-2-1528319

 15. Eu am văzut-o și m-au durut ficații toată noaptea!
  Nebunul ăsta vrea să credem că el este Făt – Frumos-ul economiei românești!
  Dvs. mie îmi explicați cât minte Cîțu și în general PNL?! Mie, doamnă @lili?!