G4Media.ro

Gheorghe Flutur vrea reînființarea Mitropoliei Bucovinei, cu sediul la Suceava: ”Mă rog…

Foto: Facebook / Ion Lungu

Gheorghe Flutur vrea reînființarea Mitropoliei Bucovinei, cu sediul la Suceava: ”Mă rog la bunul Dumnezeu să prind eu vremea în viață când se va reface Mitropolia Bucovinei”

Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, a anunțat la sfârșitul săptămânii trecute că își dorește reînființarea Mitropoliei Bucovinei, relatează Monitorul de Suceava.

După slujba de pomenire a domnitorilor Moldovei, oficiată la Cetatea de Scaun a Sucevei de către Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, șeful administrației județene, Gheorghe Flutur a spus că are „un mesaj curajos”, venind cu propunerea de reînființare a Mitropoliei Bucovinei, cu sediul la Suceava.

„Mă rog la bunul Dumnezeu să prind eu vremea în viață când se va reface Mitropolia Bucovinei la Suceava, pentru că merităm. Noi am avut-o. Sunteți aici preoți, care alături de noi, de mireni, avem această obligație să putem să-i convingem pe ceilalți că trebuie să aducem înapoi Mitropolia Bucovinei, care a fost desființată”, a spus Flutur.

Mitropolia Bucovinei, inițial Mitropolia Bucovinei și Dalmației, cu sediul la Cernăuți, a fost înființată la 23 ianuarie 1873, prin ridicarea Episcopiei de Cernăuți la rang de arhiepiscopie. Sediul episcopal fusese mutat de la Rădăuți la Cernăuți în anul 1781.

După Primul Război Mondial orașul Cernăuți a devenit parte a Regatului României, iar Mitropolia Bucovinei s-a integrat în Biserica Ortodoxă Română. Totodată și-a pierdut jurisdicția asupra episcopiilor sufragane din Dalmația și a primit episcopia Hotinului din Basarabia și episcopia Maramureșului, informează Wikipedia.

După al Doilea Război Mondial, municipiul Cernăuți a devenit parte a URSS, iar Mitropolia Bucovinei a încetat să mai existe. Mitropoliei Bucovinei i s-a dat titulatura de Arhiepiscopia Sucevei și Maramureșului. La 26 februarie 1950, când a fost modificat Statutul pentru organizarea și funcționarea Bisericii Ortodoxe Române, Arhiepiscopia Sucevei a trecut sub jurisdicția arhiepiscopului-mitropolit de Iași, iar Mitropolia Moldovei (ca parte a BOR) și-a luat titulatura de Mitropolia Moldovei și Bucovinei. Episcopia Maramureșului a fost transferată Mitropoliei Ardealului.

Foto: Facebook / Ion Lungu

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

8 comentarii

 1. La asta se pricepe tipul ! Atat poate face : sa aduca lumina de la Ierusalim si sa scrie cu oi pe dealuri.

  • a true father and shepherd of souls……OITZE….nea alecu nea alecu tunde oaie si berbecu…..🐏🐏🐑🐑🐑🐑🐑🐑🐑🐑🐑🐑🐑🐑🐑🐑🐑🐑🐑🐑🐑🐑🐑🐑🐑🐑🐑😅😆🤣😂😂😂😂😂🤣🤣😆😆😅😅🐺🐺🐺

 2. ar fi cazul, s-a vazut ca atunci cand au scos moastele pe strada nu a mai fost COVID … sau na .. au murit doar aia care nu cred cu adevarat

 3. 1. Flutur dă apă la moară muscalilor, care vor avea “motive” să urle că RO plănuiește anexarea Nordului Bucovinei.
  2. Ce treabă are administrația publică din Suceava (sau de oriunde) cu modul in care funcționează o entitate religioasă?!

 4. În articolul precedent un violator s a răzbunat pe victima care l a băgat la închisoare și când a ieșit a violat o iar. Victima avea 80 de ani! Și n a murit de covid… Cheltuiți banii cu rost, pe scoli, pe spitale pentru ca dacă nu apuca flutur eu știu ce eveniment nu i mare pierderea!

 5. Eu nu uit cum, la inceputurile covidului, Flutur s-a trecut medic si s-a testat, cand erau prea putine teste, doar pentru personal medical. Putea cineva sa-i spuna „Nu”? Avea curaj cineva?
  Si cum il filmasera prin anii 2000 cum dadea, palmat, niste bani unui barbat la un miting electoral.
  E perfect pentru adunari cu mitropoliti si alte fiinte superioare.

 6. Cu tot respectul dar domnul Flutur ce confesiune religioasa are, întreb findca în multe situații nu prea am văzut ortodoxie?

 7. Dumnezeu nu vede,nu aude,nu intervine in administrația județului.