G4Media.ro

“Gestapo woke”: De ce acuză Elon Musk inteligența artificială a Google că…

Sursa foto: Patrick Pleul / POOL / AFP

“Gestapo woke”: De ce acuză Elon Musk inteligența artificială a Google că “urăște albii”

„Incredibil de rasistă și sexistă”: așa a descris Elon Musk inteligența artificială Gemini creată de Google (numită inițial Bard). Gemini, care este capabilă să genereze texte, precum ChatGPT, dar și imagini, precum Dall-E sau Midjourney, a devenit obiectul unor critici acerbe pe rețelele de socializare, începând cu Twitter (X), în ultimele zece zile, scrie BFM TV.

Un instrument care „urăște albii”

Pe 20 februarie, un internaut a postat o captură de ecran a ceea ce era prezentat ca fiind imagini generate de Gemini în urma unei cereri de reprezentare a unor „femei britanice, americane, germane și suedeze”. Portretele afișate de Gemini erau aproape în totalitate femei cu pielea neagră sau cu trăsături asiatice.

 

Tweet-ul publicat de utilizator – care obișnuiește să critice „wokismul” – a fost distribuit pe scară largă. A urmat în scurt timp o serie de mesaje, care au avut o largă răspândire, în care inteligența artificială a Google este acuzată de subreprezentarea persoanelor albe. Încă o dată, atacurile cele mai larg partajate au venit de la conturi conservatoare.

La rândul său, Elon Musk a preluat rapid această critică. De mai mulți ani, miliardarul este un critic obișnuit al progresismului și al „wokismului”. În mai multe tweet-uri, el a prezentat Gemini ca fiind o IA „torturată de Gestapo-ul Woke”, dar și ca pe un instrument „care îi urăște pe albi” și vinovat de sexism prin faptul că favorizează femeile în detrimentul bărbaților.

Deși aceste critici au o puternică rezonanță politică, ele se bazează pe veritabile prejudecăți tehnice ale inteligenței artificiale a Google, ceea ce duce la imagini uneori incoerente. Într-adevăr, această diversitate a condus la rezultate cel puțin deconcertante, cum ar fi reprezentarea soldaților naziști, din nou cu pielea neagră sau de origine asiatică.

 

Google recunoaște că există o problemă

Situația a determinat Google să își ceară scuze și să dezactiveze temporar capacitatea inteligenței sale artificiale de a genera reprezentări umane. În același timp, șeful său, Sundar Pichai, a condamnat aceste erori de proiectare într-o scrisoare trimisă echipelor sale.

Dar pentru Elon Musk, al cărui angajament politic este din ce în ce mai pronunțat, după participarea sa la un miting de extremă dreapta la Roma și criticile sale recurente la adresa politicii de migrație a lui Joe Biden, această controversă este o ocazie de a-și pune în valoare propriile instrumente.

Relația dintre Elon Musk și inteligența artificială este departe de a fi recentă. În 2015, el a inițiat proiectul care a dus la crearea OpenAI. Una dintre motivațiile sale a fost dezvoltarea unei inteligențe artificiale de înaltă performanță, menită să contracareze planurile Google în acest domeniu.

A părăsit proiectul în 2018 din cauza divergențelor cu directorii de la acea vreme, începând cu Sam Altman. În ultimele zile, tweet-urile lui Elon Musk au vizat și OpenAI, acuzat din nou că a creat o inteligență artificială „woke și rasistă”.

De câteva luni, Elon Musk dezvoltă Grok, inteligența sa artificială generativă concepută pentru a concura cu ChatGPT și Gemini. Deocamdată, însă, este serios în urmă punct de vedere tehnic. Pentru Elon Musk, eșecurile lui Gemini reprezintă, prin urmare, și o ocazie de a reaminti existența lui Grok, criticând în același timp concurența, fără a sublinia decalajul tehnologic pe care trebuie să îl elimine acum.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. saracii barbati albi si crestini, eventual… cei mai discriminati din US/UE.

  2. E un concurs caraghios de wokism intre asa-zisele AI ChatGPT si Gemini. Amandoua sunt complet inutile asa cum sunt programate azi.