G4Media.ro

Germania reabilitează soldaţii discriminaţi din cauza homosexualităţii lor

Germania reabilitează soldaţii discriminaţi din cauza homosexualităţii lor

Guvernul german a adoptat miercuri un proiect de lege pentru reabilitarea soldaţilor discriminaţi din cauza homosexualităţii lor, atât în Bundeswehr, cât şi în fosta armată populară a RDG comuniste, relatează France Presse.

Textul, care va trebui încă aprobat de parlament, permite „să se întoarcă o pagină întunecată din istoria armatei”, a estimat ministrul apărării Annegret Kramp-Karrenbauer într-un interviu acordat grupului de ziare regionale Redaktionsnetzwerks.

„Nu putem şterge suferinţa cauzată tuturor acestor oameni şi nici nu putem corecta daunele aduse carierei lor. Dar vrem să facem un gest oriunde este posibil”, a adăugat ministrul conservator.

Concret, proiectul întocmit de Ministerul Justiţiei prevede anularea condamnărilor soldaţilor radiaţi sau degradaţi de tribunalele militare din cauza orientării lor sexuale.

De asemenea, ei vor primi o compensaţie simbolică forfetară de 3.000 de euro, un semn „menit să restabilească demnitatea tuturor acestor bărbaţi care nu doreau altceva decât să-şi servească ţara”, potrivit dnei Kramp-Karrenbauer.

Soldaţii homosexuali cărora li s-a împiedicat cariera vor primi aceeaşi sumă. Ministerul estimează la o mie numărul bărbaţilor care vor solicita această reabilitare.

Până la sfârşitul anilor 1960, homosexualitatea conducea în Germania de Vest la revocarea sistematică a soldaţilor. Ulterior toleraţi, soldaţii homosexuali au fost totuşi consideraţi un element de nesiguranţă şi excluşi din îndatoriri de responsabilitate.

Homosexualitatea a fost dezincriminată în 1969, dar articolul 175 din Codul Penal care o califica drept infracţiune nu a fost abolit până în 1994 şi discriminarea a continuat în Bundeswehr până în iulie 2000.

La această dată, armata germană, determinată de o decizie a Curţii Constituţionale, a ridicat restricţiile de carieră şi s-a deschis pentru femei.

Sursa: Agerpres

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

1 comentariu

  1. Cine papa spaaranghel este kurat si fara de pakat.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.