G4Media.ro

EXCLUSIV Gheorghe Cârciu, numit de PSD secretar de stat la Departamentul pentru…

Sursa Foto: www.gazetanord-vest.ro

EXCLUSIV Gheorghe Cârciu, numit de PSD secretar de stat la Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, a fost cercetat penal pentru furt de curent electric. Cârciu: ”Eu nu am văzut ceasul în viața mea”

Între 2017 și 2020, Gheorghe Florin Cârciu (PSD), numit la începutul acestui an secretar de stat la Departamentul guvernamental Românii de Pretudindeni a fost cercetat penal de Parchetul de pe lângă Judecătoria Satu Mare pentru săvârșirea infracțiunilor de ”furt” și ”folosirea instalaţiei clandestine în scopul racordării la reţeaua electrică”.

Dosarul a fost închis acum doi ani, după ce procurorii au renunțat la urmărirea penală, invocând faptul că ”nu există un interes public”. Contactat de G4Media, Cârciu a declarat că ”Ei (EON n.r.) au făcut plângere, nu știu la cine, la procuror, n-am fost chemat niciodată, nicăieri și am primit o hârtie că s-a oprit, probabil nu aveau nici o probă, nu știu de ce.”

Pe 18 februarie 2020, la cererea Parchetului de pe lângă Judecătoria Satu Mare un judecător a constatat ”legalitatea şi temeinicia soluţiei de renunţare la urmărire penală dispusă prin Ordonanţa din data de 28.01.2020 emisă în dosarul nr.1466/P/2017”. În acest dosar, Florin Gheorghe Cârciu a fost cercetat pentru infracțiunile de furt, faptă prev. şi ped. de art. 228 alin.(1) C.pen. şi folosirea instalaţiei clandestine în scopul racordării la reţeaua electrică, faptă prev. şi ped. de art. 92 alin.(1) din Legea 123/2012.

Într-un răspuns pentru G4Media, Parchetul din Satu Mare a transmis, referitor la motivația închiderii dosarului, că ”procurorul de caz, analizând particularitățile prezentei cauze, prin prisma faptei și a autorului, a constatat că sunt incidente prevederile art. 318, alin 1 C.proc.pen. care prevede că, în cazul infracțiunilor pentru care legea prevede pedeapsa amenzii sau pedeapsa închisorii de cel mult 7 ani, procurorul poate renunța la urmărirea penală când constată că nu există un interes public în urmărirea acesteia.”

Parchetul a adăugat că inexistentța interesului public ”se analizează în raport cu conținutul faptei, cu modul și mijloacele de săvârșire, cu scopul urmărit și împrejurările concrete de săvârșire, cu urmările produse sau care s-ar fi putut produce, eforturile organelor de urmărire penală necesare pentru desfășurarea procesului penal raportate la gravitatea faptei și a timpului scurs de la data săvârșirii acesteia, atitudinea procesuală a persoanei vătămate și eventuala existență a unei disproporții între cheltuielile pe care le-ar implica desfășurarea procesului penal și gravitatea urmărilor produse sau care s-ar fi putut produce prin săvârșirea infracțiunii”.

O dată cu renunțarea la urmărirea penală, Codul de Procedură Penală permite, totuși, procurorului de caz să aplice anumite obligații sau pedepse autorului (plata prejudiciului, scuze publice, ore de muncă în folosul comunității, frecventarea unui curs de consiliere). Parchetul a refuzat să transmită dacă în dosarul lui Cârciu a fost aplicată vreuna dintre aceste măsuri, motivul invocat fiind acela că este vorba de date care se exceptează de la accesul liber al cetățenilor la informații de interes public.

Nici EON Distribuție Romania SA (actuala Delgaz Grid SA), societatea care a făcut plângerea din acest dosar și a primit o copie după Ordonanța de clasare, nu a oferit detalii despre acest aspect, motivat de faptul că ”Nu comentăm și nu putem oferi informații despre conținutul dosarelor care sunt sau au fost pe rol.”

 • ”(…) Ori de câte ori, urmare a verificărilor efectuate pe teren, există suspiciuni cu privire la un potențial consum fraudulos procedăm conform legislației în vigoare și sesizăm organele abilitate. Deciziile ulterioare referitoare la urmărirea sau renunțarea la urmărire penală aparțin instanței care instrumentează cazul semnalat.”
  Delgaz Grid SA, într-un răspuns pentru G4Media despre cazul Cârciu

Cârciu a declarat, pentru G4Media, că prin Ordonanța de clasare nu i s-a impus nici o obligație din cele prevăzute de Codul de Procedură Penală. Referitor la dosarul procurorilor, secretarul de stat a declarat:”Eu nici nu știu, nu am fost invitat niciodată, nicăieri. E un apartament pe care îl dețin la Satu Mare și nici nu știu despre ce-i vorba și cum se-ntâmplă. Noi am plătit factura la gaz, curent așa cum se plătește și cam atât. La un moment dat, îmi trimit că ăla, contorul, nu merge cum trebuie și că n-o înregistrat cum trebuia și așa mai departe. (…) Și, într-adevăr, plângerea a fost făcută, dacă nu mă înșel, de EDF… EON Distribuție, așa. Numai că eu nu am văzut ceasul în viața mea. Am cumpărat apartamentul, nu știu câți ani sunt de atunci, nici nu știu unde-i ceasul și nu numai eu, ci nimeni din familia noastră. Ei (EON n.r.) au făcut plângere, nu știu la cine, la procuror, n-am fost chemat niciodată nicăieri și am primit o hârtie că s-a oprit, probabil nu aveau nici o probă, nu știu de ce. Probabil că au încercat, ei (EON) au cerut ceva bani în plus pentru treaba asta și noi am cerut explicații și n-aveau explicațiile și nu s-a mai plătit, nu știu. Suntem (acum n.r.) la zi cu plata energiei acolo.”

Gheorghe Florin Cârciu a fost numit, la începutul acestui an, secretar de stat la Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, structură din cadrul Secretariatului General al Guvernului. Membru PSD, Cârciu ocupă o funcție care, în trecut, revenea în mod tradițional PNL sau USR, partide care, alături de președintele Klaus Iohannis, s-au bazat, ani la rând, pe voturile din diaspora în lupta politică împotriva PSD.

În ciuda alianței la guvernare pe care partidul său o are cu social-democrații, liderul PNL Robert Sighiartău a catalogat  desemnerea lui Cârciu în această funcție drept o ”imensă eroare politică”.

În vârstă de 49 de ani, Cârciu a locuit mulți ani în Franța, unde a avut afaceri în domeniul construcțiilor. În 2014 a candidat pentru un mandat de europarlamentar din partea Partidului Ecologist Român, iar în 2020 a intrat ca independent în cursa pentru postul de primar al comunei Bixad din județul Satu Mare, fiind susținut de PSD, formațiune politică al cărui membru a devenit ulterior. G4Media.ro a descoperit că sătmăreanul a absolvit în 2021 Facultatea de Științe Economice la Universitatea Europeană Drăgan din Lugoj, la exact 30 de ani de la terminarea liceului.

Sursa Foto: www.gazetanord-vest.ro

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

16 comentarii

 1. rusine psd, e prea „specializat” pentru o functie in stat! Asta a auzit de „ceas” e nevoie de un analfabet care nici nu stie ce e ala „ceas”. Data viitoare! Hai ca se poate!

  • Davai ceas davai palton …
   Omul potrivit la timpul potrivit. Dacă vine Armata Rosie … ?

 2. De ce râdeți? Nici siberienii din Armata Roșie nu știau la ce folosește un manometru și și-l atârnau de gât zicând că au făcut rost de ceas ofițeresc…

 3. Ce mesaj penibil transmite aceasta poza, un hoț înconjurat de icoane! Spune totul fără cuvinte, despre o lume întoarsă pe dos.

  • Toți borfasii se înconjoară de icoane și fac donații de 10 lei la biserică. M-am convins când i-am văzut pe ăia din voluntari. Mari oameni, mari caractere.

 4. zici ca e un pamflet scris de Kafka – avem un proces despre care paratul nu stie nimic, acuzatorul nu are nimic de spus desi la un moment dat s-a considerat pagubit, procurorul constata ca nu exista interes public pentru judecare ( ?? ), paguba fiind totusi a unei firme … te doare mintea .

 5. un exemplu bun al incompetentei pe linie al angajatilor eon, al procurorului de caz.
  investighezi un asa zis „furt”, pierzi timpul pentru un contor stricat, asta se intampla in Romania de prea mult timp. marule tunuri, averile stranse cu toptanul din afaceri dubioase cu statul raman ad vitam aeteranam fara urmari.
  un cuvant despre dl. Carciu.
  comparati-i „averea”, sumele incasate din munca lui, cu al oricarui tutar politic din tara, cu al unor secretari de stat cu sute de mii de euro in conturi.
  „norocul” lui a fost ca era cunoscut, ca avea ceva relatii. un om de rand in astfel de situatie este complet descoperit in fata nedreptatii. riscul unei amenzi penale, chiar al unei condamnari este evident in tara penalilor care ne conduc de prea mult timp.

 6. Ăsta nu stie nici să citească.:)) .eu l as pune la educație

  • hmmm, nu chiar, nu as irosi o astfel de comoara pesedista pentru educatie, eu l-as pune academician sef la academia romana.

 7. PSD nu învață nimic de la UDMR despre importanța Diasporei și a românilor din jurul României.

 8. Ciumatul rosu a avut relatii de a scapat nearestat.

 9. Dacă a furat, e de încredere. Nu pui acolo oameni cinstiți, că ăștia ‘defectează’. Adică nu fură, ba îi mai și dau în gât pe ăia care fură. Poulimea e oricum fericită, aud că le compensează 5% din factura de energie luna asta.

 10. Nu ma mira, PSD a avut ministru economiei un hot, Badalau, condamnat penal in 1988.

 11. „Mare patron” de firmă în Franța și fură curent la propriu în România. Acum cu numirea asta fură curent și la figurat.

 12. Sa mergem pe ce spune Parchetul si haideti sa furam cu totii, pana cand procurorii vor vedea interesul public apoi atunci schimbam „ceasul”

 13. Lantul slabiciunilor=stat esuat.Doar eu l-am girat(Johanis)Daca tot este esuat,sa- l dezmembam.Asa nu-l ia nimeni.(Putin dixit)